Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Keratokonus

Keratokonus

Keratokonus
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 10.122
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Definicija keratokonusa

Keratokonus je bolest oka, odnosno rožnice. Rožnica, koja je normalno oblika polukugle, postupno postaje sve tanja i izbočena poput stošca (konus). Poremećaj oblika rožnice remeti pravilan ulaz svjetlosti u oko i njeno fokusiranje na mrežnici te je posljedica poremećaj vida.

Rožnica

Rožnica, cornea, je prozirni vanjski dio oka, oblika polukugle. Prekriva prednji dio oka. Poput prozora u svijet, omogućuje ulaz svjetlosnih zraka u oko i normalan vid. Iako je prozirna i izgleda kao da joj nedostaje tkivo, građena je od visoko organizirane skupine stanica i proteina. Za razliku od većine tkiva u tijelu, rožnica ne sadrži krvne žile koje bi je hranile i štitile od infekcije. Umjesto toga rožnica prima hranu iz suza i očne vodice koja ispunjava očnu komoru iza nje. Rožnica nužno mora biti prozirna kako bi pravilno lomila svjetlo. Tkivo rožnice organizirano je u pet osnovnih slojeva, od kojih svaki ima važnu funkciju. To su: epitel, Bowmanova membrana, stroma, Descemetova membrana i endotel.

Dob

Srednja dob pojave keratokonusa je 16 godina, međutim, opisan je i početak simptoma kod šestogodišnjaka. Keratokonus se rijetko javlja nakon 30. godine.

Spol

Keratokonus se javlja podjednako kod oba spola.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!