Njoki sa šparogama, pršutom i graškom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Njoki sa šparogama, pršutom i graškom predstavljaju savršen spoj sezonskih namirnica i bogatih okusa. Šparoge su poznate po svojoj nježnoj teksturi i blago orašastom okusu, dok pršut donosi slanost i dubinu jelu. Grašak, osim što daje svježinu i blagu slatkoću, obogaćuje jelo proteinima i vlaknima. Kremasti umak od vrhnja za kuhanje povezuje sve sastojke u harmoniju okusa, čineći ovaj recept idealnim za brzi, ali sofisticirani ručak ili večeru.
Sastojci
- 500 g njoka
- 200 g svježih šparoga, očišćenih i narezanih
- 100 g pršuta, narezanog na trakice
- 150 g svježeg ili smrznutog graška
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 1 srednja glavica luka, sitno nasjeckana
- 1 režanj češnjaka, nariban ili sitno nasjeckan
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Svježi peršin ili vlasac za posipanje
- Po želji: naribani parmezan za posluživanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
- Energija: 520 kcal
- Proteini: 22 g
- Masti: 20 g
- Ugljikohidrati: 58 g
- Vlakna: 6 g
- Prirodni šećeri: 5 g
Priprema:
- U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu i skuhajte njoke prema uputama na pakiranju dok ne isplivaju na površinu. Ocijedite ih i sačuvajte malo vode od kuhanja.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i kratko popržite da zamiriše.
- Dodajte pršut i pirjajte dok ne pusti aromu i lagano se zapeče.
- Ubacite narezane šparoge i grašak, pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša, ali ostane hrskavo.
- Ulijte vrhnje za kuhanje, promiješajte i pustite da lagano kuha 2-3 minute da se umak zgusne. Po potrebi dodajte malo vode od kuhanja njoka za željenu kremastost.
- Začinite solju i paprom, pazeći na količinu soli zbog pršuta.
- Umiješajte ocijeđene njoke u umak i dobro promiješajte da se povežu sa sastojcima.
- Poslužite toplo, posuto svježim peršinom ili vlascem i po želji naribanim parmezanom.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite njoke sa šparogama, pršutom i graškom uz laganu zelenu salatu ili blago pečene cherry rajčice. Ovo jelo savršeno pristaje uz čašu bijelog vina poput Sauvignon Blanca ili Pinot Grigia.
Dodatni savjeti:
- Za intenzivniji okus dodajte malo limunove korice u umak prije posluživanja.
- Ako volite pikantnije, ubacite prstohvat čilija ili paprike u prahu tijekom pirjanja luka.
- Umjesto vrhnja za kuhanje, možete koristiti i kremasti sir za drugačiju teksturu i okus.
- Njoke možete zamijeniti domaćim ili kupovnim valjuškama za autentičniji doživljaj.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaFrittata s pršutom i šparogama30 min12345
-
Jela od mesaPileća prsa s gljivama45 min12345
-
Jela od mesaJednostavan rižoto sa slaninom i graškom40 min12345
-
Jela od mesaSloženac od tjestenine, piletine i šparoga45 min12345
-
Jela od mesaNjoki s pršutom i mozzarellom45 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345