Čokoladna bomba

Čokoladna bomba

Čokoladna bomba
  • Objavljeno: Subota, 23.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj čokoladom bogati kolač izbjegnite ako ste na dijeti!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 5 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ova bogata i sočna čokoladna torta s tri sloja biskvita, čokoladnom kremom i glazurom savršen je izbor za ljubitelje intenzivnog čokoladnog okusa. Spoj kakaa, maslaca i jaja daje torti kremastu teksturu i duboku aromu, dok kiselo vrhnje i topla voda u biskvitu osiguravaju mekoću i sočnost. Idealna je za posebne prilike i sve koji žele uživati u raskošnom desertu.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Krema

  • 100 g šećera

  • 1 žličica meda

  • 80 g kakaa

  • 3 žlice gustina

  • 25 g otopljenog maslaca

  • 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije

Glazura

  • 180 maslaca

  • 170 g čokolade sa 60 posto kakaa

  • 150 g šećera

  • prstohvat soli

  • 5 velikih jaja

Biskvit

  • 225 g omekšanog maslaca

  • 220 g smeđeg šećera

  • 4 velika jaja

  • 2 žličice ekstrakta vanilije

  • 100 g kakaa

  • 1 žlica sode bikarbone

  • 1/2 žličice soli

  • 330 g brašna za kolače

  • 360 ml kiselog vrhnja

  • 350 ml tople vode

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):

  • Energija: oko 335 kcal

  • Proteini: 3,7 g

  • Masti: 17,6 g

  • Ugljikohidrati: 50 g

  • Vlakna: 2,5 g

  • Prirodni šećeri: manji dio ukupnih ugljikohidrata, većinom iz šećera dodataka i kakaa.


Priprema

Krema

  • U malom loncu kuhajte šećer, med, kakao i 1/2 šalice vode. Miješajte, a kada prokuha skinite s vatre i dodajte gustin pomiješan s 2 žlice vode. Kuhajte oko 1 minutu dok smjesa ne bude gusta.
  • Uklonite s topline i umiješajte maslac i vaniliju. Ulijte u plitku posudu i pokrijte plastičnom folijom kako bi se spriječilo formiranje filma. Ohladite u potpunosti i stavite u frižider.

Glazura

  • Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i pomiješajte.
  • U zasebnoj zdjeli, pomiješajte šećer i sol. Jaja lagano umutite u smjesu sa šećerom i sve dobro izmiješajte. Dodajte 1/2 šalice vode, temeljito izmiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri. Konstantno miješajte i pustite da prokuha.
  • Umiješajte čokoladu i maslac. Ohladite u potpunosti, a zatim stavite u hladnjak.


Biskvit

  • Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri kalupa za torte promjera 20 cm.
  • Mikserom miješajte vrhnje, maslac i smeđi šećer, oko 5 minuta. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte jaja i vaniliju, dodajte pola smjese sa smeđim šećerom i sve dobro miksajte 2 minute.
  • Dodajte kakao, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na laganoj brzini dok se sastojci ne izmiješaju.
  • Postupno dodajte brašno i kiselo vrhnje miješajući mikserom na laganoj brzini. Kada se sastojci izmiješaju polako dodajte vruću vodu i sve zajedno miksajte 1 minutu.
  • Tijesto ravnomjerno podijelite u tri kalupa za torte. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite kolače iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.
  • Namažite svaki biskvit kremom na vrhu i stavite jedan na drugi. Glazurom namažite cijeli kolač.

Prijedlog za serviranje

  • Torta je najbolja ohlađena, narežite je na kriške i poslužite uz svježe voće ili šlag.

  • Za dodatni vizualni efekt, pospite tortu kakaom ili naribanom čokoladom.

  • Odličan je dodatak i kuglica sladoleda od vanilije ili kave.

Dodatni savjeti

  • Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći da se okusi prožmu.

  • Za intenzivniji okus koristite tamnu čokoladu s barem 60% kakaa.

  • Ako želite manje slatku tortu, smanjite količinu šećera u kremi i glazuri.

  • Prilikom pečenja biskvita, provjerite čačkalicom je li pečen – treba izaći čista.

  • Kremu i glazuru dobro ohladite prije nanošenja kako bi se torta lijepo složila i rezala.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti