Kremasti rižoto s kozicama: Savršen ručak gotov u 30 minuta!
 
    Rižoto s kozicama na bijelo je klasično mediteransko jelo idealno za sve ljubitelje morskih delicija. Osim što je jednostavan za pripremu, bogat je hranjivim tvarima. Kozice su visoke nutritivne gustoće, a posebno obiluju tvarima koje nisu zastupljene u mnogim namirnicama, poput joda ili astaksantina. Također, niskokalorične su, sadrže manje od 100 kalorija na 100 g namirnice, a k tome uopće ne sadrže ugljikohidrate.
- Tjestenina s kozicama u kremastom umaku: Jako ukusno, a gotovo u 20 minuta!
- Probajte nešto novo: 10 jednostavnih recepata za ukusan i kremast rižoto
Rižoto s kozicama je idealan za posebne prigode, ali i dovoljno jednostavan za pripremu tijekom radnog tjedna. Kombinacija maslinovog ulja, češnjaka i bijelog vina daje jelu spoj okusa koji je karakterističan za mediteransku kuhinju.
Sastojci:
- 300 g riže za rižoto (npr. Arborio)
- 400 g svježih ili smrznutih kozica
- 1 velika glavica luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 dl suhog bijelog vina
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g maslaca
- 3 žlice maslinovog ulja
- 50 g naribanog parmezana
- 2 žlice nasjeckanog peršina
- Sol i papar po ukusu
Priprema:
- 
	Ako koristite svježe kozice, očistite ih i odstranite crijeva. Ako koristite smrznute kozice, odmrznite ih prije upotrebe. 
- 
	U loncu zagrijte povrtni temeljac i držite ga na laganoj vatri kako bi ostao topao tijekom pripreme rižota. 
- 
	U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje i polovicu maslaca. 
- 
	Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne postane proziran (oko 5 minuta). 
- 
	Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još 1-2 minute, pazeći da češnjak ne pregori. 
- 
	Dodajte rižu u tavu i miješajte 2-3 minute dok riža ne postane staklasta i ravnomjerno prekrivena uljem i maslacem. 
- 
	Ulijte bijelo vino i miješajte dok vino gotovo potpuno ne ispari. 
- 
	Počnite dodavati topli temeljac, jednu kutljaču po jednu, neprestano miješajući. 
- 
	Dodajte novu kutljaču temeljca tek kada riža upije prethodnu. 
- Nastavite ovaj postupak dok riža ne bude al dente (18-20 minuta).
- 
	Kada je riža skoro gotova (nakon otprilike 15 minuta kuhanja), dodajte kozice. 
- 
	Kuhajte još 3-4 minute dok kozice ne postanu ružičaste i kuhane. 
- 
	Maknite tavu s vatre. 
- 
	Umiješajte preostali maslac i naribani parmezan. 
- 
	Posolite i popaprite po ukusu. 
- 
	Pokrijte rižoto i ostavite da odmori 2-3 minute. 
- 
	Poslužite rižoto posut nasjeckanim peršinom. 
Vezani sadržaj:
- Recept za kremasti rižoto s piletinom - uz 3 ključna savjeta
- Umak od gljiva: Jednostavan i brzo gotov, a odličan sa šampinjonima ili vrganjima, lisičarkama,...
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana![Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za zdrav i ukusan obrok]()  Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...1:30h12345
- 
                Recept tjedna![Smoothie od borovnica i đumbira: Snažan napitak za zdravlje i vitalnost]()  Smoothie od borovnica i đumbira: Snažan...10 min12345
- 
                Recept mjeseca![Juneći gulaš s krumpirom]()  Juneći gulaš s krumpirom1 h12345

 
             
             
             
             
             
             
                         
                         
                        