Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ječmenac

Ječmenac

Ječmenac
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.07.2015.
  • Broj pregleda: 10.459
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Što je ječmenac?

Ječmenac, latinski hordeolum, akutna je i lokalizirana gnojna upala folikula trepavica ili lojnih žlijezda očnog kapka.

Razlikujemo vanjski ječmenac koji nastaje na rubu kapka i zahvaća folikule trepavica i unutarnji ječmenac koji nastaje zbog upale lojnih žlijezda unutar kapka, kao posljedica zastoja u pražnjenju žlijezde.

Najčešći uzročnik upale je bakerija Staphylococcus aureus koji se vrlo često nalazi na koži.

Bolest je vrlo učestala.Zahvaća podjednako muškarce i žene. Osobe s nekim kroničnim oboljenjima (kronična upala očnih vjeđa, šećerna bolest,kronične iscrpljujuće bolesti, seboreja ) podložnije su nastanku ječmenca. I stres, također, može biti odgovoran za pojavu ječmenca. Kod osoba s povišenim vrijednostima masnoća u krvi mogućnost ječmenca je veća.

Simptomi i znakovi bolesti

Bolest počinje crvenilom te osjećajem nelagode i boli u zahvaćenom području. Mjesto infekcije postaje otečeno i formira se bolna kvržica. Ponekad i cijeli kapak može biti otečen. Prisutno je suzenje, osjetljivost na svjetlo i bol kod treptanja. Karakteristična za ječmenac je žućkasta točkica u središtu kvržice koja ukazuje na gnojenje.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!