Pita od jabuka i cheddara

Pita od jabuka i cheddara

Pita od jabuka i cheddara
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Odlična pita za šestoro najdražih.
Vrijeme pripreme: 1:40h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 150g glatkog brašna
  • 250g sira cheddara, naribanog
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 150g biljne masti
  • 75ml ledene vode
  • 350g jabuka, očišćene i narezane
  • 100g granuliranog šećera
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1/2 čajne žličice cimeta
  • 2 čajne žličice maslaca
  • 1 žumanjak, razmućen
  • 1 velika žlica vode

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Podmažite lim za pečenje promjera 23 cm s maslacem.

Pomiješajte glatko brašno, sir i sol u zdjeli. Narežite tijesto na manje komade, sve dok smjesa ne počne izgledati na grubo izrezane krušne mrvice. Poprskajte sve hladnom vodom¸ a zatim miješajte mrvice sve dok se tijesto ne formira. Formirajte tijesto u čvrstu kuglu.

Podijelite tijesto na skoro iste polovice. Zatim uzmite veću polovicu i zarolajte ju na površini po kojoj ste posipali brašna u krug promjera 30 cm. Ovo tijesto će vam koristiti za popunjavanje lima za pečenje, s tim da ćete tijesto pustiti da pređe rubove lima i odrezati ga 1 cm nakon ruba.

Stavite jabuke, šećer, prašak za pecivo i cimet u jednu zdjelu i sve dobro promiješajte. Rasporedite smjesu s jabukama po tijestu.

Razvaljajte preostalo tijesto u 30 cm krug. Stavite ga na vrh smjese s jabukama, ali tako da ćete tijesto pustiti da pređe rubove lima i odrezati ga 2,5 cm nakon ruba. Zavrnite rubove tijesta zajedno tako da formiraju obod.

Zamutite žumanjak s jednom velikom žlicom vode te zatim s tim premažite vrh kore i obod.

Pecite pitu u pećnici na 45-50 minuta, sve dok jabuke ne budu mekane, a kora dobije zlatno smeđu boju.

Ohladite prije serviranja.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti