Sokovima od voća i povrća ublažite simptome artritisa

Sokovima od voća i povrća ublažite simptome artritisa

Sokovima od voća i povrća ublažite simptome artritisa
  • Objavljeno: Petak, 03.04.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Antioksidacijski spojevi iz voća i povrća su poznati po tome da mogu ublažiti simptome artritisa, naročito reumatoidnog artritisa. Jedna od prednosti konzumacije sokova jest ta da ćete definitivno povećati unos voća i povrća. No, to ne znači da je sasvim dovoljno iscijediti omiljeno voće. Postoje pravilni i pogrešni načini pripremanja sokova.

Hrana može djelovati na upalu u tijelu koja je povezana s artritisom. Neke namirnice, kao što su prženo meso, slatkiši ili rafinirani proizvodi, povećavaju razinu upale u tijelu, dok druge, kao što su voće i povrće, smanjuju razinu upale u tijelu.

Sokovi mogu potaknuti mršavljenje, što je izrazito važno ako patite od artritisa. Stanice masti u sebi sadrže leptine, proteine koji pogoršavaju upalu. Što manje stanica masti u tijelu imate, to ćete imati i manje leptina.

Nažalost, pijenje sokova je lagan način povećanja ukupnog unosa kalorija. Ako želite piti sokove na pravilan način, onda trebate pripaziti na količinu šećera. Previše šećera neće samo otežati mršavljenje, već će uzrokovati i nagle promjene razine šećera u krvi. Takve nagle promjene mogu pogoršati simptome artritisa i uzrokovati dijabetes, i povećati rizik za nastanak nekih vrsta raka.

Kako pravilno piti sokove?

Dnevno popijte jedan do dva soka od voća i povrća, a istovremeno obratite pažnju na ukupan unos kalorija. Sok od trešanja, primjerice, je iznimno zdrav, ali sadrži visok udio kalorija, stoga ne pretjerujte s njegovim unosom.

Sok radite tako da se sastoji od 80% povrća i 20% voća kako biste unos šećera sveli na minimum.

Sokove uparite s proteinima, kao što su orašasti plodovi ili jogurt. Na taj način ćete bolje kontrolirati razinu šećera u krvi.

U sokove dodajte namirnice za koje je poznato da imaju protuupalno djelovanje, kao što su đumbir, kurkuma i cimet. Sokove najčešće radite od naranči, limuna, bobičastog voća, mrkve i zelenog lisnatog povrća.

Potaknite apsorpciju nutritivnih spojeva iz sokova. Jedno istraživanje je pokazalo da kurkuma može imati djelovanje potpuno jednako ibuprofenu, ali da se apsorpcija nutritivnih spojeva iz kurkume može potaknuti unosom papra.

Obratite pažnju na to kako vaše tijelo reagira na određene namirnice. Povrće, kao što su rajčice i paprike, kod velikog broja ljudi pogoršavaju simptome artritisa. Upravo zato je iznimno važno znati koje namirnice vaše tijelo voli, a koje ne.

Sokove pijte samo dok su svježi jer se stajanjem smanjuje njihova nutritivna vrijednost. Najbolje je popiti sok čim ga napravite jer je njegova nutritivna vrijednost tada najveća.

Voće i povrće prije upotrebe dobro operite kako biste uklonili sve potencijalno štetne kemijske spojeve koji mogu pogoršati simptome artritisa.

Na što trebate paziti?

Sokovi ne smiju biti osnovna prehrana. Cijeđenjem voća i povrća uklanjate vlakna, zbog čega prehrana, koja se temelji na sokovima, može uzrokovati zatvor. Prehrana mora biti raznolika jer je nizu vitamina i minerala iz voća i povrća potrebna određena količina masti kako bi se mogli apsorbirati.

Ako patite od nekih bolesti i stanja, ili uzimate neke lijekove, prije početaka svakodnevnog konzumiranja sokova se svakako posavjetujte s liječnikom. Neki lijekovi, koji se propisuju za kontrolu simptoma artritisa, mogu otežati kontrolu razine šećera u krvi.

Pobrinite se da vaša prehrana bude raznolika, to je najvažniji cilj. Raznolika prehrana znači bolje zdravlje, prevenciju bolesti i ublažavanje simptoma niza stanja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije