Čokoladni kolač s jagodama

Čokoladni kolač s jagodama

Čokoladni kolač s jagodama
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovu tortu preskočite ako ste na dijeti jer nećete moći stati na samo jednom komadu!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Čokoladni kolač s jagodama predstavlja spoj intenzivne čokoladne arome i osvježavajuće voćne note jagoda. Ovaj kolač idealan je izbor za sve ljubitelje čokolade koji žele dodati malo svježine i voćne slatkoće u desert. Sočan biskvit, kremasta čokoladna krema i sloj svježih jagoda stvaraju slojevitu teksturu i bogat okus koji osvaja na prvi zalogaj. Osim što je ukusan, kolač je i atraktivan za posluživanje na obiteljskim okupljanjima, proslavama ili posebnim prilikama.

Sastojci

Za biskvit:

  • 6 jaja

  • 6 žlica šećera

  • 4 žlice glatkog brašna

  • 2 žlice kakaa u prahu

  • 1 prašak za pecivo

  • 10 dkg otopljene tamne čokolade

  • 3 žlice mlijeka

Za kremu:

  • 1/2 l mlijeka

  • 7 žlica brašna

  • 15 dkg šećera

  • 2 vanilin šećera

  • 15 dkg margarina ili maslaca

Za ganache:

  • 4 dl vrhnja za šlag

  • 20 dkg tamne čokolade za kuhanje

Ostalo:

  • 500 g svježih jagoda

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 120 g):

  • Energija: 380 kcal

  • Proteini: 5 g

  • Masti: 22 g

  • Ugljikohidrati: 38 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 18 g


Priprema

  1. Biskvit: Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte otopljenu čokoladu, mlijeko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Posebno istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješajte u smjesu. Izlijte u lim obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 38×22 cm) i pecite na 175°C oko 30 minuta. Ohladite i prerežite na dvije kore.

  2. Krema: U manjoj količini mlijeka pomiješajte brašno i šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa polako ulijevajte smjesu s brašnom i šećerom uz stalno miješanje. Kuhajte 5-6 minuta dok se krema ne zgusne. Ohladite, zatim umiksajte margarin ili maslac.

  3. Slaganje kolača: Na prvu koru nanesite polovicu kreme, rasporedite nasjeckane jagode, zatim premažite ostatkom kreme. Poklopite drugom korom biskvita.

  4. Ganache: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte ganache preko kolača i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.

Prijedlog za serviranje

Kolač poslužite rashlađen, narezan na kocke ili kriške. Za dodatni efekt ukrasite ga svježim jagodama i listićima mente. Odličan je uz šalicu kave ili čaja.

Dodatni savjeti

  • Jagode nasjeckajte na manje komade kako bi se lakše rasporedile u kremi i spriječilo klizanje slojeva.

  • Za intenzivniji čokoladni okus koristite tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti