Jedini recept za juhu od bundeve koji će vam ikada trebati

Jedini recept za juhu od bundeve koji će vam ikada trebati

Jedini recept za juhu od bundeve koji će vam ikada trebati
  • Objavljeno: Subota, 04.11.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Jesen je vrijeme bundeva, a one donose i mnoge zdravstvene prednosti. Osim što su zbog bogatog okusa i teksture često korištena namirnica u kulinarstvu, bundeve su i prepune mnogih korisnih hranjivih tvari. Bogate su vitaminima A, C i E te beta-karotenom, koji jačaju imunološki sustav i zdravlje kože. Također, vlakna u mesu bundeve pospješuju probavu i reguliraju razinu šećera u krvi, a sjemenke bundeve su bogat izvor proteina, vlakana i zdravih masti. S obzirom na to da je jesen tek počela, imate još dosta vremena za isprobavanje raznih recepata s bundevom i uživanje u klasičnoj krem juhi čiji recept donosimo u nastavku.

Sastojci:

  • 1 kg bundeve (butternut ili hokaido)
  • 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice maslaca ili 30 ml maslinovog ulja
  • 1 litra pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • 125 ml vrhnja za kuhanje (po želji)
  • krutoni (za posluživanje, opcionalno)

Priprema:

  1. Ogulite bundevu, uklonite sjemenke i narežite je na kocke.

  2. U velikom loncu rastopite maslac ili zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pirjajte dok ne postanu mekani i staklasti, otprilike 5 minuta.

  3. Dodajte narezane kocke bundeve i pirjajte još 5 minuta.

  4. Ulijte temeljac, dodajte muškatni oraščić te posolite i popaprite po ukusu. Pustite da zavrije.

  5. Smanjite vatru i pustite da se kuha na laganoj vatri dok bundeva ne omekša, 20-25 minuta.

  6. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera izmiksate juhu dok ne postane glatka i kremasta. Ako želite nešto gušću juhu, možete dodati manje temeljca.

  7. Vratite juhu na štednjak i zagrijte je. Ako želite, dodajte vrhnje za kuhanje. Ono će dodatno obogatiti teksturu i pojačati okus.

  8. Krem juhu od bundeve poslužite toplu, garnirajte je krutonima i dodatnim muškatnim oraščićem po želji. Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije