Hrana koja nas štiti
Boje: žuta, narančasta, svijetlo crvena, žuta/zelena
Fitonutrienti: karoteni: alfa-karoten, beta-karoten, likopen, lutein, zeaksantin, vitamin C (u nekim)
pola šalice kuhanog povrća ili izrezanog voća 2-3 puta dnevno
Povrće |
Voće |
Začini |
Mrkva |
Marelice |
svi |
Kukuruz |
Avokado |
Kardamon |
Grožđe |
Banane |
Crveni papar |
Zeleni grah |
Dinja |
Cimet |
Ljute papričice |
Grejp |
Klinčić |
Zelena salata |
Kivi |
Curry |
Grašak |
Limun |
Đumbir |
Buča |
Mango |
Muškatni oraščić |
Špinat |
Nektarine |
Šafran |
Tikva |
Naranče, kruške |
Kurkuma |
Paprika |
Papaya |
|
Rajčice, repa |
Marakuja |
Zašto su ove namirnice važne
Namirnice u žutoj/narančastoj/crvenoj kategoriji su iznimni antioksidansi, te su prva linija obrane protiv slobodnih radikala generiranih od stresa, zagađenja zraka, duhanskog dima i ultraljubičastih zraka.
Zimsko povrće kao što je tikva, slatki krumpir i bundeva imaju visoke razine karotinoida i pružaju vam dodatnu zaštitu tijekom hladnih dana i sezone gripe. Zimsko voće i povrće izloženo mrazu je slađe i sadrži višu razinu fitonutrijenata koji štite od stresa. Začini koji sadrže veće razine karotenoida imaju karakterističnu zlatnu boju i pomažu vam probaviti hranu i ubrzati metabolizam. Umjesto soli, koristite papar, posebice kada jedete proteine. Trebate najmanje tri različita karotenoida svaki dan kako bi sačuvali mladenački izgled.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345