Ispada vam kosa? Isprobajte 8 prirodnih načina koji će ublažiti gubitak kose

Ispada vam kosa? Isprobajte 8 prirodnih načina koji će ublažiti gubitak kose

Ispada vam kosa? Isprobajte 8 prirodnih načina koji će ublažiti gubitak kose
  • Objavljeno: Utorak, 22.03.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Gubitak kose je u određenoj mjeri sasvim normalna stvar jer prosječna osoba dnevno izgubi oko 100 vlasi kose. Ponekad mlada kosa ne uspije narasti dovoljno brzo, što može biti poprilično frustrirajuće. Srećom, postoje načini koji mogu potaknuti rast kose, a mi vam otkrivamo neke od njih.

1. Sok od luka

Sumpor u soku od luka pomaže ponovnom rastu kose. Jedno malo istraživanje je promatralo ljude s alopecijom areatom, koja uzrokuje neujednačen gubitak kose. Pola ispitanika je stavljalo sok od luka na vlasište 2 puta dnevno, dok je druga polovica stavljala vodu. Nakon 2 tjedna, 74% ispitanika koji su koristili sok od luka su primijetili rast nove kose, dok je isto to primijetilo tek 13% ispitanika koji su koristili običnu vodu.

2. Željezo

Ova ključna hranjiva tvar pomaže vašem tijelu u stvaranju krvi, a niske razine željeza povezane su s gubitkom kose. Ako imate problem s ispadanjem kose u svoju prehranu možete uvrstiti hranu bogatu željezom kao što je meso, riba, cikla, tofu i brokula.

3. Biotin

Biotin, odnosno vitamin B7, je poznat po svojim sposobnostima za sprječavanje gubitka kose, a osim toga potiče zdravlje kože i noktiju. Neke od namirnica koje sadrže veliku količinu biotina su jaja, pšenične klice i gljive.

4. Aromaterapija

Ulja sandalovine, lavande, ružmarina i timijana se koriste za sprječavanje gubitka kose više od 100 godina, jer se smatra da sadrže spojeve koji potiču rast nove kose. Svaku večer možete masirati tjeme jednim od ovih ulja ili njihovom kombinacijom nekoliko minuta, a zatim umotajte glavu toplim ručnikom. Pritom pazite da koristite provjerena ulja, a prije nanošenja na kožu ih razrijedite nekim baznim uljem, kao što je bademovo.

5. Ulje bundeve

Ulje bundeve ima brojne zdravstvene prednosti, među kojima je i to da konzumacija može pomoći potaknuti rast kose. Jedno malo istraživanje je pokazalo da se muškarcima koji su svakodnevno tijekom 6 mjeseci uzimali bučino ulje količina kose povećala za 40%.

6. Aminokiseline

Aminokiseline su svojevrsni građevinski blokovi za proteine, koji pomažu da vaš organizam pravilno funkcionira. Neke aminokiseline, kao što su cistein i L-lizin imaju važnu ulogu za zdravlje kose i poticanje rasta. Dobri izvori aminokiselina su namirnice poput svježeg sira, ribe, jaja, sjemenki, orašastih plodova i cjelovitih žitarica.

7. Pametna njega kose

U nekim slučajevima je gubitak kose uzrokovan pogrešnom njegom. Kada perete, sušite i češljate kosu budite nježni kako ju ne biste čupali i uzrokovali lomljenje vlasi. Također, pokušajte ograničiti oblikovanje kose uređajima koji koriste toplinu, a kada to nije moguće zaštitite kosu od visokih temperatura pomoću posebnih sprejeva.

8. Ublažite stres

Prolazak kroz stresno razdoblje ponekad može dovesti do gubitka kose. Pokušajte to spriječiti tako što ćete bolje kontrolirati stres. Isprobajte tehnike poput meditacije, dubokog disanja, vježbi opuštanja ili vježbanja.

Bez obzira na ove savjete, imajte na umu da uzrok gubitka kose ponekad može biti ozbiljan. Ako vam ispadaju velike količine kose, a mlada kosa uopće ne raste, najbolje bi bilo da posjetite liječnika kako biste isključili opasnija zdravstvena stanja.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije