Gulaš od svinjetine po "starinskom" receptu: Ukusan i zasitan ručak gotov u sat vremena

Gulaš od svinjetine po "starinskom" receptu: Ukusan i zasitan ručak gotov u sat vremena

Gulaš od svinjetine po "starinskom" receptu: Ukusan i zasitan ručak gotov u sat vremena
  • Objavljeno: Nedjelja, 07.04.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Gulaš je tradicionalno mađarsko jelo koje se priprema od svih vrsta mesa, uključujući i divljač. Omiljen je u raznim kuhinjama zemalja bivše Austro-Ugarske u koje se ubraja i Hrvatska, te se često priprema od svinjetine. Najčešće od komada mesa od lopatice ili buta.

Svinjski gulaš se priprema jednostavno i od malo sastojaka. Ključna je velika količina luka koja se dugim pirjanjem raspadne i tvori ukusan i slatkasti umak za meso. Ako se u njega ne ukuha krumpir, gulaš od svinjetine se može poslužiti uz tjesteninu ili njoke, dok ga oni koji vole nešto rustikalniji doživljaj jedu uz palentu. U nastavku pročitajte popis sastojaka i puni postupak pripreme starinskog gulaša od svinjetine i krumpira.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog buta ili lopatice
  • 2 veće glavice luka
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 l vode
  • 1 žlica dvostrukog koncentrata od rajčice
  • 500 g krumpira
  • 2 mrkve
  • sol po ukusu
  • svježe mljeveni crni papar po ukusu
  • malo ulja
  • lovorov list za aromu

Priprema:

  1. Sitno nasjeckani luk pirjajte na laganoj vatri i na malo ulja oko 5 minuta. Zatim dodajte mrkvu i pirjajte još 5 minuta.
  2. Dodajte meso narezano na kockice i miješajte ga dok se ne isprži.
  3. Kada meso potpuno pobijeli, dodajte mljevenu papriku i sve zajedno pirjajte 5 minuta.
  4. Prelijte vodom. Dodajte koncentrat rajčice, začinite i ostavite da se krčka na laganoj vatri 30 do 40 minuta.
  5. Dodajte krumpir narezan na kocke i kuhajte dok krumpir ne bude mekan.

Dobar tek!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije