Njoki s graškom

Ukusni, sočni i mirisni.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Njoki su omiljeni talijanski specijalitet koji se lako prilagođava raznim kombinacijama. Preženi njoki s graškom donose savršenu ravnotežu između hrskave teksture i nježne slatkoće graška. Grašak je bogat vitaminima, proteinima i vlaknima, što ovaj obrok čini ne samo ukusnim nego i hranjivim. Brza priprema i jednostavni sastojci čine ovaj recept idealnim za sve koji žele uživati u domaćem jelu bez puno truda.
Sastojci
- 400 g njoka
- 150 g svježeg ili smrznutog graška
- 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 50 g naribanog parmezana (po želji)
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
- Energija: 480 kcal
- Proteini: 15 g
- Masti: 18 g
- Ugljikohidrati: 60 g
- Vlakna: 6 g
- Prirodni šećeri: 5 g
Priprema:
- Skuhajte njoke u posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju dok ne isplivaju na površinu, zatim ih ocijedite.
- U velikoj tavi zagrijte maslac ili maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga popržite dok ne zamiriše.
- Dodajte ocijeđene njoke u tavu i prepržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu, hrskavu koricu sa svih strana.
- Ubacite grašak i kratko ga pirjajte zajedno s njokima, oko 3-4 minute, da ostane svjež i blago hrskav.
- Posolite i popaprite po ukusu te, ako želite, pospite naribanim parmezanom i lagano promiješajte da se sir otopi.
- Poslužite odmah dok su njoki topli i hrskavi.
Prijedlog za serviranje:
Prežene njoke s graškom poslužite uz svježu zelenu salatu ili blago pirjane šampinjone za potpuni obrok. Odlično se slažu s čašom bijelog vina ili laganim osvježavajućim napitkom.
Dodatni savjeti:
- Za dodatni okus, prije preženja njoka dodajte malo nasjeckanog svježeg peršina ili bosiljka.
- Umjesto maslaca, možete koristiti maslinovo ulje za laganiju verziju.
- Dodajte malo limunove korice za osvježavajuću aromu.
- Ako volite pikantnije, ubacite prstohvat čilija ili paprike u prahu tijekom prženja.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaSloženac od ostataka povrća35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaRižoto s graškom i špinatom40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaVarivo od graška i ječma s feta sirom55 min12345
-
Vegetarijanska prehranaPljeskavice od graška s kuskus salatom35 min12345
-
Vegetarijanska prehranaQuinoa sa slanutkom i povrćem50 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345