Svinjski medaljoni u umaku od senfa

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Svinjski medaljoni u umaku od senfa i gljiva su jelo koje spaja sočnost mesa, pikantnost senfa i aromu svježih šampinjona. Iako se često poslužuje u restoranima, ovaj recept lako je pripremiti i kod kuće. Prikladno je za obiteljski ručak ili posebne prilike, a zahvaljujući brzini pripreme, idealno je i za užurbane dane.
Sastojci
-
800 g svinjskih medaljona (filea)
-
250 g šampinjona
-
2 žlice maslinova ulja
-
25 g maslaca
-
3 režnja češnjaka
-
170 ml temeljca (povrtni ili mesni)
-
1 žličica senfa (Dijon ili klasični)
-
100 ml vrhnja za kuhanje
-
Par kapi limunova soka
-
Sol, papar, svježi timijan ili ružmarin po želji
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 250 g):
-
Energija: 355 kcal
-
Proteini: 30 g
-
Masti: 22 g
-
Ugljikohidrati: 7 g
-
Vlakna: 1 g
-
Prirodni šećeri: 2 g
Ove vrijednosti su okvirne i ovise o točnoj količini mesa, vrsti vrhnja i ulja koje koristite. Svinjetina je bogata proteinima i vitaminima B skupine, dok gljive daju vlakna, minerale i antioksidanse.
Priprema
-
Svinjski file očistite i narežite na medaljone debljine oko 2,5 cm. Posolite i popaprite.
-
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Pecite medaljone 3 minute sa svake strane, izvadite ih i poklopite da ostanu topli.
-
U istoj tavi otopite maslac, dodajte narezane šampinjone i pirjajte dok ne omekšaju i dobiju boju.
-
Dodajte protisnuti češnjak, kratko popržite, zatim ulijte temeljac, senf i pola vrhnja. Kuhajte 7 minuta na laganoj vatri.
-
Vratite medaljone u tavu, dodajte ostatak vrhnja, začinite po ukusu i pustite da zavrije. Na kraju dodajte par kapi limunova soka i svježe začinsko bilje.
-
Poslužite odmah, uz omiljeni prilog.
Prijedlog za serviranje
Ovo jelo najbolje pristaje uz pire krumpir, domaću tjesteninu ili rižu. Za dodatnu svježinu pospite nasjeckanim peršinom ili poslužite uz laganu salatu.
Dodatni savjeti
-
Za intenzivniji okus, koristite Dijon senf.
-
Umjesto šampinjona, možete koristiti i druge vrste gljiva.
-
Ako želite gušći umak, dodajte žličicu brašna prilikom pirjanja gljiva.
-
Medaljone nemojte prepeći, kako bi ostali sočni.
-
Po želji, u umak možete dodati malo bijelog vina.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaPileća prsa s gljivama45 min12345
-
Jela od mesaSvinjski kotleti u marinadi od đumbira50 min12345
-
Jela od mesaPohani svinjski kotleti sa začinskim biljem35 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSlatko kisela piletina50 min12345
Popularni recepti
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345
-
DesertiTiramisu s limunom45 min12345