Uštedjeti, a dobro jesti: 5 ideja za obiteljski ručak do 5 eura

Uštedjeti, a dobro jesti: 5 ideja za obiteljski ručak do 5 eura

Uštedjeti, a dobro jesti: 5 ideja za obiteljski ručak do 5 eura
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Svi smo svjedoci toga koliko su namirnice u zadnje vrijeme poskupjele i ponekad je pravi izazov smisliti ručak koji je zdrav, ukusan i ne pretjerano skup istovremeno. Iako smo svjesni inflacije i činjenice da je prošlo više od 6 mjeseci otkako je euro službena valuta u Hrvatskoj, još se uvijek navikavamo i ponekad nehotice potrošimo više nego što smo namjeravali. Općenito gledano, ovim je promjenama na tržištu meso postalo poprilično skupa namirnica pa podsjećamo da je sasvim prihvatljivo barem jedan dan u tjednu ne jesti meso, pod uvjetom da ste dnevni unos proteina zadovoljili preko nekih drugih namirnica, poput žitarica na primjer. Također je bitno naglasiti da je korištenje sezonskih namirnica uvijek jeftinija, a i zdravija opcija, jer se te namirnice uzgajaju u nešto prirodnijim uvjetima.

Ovi su recepti osmišljeni kao potpuni obiteljski ručak, a podrazumijevaju da za njihovu pripremu ne trebate kupovati osnovne namirnice poput soli, papra, ulja i brašna, nego ih već imate kod kuće. Tijekom sastavljanja ovih recepata, u trgovinama smo birali pristupačnije namirnice i pazili da nisu na akciji, već da je riječ o punoj cijeni proizvoda. Naše će ideje, vjerujemo, biti korisne i studentima s ograničenim budžetom, a i svima ostalima koji nastoje smanjiti troškove hrane. U nastavku vam donosimo 5 recepata za jela koja možete pripremiti s manje od 5 eura.

Krpice sa zeljem i kranjska kobasica

Krpice sa zeljem su uobičajeni kontinentalni recept za koji vam treba vrlo malo namirnica koje zaista nisu skupe. Iako neki krpice sa zeljem jedu kao zaseban obrok, mi smo im dodali i kranjsku kobasicu da budemo sigurni da nećete ostati gladni. Kako bismo uspjeli zadovoljiti iznos do 5 eura, ideja je da se krpice pripremaju kod kuće, što je jednostavno i isplativo.

Sastojci:

  • 400 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 2 dcl vode
  • par žlica svinjske masti ili 1 dcl ulja
  • 1 glavica svježeg kupusa
  • 1 kranjska kobasica po osobi
  • voda, sol, papar

Priprema:

  1. Zamijesite tijesto od brašna, jajeta, soli i vode. Tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite krpice.
  2. U veliki lonac nalijte vodu i dobro ju posolite. Kada voda zakuha, ubacite krpice i kuhajte ih dok ne isplivaju na vrh lonca. Ocijedite ih te malo operite pod mlakom vodom kako vam se ne bi zalijepile.
  3. Kupus operite i krupno naribajte. U dublju tavu ulijte ulje ili stavite mast da se zagrije. Dodajte naribani kupus, podlijte vodom i malo posolite. Dinstajte kupus dok ne omekša. Stalno podlijevajte s malo vode kako ne bi zagorio. Nakon otprilike 30 minuta, kupus će biti gotov. Dodatno ga malo posolite i popaprite.
  4. Dinstani kupus pomiješajte s krpicama i poslužite uz kranjske kobasice pečene na tavi.

Bolognese od leće

Bolognese umak s lećom umjesto mesa je odlično uravnotežen vegetarijanski ili veganski obrok koji čak niti ljubitelje mesa ne razočarava okusom i teksturom. Svi su sastojci isti kao i za klasični bolognese ragu te nisu skupi jer vam je, osim leće, potrebno samo povrće, umak od rajčice i tjestenina. Budući da leća u svom sastavu ima zavidnu količinu proteina, ovaj će vas obrok dugo držati sitima.

Sastojci:

  • 1 šalica suhe smeđe leće
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki luk
  • 2 mrkve
  • 2 stabljike celera
  • 3 češnja češnjaka
  • 400 g pasirane rajčice
  • 1 žlica sušenog origana
  • 1 žlica sušenog bosiljka
  • sol i papar po ukusu
  • 350 g tjestenine po izboru

Priprema:

  1. Prije nego što započnete kuhanje, suhu smeđu leću namočite u hladnoj vodi 30 minuta do 1 sat. Zatim je dobro isperite pod tekućom vodom i ocijedite.

  2. Sitno nasjeckajte luk, mrkvu, celer i češnjak.

  3. U velikoj tavi ili loncu, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i celer te dinstajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša.

  4. Dodajte sitno nasjeckani češnjak, origano i bosiljak pa kratko pirjajte još minutu ili dvije kako bi začini oslobodili svoj okus i aromu.

  5. Dodajte nasjeckane pelate i koncentrat rajčice u tavu. Promiješajte da se sve dobro sjedini.

  6. Dodajte namočenu i ocijeđenu leću u tavu. Promiješajte sve sastojke, smanjite vatru da se lagano kuha i pokrijte tavu. Neka se umak kuha 20-25 minuta, ili dok leća ne postane mekana i umak ne postigne željenu gustoću. Ako je potrebno, povremeno dodajte malo vode umak ne bi presušio.

  7. Umak začinite solju i paprom po ukusu.

  8. Tijekom kuhanja umaka, pripremite tjesteninu prema uputama na pakiranju.

Pileća jetrica na luku s gljivama, s prilogom od riže i salatom

Iako su neki skeptični po pitanju jela od iznutrica, jetrica su izuzetno bogata željezom i vrlo zdrava namirnica koja se može i kuhati i peći na tavi. U sklopu ideja za ručak do 5 eura vam donosimo recept za jetrica u verziji u kojoj se ona dinstaju na luku sa šampinjonima. S prilogom od riže i salatom, ovo je jelo brzo pripremljen, ukusan, zasitan i financijski prihvatljiv obrok.

Sastojci:

  • 400 g pilećih jetrica
  • 250 g šampinjona
  • 2 glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice ulja
  • 1 šalica riže
  • prstohvat soli
  • sol i papar po ukusu
  • kristal salata začinjena po ukusu

Priprema:

  1. Očistite pileća jetrica od eventualnih žilica i masnoća te ih narežite na manje komade. Posolite i popaprite po ukusu.

  2. Prema uputama na pakiranju skuhajte riži u začinite je po želji.

  3. U dubljoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i pržite ga 3-4 minute dok ne postane staklast. Nakon toga dodajte sjeckane šampinjone te i njih prodinstajte dok ne omekane.

  4. Dodajte sitno nasjeckani češnjak u tavu i kratko ga propržite s lukom i gljivama još oko 1 minutu, pazite da ne izgori.

  5. Dodajte narezana pileća jetrica u tavu s lukom, češnjakom i šampinjonima. Sve zajedno dinstajte 4-5 minuta ili dok jetrica ne promijene boju i postanu lagano smeđa.

  6. Sada podlijte jetrica s oko pola šalice vode i pustite da se pirjaju još nekoliko minuta. Nakon toga poslužite s prethodno skuhanom rižom i začinjenom kristal salatom.

Pržene papaline i krumpir salata

Pržene papaline s krumpir salatom su odličan ručak ako želite prorijediti konzumaciju mesa u svojoj prehrani i zamijeniti ga ribom. Plava riba, u koju papaline inače spadaju, su odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D, koji je topljiv u mastima. Krumpir salata je jednostavan, jeftin i ukusan prilog koji se može poslužiti i u toploj i u hladnoj varijanti, a s prženim papalinama čini smislenu kombinaciju. Papaline, po želji, možete poslužiti i s ploškama od krumpira pečenim u pećnici, u istom cjenovnom rangu.

Sastojci:

  • 600 g papalina
  • malo glatkog brašna
  • 500 g krumpira
  • jedna veća glavica luka
  • ocat po ukusu
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Papaline operite pod hladnom vodom i ocijedite ih.

  2. Pomiješajte 50 g glatkog brašna, sol i papar u plitkom tanjuru.

  3. Uvaljajte svaku ribu u pripremljenu smjesu i dobro ih obložite.

  4. U tavi zagrijte ulje i pržite papaline dok ne postanu hrskave i zlatno smeđe. Nakon pečenja ih stavite na ubrus koji će upiti višak ulja.

  5. Skuhajte 500 g krumpira u slanoj vodi dok ne postane mekan, ali čvrst. Ocijedite i ostavite da se ohladi.

  6. Narežite kuhani krumpir na manje komade i stavite ga u posudu.

  7. Dodajte 100 g sitno nasjeckanog crvenog luka i pripremite dresing od ulja, octa i soli i papra.

  8. Dresing prelijte preko krumpira i luka, promiješajte i poslužite s papalinama.

Varivo s piletinom, graškom, krumpirom i mrkvom

Ovo je varivo odličan okrepljujući obrok koji ćete pripremiti brzo i s malo novca. Ako želite, neko od povrća možete i smiksati ili usitniti kako biste dobili gušću teksturu variva ili "sakrili" povrće koje vaša djeca izbjegavaju. Ovo zdravo i jednostavno jelo "na žlicu" možete pripremiti i s duplom količinom sastojaka i jesti ga dva dana za redom ako nemate vremena kuhati sutradan. Bitno je samo da količinu koju ćete jesti sutradan odvojite prije nego što dodate krumpir jer se on ne smije podgrijavati.

Sastojci:

  • 2 pileća batka i zabatka
  • 1 veliki luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 krumpira
  • 200 g graška
  • 2 žlice ulja
  • sol, papar i začini po ukusu

Priprema:

  1. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga nekoliko minuta dok ne postane staklast.

  2. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i dinstajte ga još 1-2 minute, pazite da ne izgori.

  3. Dodajte pileće batke i zabatke u lonac i pirjajte ih na luku i češnjaku dok ne postanu lagano smeđi sa svih strana.

  4. Dodajte narezane mrkve i krumpire u lonac, te ih kratko promiješajte s pilećim mesom i povrćem.

  5. Sve podlijte vodom i začinite solju, paprom i začinima po ukusu.

  6. Smanjite vatru na lagano kuhanje, pokrijte lonac i pustite varivo da se krčka 30-40 minuta ili dok pileće meso i povrće ne omekšaju.

  7. U međuvremenu, u zasebnoj posudi skuhajte smrznuti grašak prema uputama na pakiranju. Ako koristite svježi grašak, prethodno ga skuhajte prije dodavanja varivu.

  8. Kada je pileće meso i povrće mekano, dodajte kuhani grašak u varivo. Promiješajte da se sastojci dobro sjedine i ostavite da se još kratko krčka nekoliko minuta kako bi se okusi proželi.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije