Čips od tikvica

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Čips od tikvica odlična je alternativa klasičnom čipsu od krumpira, posebno za one koji paze na prehranu, a ne žele odustati od omiljenih grickalica. Tikvice su bogate vodom i hranjivim tvarima, a u kombinaciji s maslinovim uljem i začinima postaju ukusni, lagani snack koji se lako priprema i može se prilagoditi različitim okusima. Ovaj recept idealan je za ljeto, ali i za sve dane kada želite nešto hrskavo i zdravo.
Sastojci
-
2 srednje tikvice
-
2 žlice maslinovog ulja (po mogućnosti u prskalici za lakšu raspodjelu)
-
Sol po ukusu
-
Po želji: crni papar, češnjak u prahu, origano, parmezan ili druge omiljene začine
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):
-
Energija: 90 kcal
-
Proteini: 2 g
-
Masti: 5 g
-
Ugljikohidrati: 8 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 3 g
Ovaj čips je niskokaloričan, s umjerenim udjelom zdravih masti iz maslinovog ulja i dobar je izvor vlakana.
Priprema
-
Pećnicu zagrijte na 220°C.
-
Tikvice operite i narežite na tanke ploške, najbolje pomoću mandoline za ravnomjernu debljinu.
-
Posolite tikvice i ostavite ih 10-15 minuta da puste višak vode, zatim ih dobro osušite papirnatim ubrusom.
-
Ploške tikvica rasporedite na lim obložen papirom za pečenje, pazeći da se ne preklapaju.
-
Pločice lagano poprskajte maslinovim uljem s obje strane ili ih premažite kistom.
-
Pecite u pećnici 10 minuta, zatim ih izvadite, pospite začinima i po želji naribanim parmezanom.
-
Vratite u pećnicu i pecite još 15-20 minuta dok ne postanu hrskave i zlatno-smeđe.
-
Tijekom pečenja pratite i izvadite ploške koje su već hrskave, a ostale pecite dok ne dobiju željenu teksturu.
Prijedlog za serviranje
Čips od tikvica poslužite kao zdravu grickalicu uz omiljene umake poput jogurt dipa, humusa ili klasičnog kečapa. Odličan je dodatak laganim salatama ili kao snack za filmske večeri.
Dodatni savjeti
-
Za ravnomjerniju hrskavost koristite mandolinu za rezanje tikvica na tanke ploške.
-
Eksperimentirajte s različitim začinima poput čilija, kima, dimljene paprike ili svježeg začinskog bilja.
-
Ako želite izbjeći mliječne proizvode, izostavite parmezan – čips će i bez njega biti ukusan.
-
Čips čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do nekoliko dana.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaLagani složenac od tikvica35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPolpete od tikvica10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZelena kašica za najmlađe20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaVegetarijanske tortilje s humusom30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaVegetarijanski doručak s jajima30 min12345
Popularni recepti
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine i feta sira na grčki način10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto od kvinoje35 min12345
-
DesertiBajadera15 min12345
-
Jela od mesaPohane hrenovke u tijestu - corn dog30 min12345
-
JuheKrem juha od poriluka i krumpira40 min12345
-
Jela od mesaJuneće šnicle u saftu2:40h12345