Pileća juha s griz noklicama

Pileća juha s griz noklicama

Pileća juha s griz noklicama
  • Objavljeno: Četvrtak, 08.05.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pileća juha s griz noklicama tradicionalni je izbor za obiteljski ručak, poznata po blagim okusima i jednostavnoj pripremi.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Juha je nezaobilazan dio domaće kuhinje, a pileća juha s griz noklicama je mnogima omiljeni izbor. Jednostavna za pripremu, ukusna, okrepljujuća - idealna je za svaki dan. donosimo detaljne upute za bistru pileću juhu i savjete uz koje se noklice neće raspasti prilikom kuhanja, a ispast će savršeno mekane. 

 

Sastojci

Za juhu:

  • 1 pileći hrbat ili dio pileta (oko 500 g)

  • 2 mrkve

  • 1 korijen peršina

  • 1/4 korijena celera

  • 1 manja glavica luka

  • 1 žlica maslinovog ulja

  • 1 žličica soli

  • 2 l vode

  • List peršina

Za griz noklice:

  • 1 jaje

  • 2 prstohvata soli

  • 4 ravne žlice ulja

  • 8 ravnih žlica griza

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):

  • Energija: 70–120 kcal

  • Proteini: 6–8 g

  • Masti: 2–4 g

  • Ugljikohidrati: 10–14 g

  • Vlakna: 1 g

  • Prirodni šećeri: 2 g


Priprema

  1. Meso i povrće operite i narežite na komade. Stavite u lonac, prelijte hladnom vodom, dodajte sol i ulje.

  2. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 60 minuta, dok povrće ne omekša, a meso se ne odvaja od kosti.

  3. Procijedite juhu i vratite na laganu vatru.

  4. Za noklice: Izmutite jaje i sol, dodajte ulje pa griz. Ostavite smjesu nekoliko minuta da se zgusne.

  5. Žlicu umočite u juhu, pa njome vadite male noklice i spuštajte u kipuću juhu. Kuhajte još 5–7 minuta dok noklice ne omekšaju.

  6. Po želji vratite narezano meso i povrće u juhu.

Dodatni savjeti

  • Za mekše noklice, umjesto ulja možete dodati žličicu otopljenog maslaca.

  • Pazite da juha ne vrije prejako dok kuhate noklice kako se ne bi raspale.

  • Žlicu za oblikovanje noklica uvijek umočite u vruću juhu da se smjesa ne lijepi.

  • Smjesu za noklice možete pripremiti i unaprijed te ostaviti da odstoji do pola sata prije kuhanja za najbolju teksturu.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti