HZZO je ponovno odbio lijek za dijabetičku komu!

HZZO je ponovno odbio lijek za dijabetičku komu!

HZZO je ponovno odbio lijek za dijabetičku komu!
  • Objavljeno: Srijeda, 13.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odbio je zahtjev da se glukagon bez igle – Baqsimi uvrsti na Osnovnu listu lijekova HZZO-a. Baqsimi je lijek koji se u obliku praha primjenjuje za liječenje teške hipoglikemije u odraslih osoba, adolescenata i djece u dobi od četiri ili više godina sa šećernom bolešću.

Djelatna tvar ovog lijeka ublažuje učinke inzulina, uzrokuje oslobađanje zaliha glukoze iz jetre u krvotok, zbog čega dolazi do smanjenja simptoma hipoglikemije. Hipoglikemija se može pojaviti u osoba sa šećernom bolešću kada primjena lijekova za kontrolu razine glukoze u krvi dovede do preniske razine glukoze, a u teškim slučajevima može dovesti do malaksalosti ili gubitka svijesti bolesnika te se stoga mora odmah liječiti.

Trenutno je dostupna verzija glukagona na iglu, a glukagon za inhaliranje je njegova naprednija verzija radi koje je i pokrenut zahtjev za uvrštenjem na Osnovnu listu lijekova HZZO-a, a koji je poslan prije godinu dana. Udruge predvođene Cukrićima iz Zadra su organizirale peticiju koju je potpisalo preko 37.000 osoba u Hrvatskoj, a među njima su se našli i brojni dijabetolozi te javne ličnosti, ali i član upravnog vijeća HZZO-a Dario Nakić, piše portal naInzulinu.

Zahtjev za ovaj lijek podnesen je prije godinu dana, a nakon što je odbijen urednik portala naInzulinu Davor Skeledžija komenirao je za RTL.hr: "HZZO nikada nikome nije, službeno, odgovorio u čemu je problem, već samo da je proces u tijeku. Neslužbeno je problem što je cijena visoka. Tako da mi ne znamo što njih točno muči. Mi trenutno na listi imamo glukagon na iglu koji je star 10-15 godina i vrlo ga je komplicirano miješati. Tekućinu je potrebno pomiješati s tabletom koja se otopi pa to treba vratiti u špricu i onda to u unesrećeno dijete ili odraslu osobu ušpricati. To često ljudi pogrešno rade ili odbijaju raditi i to je dosta veliki problem jer se čeka Hitna pomoć."

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti