Veralgin® sprej za usnu sluznicu

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Veralgin® sprej za usnu sluznicu

Suhi ekstrakt kaduljinog lista, dekspantenol.

Djelatne tvari sadržane u Veralgin® spreju za usnu sluznicu su suhi ekstrakt kaduljinog lista i dekspantenol. Eterično ulje i tanini lista kadulje imaju antiseptično djelovanje, tanini listova kadulje umanjuju iritaciju, stežu i lokalno ublažavaju upalu i imaju blago anestetsko djelovanje. Dekspantenol se brzo transformira u pantotensku kiselinu u stanicama. Pantotenska kiselina je neophodna za formiranje i regeneraciju epitela sluznice. Zbog toga dekspantenol potiče cijeljenje rana, jača obrambenu sposobnost organizma protiv infekcije sluznice usne šupljine i na taj način potpomaže djelovanje ekstrakta lista kadulje.

Veralgin® sprej za usnu sluznicu je tradicionalni biljni lijek za primjenu kod lokalne iritacije sluznice usne šupljine, na mjestu pritiska zubne proteze i kod blažeg stupnja upale zubnog mesa.

Proizvod je tradicionalni biljni lijek za primjenu u navedenim indikacijama temeljeno na iskustvu dugotrajne uporabe.

Veralgin® sprej za usnu sluznicu čuvajte izvan pogleda i dohvata djece.

Čuvati na temperaturi ispod 25°C.

Rok valjanosti lijeka u primjeni

4 tjedna nakon otvaranja. Veralgin® sprej za usnu sluznicu ne smije se upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan u navedenom mjesecu.

Djelatne tvari: suhi ekstrakt kaduljinog lista i dekspantenol.

1 g otopine (približno 7 potisaka spreja) sadrži: 10 mg suhog ekstrakta iz Salvia officinalis L., folium (kaduljin list); omjer biljne droge i ekstrakta je 5–6:1, a ekstrakcijsko otapalo je voda i 50 mg dekspantenola (provitamina B5).

1 potisak spreja = 145,2 mg = 0,141 mL otopine.

Ostali sastojci: saharinnatrij, eterično ulje paprene metvice, hidroksipropilceluloza, 20% m/m propilenglikola, pročišćena voda.

Kako Veralgin® sprej za usnu sluznicu izgleda i sadržaj pakovanja?

Veralgin® sprej za usnu sluznicu je smeđa otopina dostupna u smeđoj staklenoj bočici sa sprej pumpicom, koja sadrži 15 ml otopine (dovoljno za najmanje 100 primjena).

Primjena

Nemojte primijeniti Veralgin® sprej za usnu sluznicu

Ako ste preosjetljivi (alergični) na kadulju, dekspantenol ili na bilo koji drugi sastojak Veralgin® spreja za usnu sluznicu. 

Budite posebno oprezni s Veralgin® sprejem za usnu sluznicu

Nemojte primijeniti sprej u oči i nos. 

Primjena kod djece mlađe od šest godina se ne preporučuje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Uzimanje drugih lijekova

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika uzimate li ili ste nedavno uzimali druge lijekove, uključujući i one koji se izdaju bez recepta.

Nema izvještaja o interakcijama s drugim lijekovima. 

Unos pripravaka koji sadrže kaduljin list može djelovati na učinak lijekova koji djeluju preko GABA receptora (npr. barbiturati, benzodiazepini), čak i ako to nije klinički uočljivo. S obzirom na navedeno, istodobna primjena s takvim lijekovima nije preporučljiva.

Trudnoća i dojenje

Pitajte svog liječnika ili ljekarnika za savjet prije uzimanja bilo kojeg lijeka.

S obzirom na nedostatnost raspoloživih podataka, primjena za vrijeme trudnoće i dojenja se ne preporučuje. 

Upravljanje vozilima i strojevima

Može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima i rada na strojevima. Stoga pacijenti koji koriste lijek ne bi trebali upravljati vozilima i raditi na strojevima.  

Važne informacije o nekim sastojcima Veralgin® spreja za usnu sluznicu

Ovaj lijek sadrži propilenglikol i zbog toga može uzrokovati iritaciju kože. 

Doziranje

Doziranje

Odrasli, adolescenti i djeca starija od šest godina: primijenite sprej direktno na bolna mjesta nekoliko puta dnevno.

Primjena kod djece mlađe od šest godina se ne preporučuje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Metoda primjene

  • Okrenite pokretnu mlaznicu na pumpici spreja na desnu stranu bočice (vidjeti crtež).
  • Nakon toga možete usmjeriti mlaznicu spreja na željeno mjesto primjene u ustima. Također, pomoću mlaznice na pumpici spreja možete lako dosegnuti mjesta koja su teže pristupačna (kao što su to parodontni džepovi).
  • Raspršite Veralgin® sprej za usnu sluznicu direktno na bolna mjesta ponovljenim pritiskom na pumpicu nekoliko puta.
  • Zatvorite pumpicu spreja nakon svake primjene zakretanjem mlaznice natrag (vidjeti crtež).

Trajanje primjene

Ukoliko se Vaši simptomi pogoršaju ili ne dođe do poboljšanja nakon 7 dana primjene, trebate potražiti savjet liječnika.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Veralgin® spreja za usnu sluznicu obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Kao i svi drugi lijekovi, Veralgin® sprej za usnu sluznicu može izazvati nuspojave, iako se one ne javljaju kod svakoga.

Nema prijavljenih nuspojava.

Prijavljivanje nuspojava 

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci