Torta od lješnjaka

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 150g blanširanih lješnjaka
- 225g omekšanog maslaca
- 1 vanilin šećer
- 125g šećera u prahu
- 50g brašna
- 6 bjelanjaka
- 3 žlice šećera
- Karamelizirani lješnjaci
- 75g blanširanih lješnjaka
- 50g šećera
- 250 ml slatkog vrhnja
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175°C.
Stavite lješnjake na lim za pečenje i pecite desetak minuta u pećnici. Ostavite da se ohlade.
Lim za pečenje promjera 25 cm namastite i pobrašnite.
Maslac otopite na laganoj vatri. Dodajte vanilin šećer u rastopljeni maslac i neprestano miješajte. Nakon nekoliko minuta ugasite vatru i ostavite da se hladi.
Ohlađene lješnjake i šećer u prahu dobro izmiješajte u blenderu. Bjelanjke i šećer istucite u čvrst snijeg. Dodajte lješnjake sa šećerom i rastopljeni maslac u bjelanjke. Sve dobro izmiješajte mikserom na srednje jakoj brzini pazeći pritom da ne ostanu mjehurići zraka.
Stavite tijesto u pripremljen lim za pečenje i pecite 45 minuta.
Stavite lješnjake u veliku tavu. Pržite ih preko srednje jake vatre oko 5 minuta dok ne budu zlatni. Dodajte šećer i ostavite pustite se karamelizira. Nakon što šećer poprimi zlatno smeđu boju, prelijte ga zajedno s lješnjacima, na papir za pečenje. Ostavite da se hladi i stvrdne oko sat vremena. Zatim stavite u plastičnu vrećicu i usitnite udaranjem.
Prepolovite tortu i polovicu namažite slatkim vrhnjem. Pospite s malo karameliziranih lješnjaka. Preklopite biskvitom i ponovite

Vezani recepti
-
-
DesertiTorta od mrkve i sira50 min12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiTorta od mrkve i meda1:30h12345
-
Deserti
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345