Proljetno čišćenje tijela

Proljetno čišćenje tijela

Proljetno čišćenje tijela
 • Objavljeno: Petak, 20.03.2009.
 • Broj pregleda: 5.259
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Stalno vam se spava, umorni ste, imate manjak energije? Vrijeme je za čišćenje tijela! Jeste li znali, da čišćenje tijela može pomoći vratiti energiju i poboljšati zdravlje? Samo trebate posvetiti malo vremena i truda, da bi dobili odlične rezultate.

Nakon duge i hladne zime tijekom koje smo konzumirali jaču, masniju i težu hranu, našem će organizmu dobro doći obnova. Stoga je proljeće idealna prilika za veće promjene u prehrani i dobra priprema za ljeto tijekom kojega će nam tijelo biti izloženije vrućini i sunčevim zrakama.

Zbog užurbanog načina življenja, brza suvremena prehrana bazirana je na rafiniranim i prerađenim proizvodima. Osim što sadržava previše masnoća koje dolaze izravno iz mliječnih proizvoda, mesa, margarina te neizravno, pretvorbom rafiniranih namirnica (bijelog brašna, šećera, bijele riže itd) u masnoću, ona također ne sadržava dovoljno kvalitetnih hranjivih sastojaka: složenih ugljikohidrata, minerala, vitamina te vlaknastih tvari. Uz toksine koji se talože u organizmu zbog nedovoljno kvalitetne prehrane, zagađenog okoliša, nedovoljno kretanja i previše stresa može se reći da je organizam suvremenog čovjeka zaista opterećen.

Čišćenje organizma svakako nije dobro započeti drastičnom dijetom, gladovanjem ili ispijanjem sokova, jer bi one mogle biti prejako šok za organizam. Ono što predlažemo je konzumacija prirodne prehrane bazirane na cjelovitim žitaricama, mahunarkama, obiljem svježeg sezonskog povrća i voća, sjemenkama, nerafiniranim uljima i manjom količinom ribe i plodova mora, koja će organizam nahraniti kvalitetnim nutrijentima, a istovremeno mu omogućiti "trošenje" i čišćenje starih naslaga.

Istraživanja suvremene prehrane pokazuju da se općenito premalo konzumira povrće. Ono je neizostavan dio kvalitetne prehrane, jer osvježava, čisti i osnažuje organizam donoseći vrijedne hranjive sastojke te tzv. fitokemikalije koje djeluju antioksidativno te sprečavaju degenerativne promjene u organizmu. Izdvojit ćemo zeleno lisnato povrće, i tu posebno divlje proljetno zeleno bilje. Ono obiluje klorofilom i vlaknima te sadržava mnogo minerala i vitamina, osobito vitamina C. Sjajno čisti organizam, osobito dobro djeluje na jetra i neizostavni je dio svakodnevnog proljetnog jelovnika. Češnjak djeluje kao prirodni antibiotik i antimikotik, djelotvoran kod prevencije prehlada, tako čestih u ovo prelazno godišnje doba.

Potreba za slatkim često dolazi iz potrebe za opuštanjem od stresa i napetosti, a prečesto se zadovoljava konzumacijom slatkiša prepunih rafiniranim šećerom. On vrlo brzo ulazi u krv, naglo podiže razinu šećera u krvi, ali se i vrlo brzo troši. Također, on krade minerale iz organizma, a njegov se višak u organizmu pretvara u masnoću. No, evo i dobre vijesti. Ne mora biti tako, jer se potreba za slatkim može zadovoljiti kvalitetnijim ugljikohidratima, onima iz žitarica i voća. Postoje također prirodni zaslađivači (sladovi od žitarica) koji su, uz ostale kvalitetne namirnice, neizostavni u prirodnim desertima.

Ustanovljeno je da su ljudi često dehidrirani, jer počesto ne znaju prepoznati potrebu za pićem, te umjesto da piju jedu. Stoga predlažemo korištenje sjajnog napitka Zelena magma dobivenog posebnim postupcima uz očuvanje enzima, minerala i klorofila iz mladog lišća ječma.

Prah Zelene magme može se u napitak pretvoriti u kombinaciji sa vodom ili zobenim mlijekom, koje pak djeluje antistresno i odlično je za želudac. Takav napitak, konzumiran pola sata prije jela ili dva sata nakon jela, izuzetna je pomoć u čišćenju organizma, sprečavanju i tretiranju alergija te održavanju općeg zdravlja.

Top 10 namirnica za proljeće

 • 1. ječam
 • 2. zeleno lisnato povrće
 • 3. limun
 • 4. maslinovo ulje
 • 5. mrkva
 • 6. crvena rotkvica
 • 7. shiitake gljiva
 • 8. crvena leća
 • 9. zelena magma
 • 10. zeleni čaj
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije