Čokoladna bomba
    - 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 
Ova bogata i sočna čokoladna torta s tri sloja biskvita, čokoladnom kremom i glazurom savršen je izbor za ljubitelje intenzivnog čokoladnog okusa. Spoj kakaa, maslaca i jaja daje torti kremastu teksturu i duboku aromu, dok kiselo vrhnje i topla voda u biskvitu osiguravaju mekoću i sočnost. Idealna je za posebne prilike i sve koji žele uživati u raskošnom desertu.
Sastojci
Krema
- 
	
100 g šećera
 - 
	
1 žličica meda
 - 
	
80 g kakaa
 - 
	
3 žlice gustina
 - 
	
25 g otopljenog maslaca
 - 
	
1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
 
Glazura
- 
	
180 maslaca
 - 
	
170 g čokolade sa 60 posto kakaa
 - 
	
150 g šećera
 - 
	
prstohvat soli
 - 
	
5 velikih jaja
 
Biskvit
- 
	
225 g omekšanog maslaca
 - 
	
220 g smeđeg šećera
 - 
	
4 velika jaja
 - 
	
2 žličice ekstrakta vanilije
 - 
	
100 g kakaa
 - 
	
1 žlica sode bikarbone
 - 
	
1/2 žličice soli
 - 
	
330 g brašna za kolače
 - 
	
360 ml kiselog vrhnja
 - 
	
350 ml tople vode
 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
- 
	
Energija: oko 335 kcal
 - 
	
Proteini: 3,7 g
 - 
	
Masti: 17,6 g
 - 
	
Ugljikohidrati: 50 g
 - 
	
Vlakna: 2,5 g
 - 
	
Prirodni šećeri: manji dio ukupnih ugljikohidrata, većinom iz šećera dodataka i kakaa.
 
Priprema
Krema
- U malom loncu kuhajte šećer, med, kakao i 1/2 šalice vode. Miješajte, a kada prokuha skinite s vatre i dodajte gustin pomiješan s 2 žlice vode. Kuhajte oko 1 minutu dok smjesa ne bude gusta.
 - Uklonite s topline i umiješajte maslac i vaniliju. Ulijte u plitku posudu i pokrijte plastičnom folijom kako bi se spriječilo formiranje filma. Ohladite u potpunosti i stavite u frižider.
 
Glazura
- Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i pomiješajte.
 - U zasebnoj zdjeli, pomiješajte šećer i sol. Jaja lagano umutite u smjesu sa šećerom i sve dobro izmiješajte. Dodajte 1/2 šalice vode, temeljito izmiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri. Konstantno miješajte i pustite da prokuha.
 - Umiješajte čokoladu i maslac. Ohladite u potpunosti, a zatim stavite u hladnjak.
 
Biskvit
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri kalupa za torte promjera 20 cm.
 - Mikserom miješajte vrhnje, maslac i smeđi šećer, oko 5 minuta. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte jaja i vaniliju, dodajte pola smjese sa smeđim šećerom i sve dobro miksajte 2 minute.
 - Dodajte kakao, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na laganoj brzini dok se sastojci ne izmiješaju.
 - Postupno dodajte brašno i kiselo vrhnje miješajući mikserom na laganoj brzini. Kada se sastojci izmiješaju polako dodajte vruću vodu i sve zajedno miksajte 1 minutu.
 - Tijesto ravnomjerno podijelite u tri kalupa za torte. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite kolače iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.
 - Namažite svaki biskvit kremom na vrhu i stavite jedan na drugi. Glazurom namažite cijeli kolač.
 
Prijedlog za serviranje
- 
	
Torta je najbolja ohlađena, narežite je na kriške i poslužite uz svježe voće ili šlag.
 - 
	
Za dodatni vizualni efekt, pospite tortu kakaom ili naribanom čokoladom.
 - 
	
Odličan je dodatak i kuglica sladoleda od vanilije ili kave.
 
Dodatni savjeti
- 
	
Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći da se okusi prožmu.
 - 
	
Za intenzivniji okus koristite tamnu čokoladu s barem 60% kakaa.
 - 
	
Ako želite manje slatku tortu, smanjite količinu šećera u kremi i glazuri.
 - 
	
Prilikom pečenja biskvita, provjerite čačkalicom je li pečen – treba izaći čista.
 - 
	
Kremu i glazuru dobro ohladite prije nanošenja kako bi se torta lijepo složila i rezala.
 
Vezani sadržaj:
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
 - 
                DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
 - 
                DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
 - 
                DesertiČokoladna mousse torta s trešnjama3 h12345
 - 
                DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
 - 
                DesertiCheesecake sa čokoladom i kavom2:30h12345
 
Popularni recepti
- 
                Napitci
 - 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
 - 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
 - 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
 - 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
 - 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345