Pileći paprikaš s domaćim žličnjacima

Pileći paprikaš s domaćim žličnjacima

Pileći paprikaš s domaćim žličnjacima
  • Objavljeno: Petak, 16.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pileći paprikaš s domaćim žličnjacima jelo je koje spaja bogatstvo okusa piletine i tradicionalnu teksturu domaćih žličnjaka.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pileći paprikaš jedno je od najomiljenijih jela u domaćoj kuhinji, poznato po svojoj jednostavnosti i toplini koju pruža. Dodavanjem domaćih žličnjaka, ovaj klasični paprikaš dobiva dodatnu dimenziju – mekane i lagane knedle koje upijaju bogati umak. Ovo jelo idealno je za obiteljske ručkove i dane kad želite nešto utješno i hranjivo.

Sastojci

Za paprikaš:

  • 600 g pilećeg filea, narezanog na kockice

  • 2 srednje glavice luka, sitno nasjeckane

  • 2 mrkve, narezane na kolutiće

  • 1 crvena paprika, narezana na kockice

  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

  • 2 žlice ulja ili masti

  • 1 žlica slatke mljevene paprike

  • 1 žlica brašna

  • 1 lovorov list

  • 700 ml vode ili pilećeg temeljca

  • Sol i svježe mljeveni papar po ukusu

Za domaće žličnjake:

  • 2 jaja

  • 150 g glatkog brašna

  • Prstohvat soli

  • 2-3 žlice vode (po potrebi)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g gotovog jela):

  • Energija: 350 kcal

  • Proteini: 38 g

  • Masti: 8 g

  • Ugljikohidrati: 30 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 3 g


Priprema

  1. U velikom loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast.

  2. Dodajte mrkvu, papriku i češnjak, kratko prodinstajte.

  3. Dodajte kockice pilećeg filea, posolite i popaprite, te pržite 5-7 minuta dok meso lagano ne porumeni, pazeći da se ne presuši.

  4. Posipajte mljevenu papriku i brašno, brzo promiješajte da se sastojci povežu.

  5. Dodajte lovorov list i zalijte vodom ili temeljcem. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 25-30 minuta dok povrće i meso ne omekšaju.

  6. Za žličnjake umutite jaja sa soli, dodajte brašno i po potrebi vodu da dobijete gustu smjesu.

  7. Oblikujte male knedle pomoću dvije žlice i ubacujte ih u kipući paprikaš.

  8. Kuhajte još 10 minuta dok žličnjaci ne isplivaju na površinu i budu kuhani.

  9. Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.

Prijedlog za serviranje

Poslužite paprikaš vruć, posut svježim nasjeckanim peršinom. Odlično se slaže s kiselim krastavcima ili laganom sezonskom salatom.

Dodatni savjeti

  • Pileći file pazite da ne prekuhate kako bi ostao sočan i mekan.

  • Žličnjake oblikujte neposredno prije ubacivanja u juhu da se ne osuše.

  • Za dodatnu aromu, možete dodati malo dimljene paprike ili suhog bilja poput majčine dušice.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti