Hrana koja nas štiti

Hrana koja nas štiti

Hrana koja nas štiti
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.08.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Boje: ljubičasta, plava, crna

Fitonutrijenti: flavonoidi, polifenoli, vitamin C

½ šalice 1-2 puta dnevno

Voće

Povrće

Pića

Začini (bez ograničenja)

Kupine,
borovnice

cikla

zeleni i crni čaj

Sve zeleno lisnato bilje

Trešnje, brusnice, ribizl

Patlidžan

Sok od bilo kojeg od navedenih plodova

Kardamon

Grožđe, Kupine

Radić

Crveno vino

Cimet

Šipak, šljive

Bijelo vino

Đumbir

Maline, crvene jabuke, jagode

Pepermint


Zašto ove namirnice su važne

Raznolike kemijske strukture određuju njihovu boju, od bezbojne do tamno ljubičaste ili cne. Polifenoli štite proteine i DNK.

Hrana bogata polifenolima je korisna u prevenciji hipertenzije, alergija, povišene razine kolesterola u krvi, dijabetesa tip-2 i drugih kroničnih bolesti.

Flavonoidi se nalaze u voću, povrću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, čaju i vinu. Više od 600 sličnih spojeva čine ovu obitelj snažanih anti-aging hranjivih tvari.

Brusnica se povezuje s smanjenim rizikom od infekcija mokraćnog sustava.

Dok su bobičasto voće i čaj neki od najbogatijih izvora flavonoida, jabuke i luk sadrže najviše razine kvercetina, flavonoida koji je važan za borbu protiv alergije. Salata i zelje su također dobri izvori flavonoida, ali samo ako su svježi i pohranjeni ispravno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije