Kolač od jagoda, chia sjemenki i zobenih pahuljica

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ovaj desert ne sadrži rafinirane šećere i bogat je hranjivim sastojcima koji će vas zasititi i dati energiju. Jagode su prirodni izvor vitamina C i antioksidansa, chia sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, dok zobene pahuljice doprinose dugotrajnoj sitosti. Dodavanjem bademovog brašna, cimeta, kokosovog ulja i meda, kolač dobiva dodatnu aromu i nutritivnu vrijednost. Idealno za one koji žele uživati u slatkom bez grižnje savjesti.
Sastojci
- 1 žlica chia sjemenki
- 3 žlice vode
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 i pol šalica zobenog brašna
- 1/2 šalice bademovog brašna
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1/4 šalice kokosovog ulja
- 1/3 šalice meda
- 1 žličica vanilin šećera
- 2 šalice svježih jagoda
- 2 žličice meda (za nadjev)
- 1/2 žličice vanilin šećera (za nadjev)
- Naribana korica 1 limuna
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 120 g):
- Energija: 280 kcal
- Proteini: 6 g
- Masti: 12 g
- Ugljikohidrati: 35 g
- Vlakna: 7 g
- Prirodni šećeri: 15 g
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170ºC i obložite lim papirom za pečenje.
- Pomiješajte chia sjemenke s vodom i ostavite da odstoje dok pripremate ostale sastojke.
- U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, zobeno brašno, bademovo brašno, cimet, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli izmiješajte kokosovo ulje, med, vanilin šećer i chia gel. Dodajte ovu smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte.
- Za nadjev pomiješajte jagode, med, vanilin šećer i limunovu koricu.
- Rasporedite tijesto ravnomjerno po limu, premažite ga nadjevom od jagoda.
- Pecite 40 do 45 minuta, zatim izvadite i ostavite da se potpuno ohladi prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Kolač poslužite ohlađen, uz dodatak svježih jagoda ili malo grčkog jogurta za kremoznost. Možete ga ukrasiti listićima mente ili posipati kokosovim pahuljicama za dodatnu teksturu i okus.
Dodatni savjeti
- Za vegansku verziju zamijenite med javorovim sirupom ili agavinim nektarom.
- Ako volite intenzivniji okus cimeta, slobodno ga dodajte malo više u smjesu.
- Čuvajte kolač u hladnjaku do 3 dana, a prije posluživanja ostavite ga na sobnoj temperaturi radi bolje teksture.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiPavlova torta od jagoda1:30h12345
-
DesertiKolač od jagoda i badema3 h12345
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od bijele čokolade i jagoda2:30h12345
-
DesertiTorta od jagoda i cimeta1:30h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaPohane hrenovke u tijestu - corn dog30 min12345
-
JuheKrem juha od poriluka i krumpira40 min12345
-
Jela od mesaJuneće šnicle u saftu2:40h12345
-
DesertiCheesecake sladoled s jagodama20 min12345
-
DesertiJagode u čokoladi10 min12345
-
Jela od mesaMesne okruglice punjene sirom40 min12345