A. Vogel Echinaforce junior tablete za žvakanje

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
A. Vogel Echinaforce junior tablete za žvakanje

Što A. Vogel Echinaforce junior tablete sadrže?

Djelatne tvari: 1 tableta sadržava 380 mg tinkture (kao suhi ekstrakt) iz Echinacea purpurea (L.) Moench. herba recens (svježa zelen purpurne rudbekije) (1:12) i 20 mg tinkture (kao suhi ekstrakt) iz Echinacea purpurea (L.) Moench, radix recens (svježi korijen purpurne rudbekije) (1:11); ekstrakcijsko otapalo: etanol 65 % V/V.

Pomoćne tvari: sorbitol, betadeks (betaciklodekstrin), silicijev dioksid, koloidni, bezvodni, magnezijev stearat, prirodna aroma naranče.

Kako A. Vogel Echinaforce junior tablete izgledaju i sadržaj pakovanja?

A. Vogel Echinaforce junior tablete su plosnate, okrugle, zelenkasto-šarene tablete aromatskog mirisa i aromatskog, slatkog okusa naranče.

A. Vogel Echinaforce junior tablete su dostupne u sljedećem pakovanju:

80 tableta u smeđoj staklenoj bočici s pokrovom od aluminijske folije i sa sigurnosnim aluminijskim zatvaračem, u kutiji.

Kako čuvati A. Vogel Echinaforce junior tablete?

A. Vogel Echinaforce junior tablete morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece.

Neotvoreni lijek se može čuvati 3 godine, zaštićen od vlage.

Nakon otvaranja bočice lijek treba iskoristiti unutar 2 mjeseca.

A. Vogel Echinaforce junior tablete se ne smiju upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

Primjena

Što su A. Vogel Echinaforce junior tablete i za što se koriste?

A. Vogel Echinaforce junior tablete su biljni lijek za pomoć pri liječenju i prevenciji simptoma obične prehlade kao što su kašalj, suzenje očiju, grlobolja, glavobolja te bol u mišićima. Za poboljšanje fizičke otpornosti pri osjetljivosti na običnu prehladu, prehladu popraćenu vrućicom i ponavljajućim infekcijama.

Doziranje

Kako uzimati A. Vogel Echinaforce junior tablete?

S primjenom ovog lijeka u svrhu liječenja treba započeti čim se zamijete prvi znakovi obične prehlade.

Doziranje

Adolescenti stariji od 12 godina, odrasli i starije osobe:

Za liječenje: 3-5 x 2 tablete dnevno

Za prevenciju: 3 x 2 tablete dnevno

Djeca (između 6 i 12 godina starosti):

Za liječenje: 3-5 x 1 tableta dnevno Za prevenciju: 3 x 1 tableta dnevno

Ne smiju ga koristiti djeca mlađa od godinu dana.

Niti u prevenciji niti u liječenju A. Vogel Echinaforce junior tablete se ne bi smjele koristiti neprekidno dulje od 8 tjedana.

Ako simptomi traju dulje od 14 dana, posavjetujte se s Vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Samo za oralnu primjenu.

Tablete je potrebno uzeti prije obroka s malo vode ili ih otopiti u ustima.

Ako uzmete više A. Vogel Echinaforce junior tableta nego što ste trebali

Do sada nije prijavljen niti jedan slučaj predoziranja ovim lijekom. Ukoliko Vam se čini da ste uzeli preveliku količinu javite se liječniku.

Ako ste zaboravili uzeti A. Vogel Echinaforce junior tablete

Ako ste zaboravili uzeti redovnu dozu A. Vogel Echinaforce junior tableta, pričekajte i uzmite slijedeću dozu prema uobičajenom vremenskom rasporedu.

Nemojte uzimati dvostruku dozu kako bi nadoknadili preskočenu.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom A. Vogel Echinaforce junior tableta obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte uzimati A. Vogel Echinaforce junior tablete:

  • ako imate od ranije poznatu preosjetljivost na djelatnu tvar, na biljke iz porodice glavočika (Asteraceae (Compositae)) ili bilo koju pomoćnu tvar.
  • ako bolujete od neke progresivne sistemske bolesti, autoimune bolesti, bolesti imunološkog sustava ili bolesti bijelih krvnih stanica.

A. Vogel Echinaforce junior tablete se ne smiju davati djeci mlađoj od godinu dana.

Budite oprezni s A. Vogel Echinaforce junior tabletama:

  • ako ste skloni alergijama. U tom slučaju potražite savjet svog liječnika prije početka primjene lijekova koji sadrže purpurnu rudbekiju (Echinaceu).
  • ako imate rijetku nasljednu bolest nepodnošenja fruktoze. U tom slučaju ne bi trebali uzimati ovaj lijek jer sadržisorbitol.

Uzimanje drugih lijekova s A. Vogel Echinaforce junior tabletama

Nije zabilježeno da A. Vogel Echinaforce junior tablete utječu na djelovanje drugih lijekova.

Trudnoća i dojenje

Iako nisu zabilježeni štetni učinci na trudnoću ili zdravlje fetusa/novorođenčeta, zbog nedostatnih podataka o mogućim štetnim učincima, ne preporučuje se primjena ovog lijeka tijekom trudnoće i dojenja, ukoliko Vam to nije preporučio Vaš liječnik.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nema podataka o utjecaju na upravljanje vozilima i rad na strojevima.

Ostala upozorenja

Ukoliko tijekom primjene A. Vogel Echinaforce junior tableta dođe do pogoršanja simptoma ili se pojavi visoka temperatura, javite se svome liječniku ili ljekarniku.

Kao i svi drugi lijekovi A. Vogel Echinaforce junior tablete mogu izazvati nuspojave. Iz dostupnih podataka ne može se procijeniti učestalost nuspojava.

U pojedinačnim slučajevima mogu se pojaviti reakcije preosjetljivosti sa znakovima kao što su osip, svrbež, Stevens-Johnsonov sindrom (teške reakcije preosjetljivosti na koži), Quinckeov edem (oticanje usnica, jezika, lica i vrata, oticanje tijela npr. ruku), otežano disanje, astma a u pojedinačnim slučajevima anafilaktički šok (teška reakcija preosjetljivosti).

Ako se javi bilo koji od navedenih znakova preosjetljivosti, prestanite uzimati A. Vogel Echinaforce junior tablete i hitno otiđite u najbližu bolnicu.

Smanjenje broja bijelih krvnih stanica (leukocita) može se javiti nakon dugotrajne primjene (dulje od 8 tjedana).

Prijavljeni su učinci na autoimune bolesti, bolesti kod kojih tijelo napada svoje vlastite stanice kao što su encefalitis (upala mozga), eritema nodozum (crvenilo kože sa čvorićima), imunotrombocitopenija (smanjen broj krvnih pločica), Evansov sindrom (istodobno razaranje crvenih krvnih stanica i krvnih pločica) i Sjörgenov sindrom (kronična sustavna upalna bolest sa znakovima kao što su suhoća usta, očiju i drugih sluznica) uz poremećaj tubularne funkcije bubrega.

Za očekivati je da učestalost, vrsta i težina nuspojava kod djece odgovara onima zabilježenim kod odraslih.

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci