Grejp - da, ali pažljivo!

Grejp - da, ali pažljivo!

Grejp - da, ali pažljivo!
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.07.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Čovjek je evolucijom razvio kompleksan fiziološki osjećaj ne samo potrebe za hranom, već i potrebe za određenom vrstom hrane. Nažalost, često jedemo iz krivih razloga te na ovaj ili onaj način čovjek prosječno godišnje pojede jednu tonu hrane.

Da bismo shvatili kako treba jesti, najvažnije je znati zašto to činimo. Jedemo kako bismo tijelu osigurali potrebnu energiju, proteine, minerale, vitamine te vodu. Sad kada znamo zašto jedemo, trebali bismo znati i kako to pravilno činiti.

Postoje namirnice koje imaju iznimno pozitivan utjecaj na naše tijelo, no treba znati da se u nekim situacijama njihova upotreba ipak ne preporučuje. Jedna od takvih namirnica je grejp ili grejpfrut. Grejp je prava bomba ljekovitih tvari i tvari koje djeluju preventivno. Bogat je vitaminima A i C te manjom količinom minerala poput kalcija, fosfora i kalija. Razlikujemo crveni i bijeli grejp - crveni grejp sadrži pet puta više vitamina A od bijeloga.

Grejp i zdravlje

Što se tiče vitamina C, najviše ga sadrži grejp ubran u rujnu i listopadu pa povoljno djeluje na prehlade i groznice. To je agrum bogat bioflavonoidima koji zajedno sa vitaminom C jačaju slabe desni, arterije i kapilare. Uz navedene sastojke, to je voće koje sadrži i mnogo folne kiseline, nužne za rast stanica, stoga je grejp izuzetno važan za djecu i mlade u razvoju.

Grejp možemo nazvati pravim lijekom za naše tijelo jer pomaže kod tegoba s venama, proširenim žilama, jača imunitet, pospješuje proizvodnju hormona, sprječava infekcije i prehlade, pročišćuje crijeva i stabilizira crijevnu floru, aktivira izmjenu tvari u stanici i rast stanica te pomaže kod snižavanja tjelesne težine.

Voće je koje se može konzumirati na razne načine. Zbog kiselo-gorkog okusa ga djeca, koja bi ga posebno trebala konzumirati, ne vole, ali tu dolazi do izražaja velika količina vode u grejpu pa ga možete istisnuti jer u soku ostaje većina hranjivih tvari. No, ako je sok još uvijek kiselkast, preporučuje se napraviti mješavinu od slađeg soka od naranče i soka od grejpa. Na 100 grama grejp sadrži manje od 50 kalorija stoga ovo voće pogoduje onima koji paze na liniju.

Kora grejpa se može skuhati na laganoj vatri za 20 minuta te se taj čaj upotrebljava za liječenje smrzotina jer uspostavlja cirkulaciju krvi do oštećenih tkiva. Gorke sjemenke, osobito njihov ekstrakt, poznat su prirodni antibiotik i antiseptik koji sprječava razvoj bakterija, virusa i plijesni pa se upotrebljava kao konzervans nekih namirnica. Pektin grejpa snižava količinu kolesterola u krvi pa bijelu kožicu ispod kore valja konzumirati, a ne odvajati.

Grejp i lijekovi

Ništa pretjerano nije dobro pa tako ni konzumacija grejpa. Grejp ili sok od grejpa mogu biti opasni po zdravlje u kombinaciji sa lijekovima jer grejp može pojačati djelovanje lijeka do te mjere da se čini da je bolesnik uzeo prekomjernu dozu lijeka, dok je u drugim slučajevima djelovanjem naringina, tvari koja se nalazi u grejpu, došlo do smanjene apsorpcije lijeka iz krvi.

Profesor Pertti Neuvonen, farmakolog na Sveučilištu u Helsinkiju, dokazao je da konzumacija soka od grejpa i tableta protiv glavobolje može dovesti do ubrzanog rada srca, lijekovi protiv alergija i grejp mogu izazvati smetnje u radu srca. Uz te, postoji još nekoliko kombinacija na koje bi trebalo obratiti pažnju jer mogu negativno utjecati na čovjeka. Djevojke koje koriste kontracepcijske pilule također moraju biti oprezne jer konzumacija grejpa u većoj količini može oslabiti djelovanje pilula.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije