Čokoladni kolač s jagodama

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Čokoladni kolač s jagodama predstavlja spoj intenzivne čokoladne arome i osvježavajuće voćne note jagoda. Ovaj kolač idealan je izbor za sve ljubitelje čokolade koji žele dodati malo svježine i voćne slatkoće u desert. Sočan biskvit, kremasta čokoladna krema i sloj svježih jagoda stvaraju slojevitu teksturu i bogat okus koji osvaja na prvi zalogaj. Osim što je ukusan, kolač je i atraktivan za posluživanje na obiteljskim okupljanjima, proslavama ili posebnim prilikama.
Sastojci
Za biskvit:
-
6 jaja
-
6 žlica šećera
-
4 žlice glatkog brašna
-
2 žlice kakaa u prahu
-
1 prašak za pecivo
-
10 dkg otopljene tamne čokolade
-
3 žlice mlijeka
Za kremu:
-
1/2 l mlijeka
-
7 žlica brašna
-
15 dkg šećera
-
2 vanilin šećera
-
15 dkg margarina ili maslaca
Za ganache:
-
4 dl vrhnja za šlag
-
20 dkg tamne čokolade za kuhanje
Ostalo:
-
500 g svježih jagoda
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 120 g):
-
Energija: 380 kcal
-
Proteini: 5 g
-
Masti: 22 g
-
Ugljikohidrati: 38 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 18 g
Priprema
-
Biskvit: Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte otopljenu čokoladu, mlijeko, brašno, kakao i prašak za pecivo. Posebno istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i pažljivo ih umiješajte u smjesu. Izlijte u lim obložen papirom za pečenje (dimenzije oko 38×22 cm) i pecite na 175°C oko 30 minuta. Ohladite i prerežite na dvije kore.
-
Krema: U manjoj količini mlijeka pomiješajte brašno i šećer. Ostatak mlijeka zakuhajte, pa polako ulijevajte smjesu s brašnom i šećerom uz stalno miješanje. Kuhajte 5-6 minuta dok se krema ne zgusne. Ohladite, zatim umiksajte margarin ili maslac.
-
Slaganje kolača: Na prvu koru nanesite polovicu kreme, rasporedite nasjeckane jagode, zatim premažite ostatkom kreme. Poklopite drugom korom biskvita.
-
Ganache: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu. Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte ganache preko kolača i ostavite da se stegne na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku.
Prijedlog za serviranje
Kolač poslužite rashlađen, narezan na kocke ili kriške. Za dodatni efekt ukrasite ga svježim jagodama i listićima mente. Odličan je uz šalicu kave ili čaja.
Dodatni savjeti
-
Jagode nasjeckajte na manje komade kako bi se lakše rasporedile u kremi i spriječilo klizanje slojeva.
-
Za intenzivniji čokoladni okus koristite tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladna torta s jagodama2 h12345
-
DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
-
DesertiKolač od jagoda i badema3 h12345
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od čokolade i nara1 h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345