Čokoladna bomba

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ova bogata i sočna čokoladna torta s tri sloja biskvita, čokoladnom kremom i glazurom savršen je izbor za ljubitelje intenzivnog čokoladnog okusa. Spoj kakaa, maslaca i jaja daje torti kremastu teksturu i duboku aromu, dok kiselo vrhnje i topla voda u biskvitu osiguravaju mekoću i sočnost. Idealna je za posebne prilike i sve koji žele uživati u raskošnom desertu.
Sastojci
Krema
-
100 g šećera
-
1 žličica meda
-
80 g kakaa
-
3 žlice gustina
-
25 g otopljenog maslaca
-
1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
Glazura
-
180 maslaca
-
170 g čokolade sa 60 posto kakaa
-
150 g šećera
-
prstohvat soli
-
5 velikih jaja
Biskvit
-
225 g omekšanog maslaca
-
220 g smeđeg šećera
-
4 velika jaja
-
2 žličice ekstrakta vanilije
-
100 g kakaa
-
1 žlica sode bikarbone
-
1/2 žličice soli
-
330 g brašna za kolače
-
360 ml kiselog vrhnja
-
350 ml tople vode
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
-
Energija: oko 335 kcal
-
Proteini: 3,7 g
-
Masti: 17,6 g
-
Ugljikohidrati: 50 g
-
Vlakna: 2,5 g
-
Prirodni šećeri: manji dio ukupnih ugljikohidrata, većinom iz šećera dodataka i kakaa.
Priprema
Krema
- U malom loncu kuhajte šećer, med, kakao i 1/2 šalice vode. Miješajte, a kada prokuha skinite s vatre i dodajte gustin pomiješan s 2 žlice vode. Kuhajte oko 1 minutu dok smjesa ne bude gusta.
- Uklonite s topline i umiješajte maslac i vaniliju. Ulijte u plitku posudu i pokrijte plastičnom folijom kako bi se spriječilo formiranje filma. Ohladite u potpunosti i stavite u frižider.
Glazura
- Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i pomiješajte.
- U zasebnoj zdjeli, pomiješajte šećer i sol. Jaja lagano umutite u smjesu sa šećerom i sve dobro izmiješajte. Dodajte 1/2 šalice vode, temeljito izmiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri. Konstantno miješajte i pustite da prokuha.
- Umiješajte čokoladu i maslac. Ohladite u potpunosti, a zatim stavite u hladnjak.
Biskvit
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri kalupa za torte promjera 20 cm.
- Mikserom miješajte vrhnje, maslac i smeđi šećer, oko 5 minuta. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte jaja i vaniliju, dodajte pola smjese sa smeđim šećerom i sve dobro miksajte 2 minute.
- Dodajte kakao, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na laganoj brzini dok se sastojci ne izmiješaju.
- Postupno dodajte brašno i kiselo vrhnje miješajući mikserom na laganoj brzini. Kada se sastojci izmiješaju polako dodajte vruću vodu i sve zajedno miksajte 1 minutu.
- Tijesto ravnomjerno podijelite u tri kalupa za torte. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite kolače iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.
- Namažite svaki biskvit kremom na vrhu i stavite jedan na drugi. Glazurom namažite cijeli kolač.
Prijedlog za serviranje
-
Torta je najbolja ohlađena, narežite je na kriške i poslužite uz svježe voće ili šlag.
-
Za dodatni vizualni efekt, pospite tortu kakaom ili naribanom čokoladom.
-
Odličan je dodatak i kuglica sladoleda od vanilije ili kave.
Dodatni savjeti
-
Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći da se okusi prožmu.
-
Za intenzivniji okus koristite tamnu čokoladu s barem 60% kakaa.
-
Ako želite manje slatku tortu, smanjite količinu šećera u kremi i glazuri.
-
Prilikom pečenja biskvita, provjerite čačkalicom je li pečen – treba izaći čista.
-
Kremu i glazuru dobro ohladite prije nanošenja kako bi se torta lijepo složila i rezala.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiČokoladna mousse torta s trešnjama3 h12345
-
DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
-
DesertiCheesecake sa čokoladom i kavom2:30h12345
Popularni recepti
-
DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345