Pileći paprikaš s domaćim žličnjacima

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pileći paprikaš jedno je od najomiljenijih jela u domaćoj kuhinji, poznato po svojoj jednostavnosti i toplini koju pruža. Dodavanjem domaćih žličnjaka, ovaj klasični paprikaš dobiva dodatnu dimenziju – mekane i lagane knedle koje upijaju bogati umak. Ovo jelo idealno je za obiteljske ručkove i dane kad želite nešto utješno i hranjivo.
Sastojci
Za paprikaš:
-
600 g pilećeg filea, narezanog na kockice
-
2 srednje glavice luka, sitno nasjeckane
-
2 mrkve, narezane na kolutiće
-
1 crvena paprika, narezana na kockice
-
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
-
2 žlice ulja ili masti
-
1 žlica slatke mljevene paprike
-
1 žlica brašna
-
1 lovorov list
-
700 ml vode ili pilećeg temeljca
-
Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
Za domaće žličnjake:
-
2 jaja
-
150 g glatkog brašna
-
Prstohvat soli
-
2-3 žlice vode (po potrebi)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g gotovog jela):
-
Energija: 350 kcal
-
Proteini: 38 g
-
Masti: 8 g
-
Ugljikohidrati: 30 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
-
U velikom loncu zagrijte ulje ili mast. Dodajte luk i pirjajte dok ne postane staklast.
-
Dodajte mrkvu, papriku i češnjak, kratko prodinstajte.
-
Dodajte kockice pilećeg filea, posolite i popaprite, te pržite 5-7 minuta dok meso lagano ne porumeni, pazeći da se ne presuši.
-
Posipajte mljevenu papriku i brašno, brzo promiješajte da se sastojci povežu.
-
Dodajte lovorov list i zalijte vodom ili temeljcem. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 25-30 minuta dok povrće i meso ne omekšaju.
-
Za žličnjake umutite jaja sa soli, dodajte brašno i po potrebi vodu da dobijete gustu smjesu.
-
Oblikujte male knedle pomoću dvije žlice i ubacujte ih u kipući paprikaš.
-
Kuhajte još 10 minuta dok žličnjaci ne isplivaju na površinu i budu kuhani.
-
Po potrebi dodatno začinite solju i paprom.
Prijedlog za serviranje
Poslužite paprikaš vruć, posut svježim nasjeckanim peršinom. Odlično se slaže s kiselim krastavcima ili laganom sezonskom salatom.
Dodatni savjeti
-
Pileći file pazite da ne prekuhate kako bi ostao sočan i mekan.
-
Žličnjake oblikujte neposredno prije ubacivanja u juhu da se ne osuše.
-
Za dodatnu aromu, možete dodati malo dimljene paprike ili suhog bilja poput majčine dušice.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaZapečene tortilje s piletinom45 min12345
-
Jela od mesaJuneći gulaš s krumpirom1 h12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaPileće rolice sa špekom40 min12345
-
Jela od mesaPečena piletina s povrćem iz pećnice1:20h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaPileći paprikaš s domaćim žličnjacima1 h12345
-
DesertiBrzi kolač s višnjama45 min12345
-
DesertiŠnenokle35 min12345
-
DesertiBrzi kolač od maka45 min12345
-
Jela od mesaJota1:50h12345
-
Jela od mesaJetrica na naglo25 min12345