Ispadanje kose: 8 mogućih uzroka i kada se treba zabrinuti?

Ispadanje kose: 8 mogućih uzroka i kada se treba zabrinuti?

Ispadanje kose: 8 mogućih uzroka i kada se treba zabrinuti?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.02.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdravlje kose

Gubitak kose ponekad može doći nenadano te ga najčešće primijetimo kada nam se rep već uveliko smanjio u opsegu. Uz toliko potencijalnih uzroka gubitka kose, otkrivanje zašto se to događa, a kamoli što učiniti u vezi s tim, može biti dug i frustrirajuć proces.

Stručnjaci navode da je normalno izgubiti između 50 i 100 vlasi dnevno. Sve više od toga bi moglo značiti da se u vašem organizmu nešto čudno događa. Naročito ako je ovaj simptom popraćen i promjenom teksture kose. Iako proces starenja nedvojbeno pridonosi promjenama u ciklusu rasta kose, rijetko je jedini uzrok znatnog gubitka. U nastavku pročitajte koji drugi čimbenici mogu pridonijeti ovom stanju.

Genetika

Androgena alopecija je najčešći uzrok gubitka kose u cijelom svijetu. Kod žena je ovo stanje poznatije kao "gubitak kose po ženskom uzorku". To je nasljedni problem koji je potaknut sinergijom genetskih i hormonalnih čimbenika. U biti, ljudi s ovim stanjem su od jednog ili oba roditelja naslijedili gene koji su posebno osjetljivi na androgene, hormone koji igraju glavnu ulogu u regulaciji rasta kose. Androgeni se obično nazivaju "muškim" spolnim hormonima, iako ih svatko proizvodi u određenoj količini.

Neki istraživači teoretiziraju da se posebno jedan od tih hormona, nazvan DHT, veže za androgene receptore u folikulima dlake i pretjerano ih stimulira. To može potaknuti postupno smanjivanje folikula tijekom vremena, što uzrokuje da pogođena kosa postane tanja i kraća sa svakim ciklusom rasta, što na kraju dovodi do smanjenja gustoće kose. Faza rasta također postaje kraća, tako da osim što biste mogli doživjeti porast u opadanju, možete primijetiti i pramenove koji ne rastu u dužinu.

Intenzivni stres

Gubitak kose izazvan stresom naziva se telogeni efluvij i može nastati kao rezultat intenzivnog stresa, fizičkog - poput rađanja ili operacije - ili emocionalnog - poput gubitka posla ili voljene osobe. Možda ćete doživjeti privremeni zastoj u rastu dlačica jer vaše tijelo ulaže sve svoje resurse kako bi vas izvuklo iz stanja stresa. U tom slučaju veliki dio folikula istovremeno prelazi u fazu mirovanja, a ta stanka može trajati od tri do šest mjeseci. Nakon što vaše tijelo odluči da je zrak čist i da se faza rasta može nastaviti, vlasi koje su bile u fazi mirovanja ulaze u fazu ispadanja.

Još jedan krivac za opadanje kose mogu biti nutritivni nedostaci, poput nedostatka željeza, vitamina D, biotina ili cinka. Ove hranjive tvari igraju ključnu ulogu u staničnim procesima koji su ključni za održavanje ciklusa rasta kose. Iz tog bi razloga njihov nedostatak mogao uzrokovati poremećaje u tim procesima i rezultirati ispadanjem ili stanjivanjem.

Zalizane frizure

Redovito nošenje visokog repa može izazvati trakcijsku alopeciju - gubitak kose uzrokovan upornim povlačenjem kose. Ostale frizure koje mogu uzrokovati ovakvu napetost su punđe, pletenice, dreadlocks, ili ekstenzije.

Stalno povlačenje kose može dovesti do oštećenja i upale folikula, ometajući normalan ciklus rasta. Kao rezultat možete očekivati oslabljene folikule i eventualni gubitak kose koji može postati trajan.

Oblikovanje kose

Ako su toplinsko oblikovanje ili kemijski tretmani dio vaše redovne rutine njege kose, to vas dovodi u opasnost od oštećenja vlasi i mogućeg razvoja poremećaja koji se naziva trihorrhexis nodosa. To je stanje u kojem na vlasi nastaju slabe točke na kojima kosa puca.

Nedostatak nutrijenata u prehrani i određene genetske predispozicije također mogu pridonijeti razvoju trihorrhexis nodosa. Prema mišljenju stručnjaka, to uključuje anemiju, hipotireozu i trihotiodistrofiju. Ipak, bilo koji ritual stiliziranja koji se sastoji od intenzivne topline i jakih kemikalija na tjemenu i kosi može oštetiti folikul i, u najgorem slučaju, uzrokovati trajni gubitak kose.

Jaka perut

Gdje je prhut, tu je i njezin ozbiljniji rođak, seboreični dermatitis. To je neugodno stanje kože koje karakterizira osip koji može biti tamniji, svjetliji ili crveniji od okolne kože, kao i mrlje na mjestima s puno uljnih žlijezda koje svrbe i ljušte se. Pokreće ga upalni odgovor protiv organizama koji žive na vlasištu - posebno kolonija kvasca Malassezia.

Ove ljuskice, u kombinaciji s uljem koje proizvodi vlasište, mogu začepiti folikule i u konačnici narušiti opskrbu kose hranjivim tvarima. To će kosi oslabiti strukturu i prouzročiti naporan svrab. U međuvremenu, upalni odgovor remeti normalan ciklus rasta dlake i može potaknuti telogeni efluvij, u kojem folikuli dlake štrajkaju dulje vrijeme, da bi kasnije masovno ispadali.

Upaljeni folikuli dlake

Folikulitis je stanje kože koje se javlja kada se folikuli dlake upale uslijed fizičke iritacije, poput brijanja ili nošenja perike ili infekcije, koja može biti gljivična i bakterijska. Sve to ugrožava folikule.

Postoje dvije glavne vrste folikulitisa: površinski i duboki. Prvi uključuje samo dio folikula dlake i koji će vjerojatno zacijeliti unutar nekoliko dana, dok drugi zahvaća cijeli folikul i ima tendenciju biti ozbiljniji i dugotrajniji.

Hormonska neravnoteža

Hormonalne promjene mogu biti faktor koji pridonosi gubitku kose kod žena, osobito visoke i fluktuirajuće razine androgena povezane sa sindromom policističnih jajnika (PCOS) ili perimenopauzom, na primjer.

PCOS je hormonalno stanje koje utječe na ovulaciju, uzrokujući probleme poput neredovitih mjesečnica i neplodnosti. Još jedan neugodan simptom je stanjivanje kose, zahvaljujući povišenim razinama androgena. Hormonalne fluktuacije koje se događaju tijekom perimenopauze mogu na sličan način poremetiti ciklus rasta kose. Kada razine androgena postanu dominantnije kao rezultat pada estrogena, kosa može opadati.

Autoimune bolesti

Kada imate autoimuni poremećaj, vaš se imunološki sustav u biti okreće protiv vas i greškom napada zdravo tjelesno tkivo. Liječnici još nisu otkrili zašto se to događa , ali jedna je teorija da određene vrste infekcija ili lijekova mogu izazvati promjene u tijelu koje uzrokuju otkazivanje imunološkog sustava.

Jedan takav poremećaj je alopecija areata, u kojoj imunološki sustav pogrešno napada folikule dlake. Drugi je diskoidni eritematozni lupus (DLE), vrsta lupusa koja cilja na vlasište i može dovesti do trajnog gubitka kose. Stanja koja prvenstveno pogađaju neki drugi dio tijela - poput bolesti štitnjače, reumatoidnog artritisa ili anemije srpastih stanica - također mogu uzrokovati gubitak kose kao jedan od mnogih simptoma.

Kada posjetiti dermatologa zbog gubitka kose

Većina slučajeva telogenog efluvija, to jest, pretjeranog opadanja kose, će se postupno riješiti sama od sebe bez liječenja. Obično unutar šest mjeseci. Ako se vaša kosa ponovno ne zgusne unutar tog vremenskog okvira ili primijetite pogoršanje, tada je vrijeme da posjetite liječnika. Stručnjak može otkriti zašto vam se to događa, bilo da se radi o kroničnom ispadanju kose ili o potpunom gubitku. Također, ako imate druge zabrinjavajuće simptome, poput svrbeža, boli, peckanja, ljuštenja ili osipa, potražite pomoć što prije.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije