Voltaren emulgel 10 mg/g gel

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Voltaren emulgel 10 mg/g gel

Što Voltaren Emulgel 10 mg/g gel sadrži?

Djelatna tvar lijeka Voltaren Emulgel je diklofenakdietilamin. 1 g gela sadrži 11,6 mg diklofenakdietilamina što odgovara 10 mg diklofenaknatrija.

Pomoćne tvari su karbomer; makrogolcetilstearileter; kokoilkaprilokaprat; dietilamin; izopropilni alkohol; parafin, tekući; propilenglikol; mirisna krema 45 (sadrži benzilbenzoat) i pročišćena voda.

Kako Voltaren Emulgel 10 mg/g gel izgleda i sadržaj pakiranja

Bijel ili skoro bijel, gladak, homogen gel nalik kremi.

50 g gela u tubi s čepom, u kutiji. 100 g gela u tubi s čepom, u kutiji.

Kako čuvati Voltaren Emulgel 10 mg/g gel?

Ovaj lijek čuvajte izvan pogleda i dohvata djece. Čuvati na temperaturi ispod 30°C.

Ovaj lijek se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na kutiji. Rok valjanosti odnosi se na zadnji dan navedenog mjeseca.

Nikada nemojte nikakve lijekove bacati u otpadne vode ili kućni otpad. Pitajte svog ljekarnika kako baciti lijekove koje više ne koristite. Ove mjere pomoći će u očuvanju okoliša.

Primjena

Što je Voltaren Emulgel 10 MG/G gel i za što se koristi?

Voltaren Emulgel sadrži djelatnu tvar diklofenak koja pripada skupini lijekova pod nazivom nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID). Voltaren Emulgel je oblikovan posebno za utrljavanje u kožu i koristi se za olakšanje boli i smanjenje upale kod bolnih stanja koja zahvaćaju zglobove i mišiće.

Voltaren Emulgel 10 mg/g gel se koristi za kratkotrajno liječenje:

Odrasli i djeca u dobi od 14 godina i starija

 • ozljede mišića i zglobova (npr. uganuća, iščašenja, modrice, bolovi u leđima, sportske ozljede);
 • upala tetiva (npr. teniskilakat);

Odrasli (18 godina i stariji)

 • blagi oblici artritisa koljena ili prstiju;

Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 7 dana.

Doziranje

Kako primjenjivati Voltaren Emulgel 10 mg/g gel?

Odrasli i djeca u dobi od 14 godina i starija

 1. Aluminijska tuba: prije prve uporabe probušite zaštitnu membranu tube sa šiljkom na vrhu zatvarača.

Aluminijsko laminatna tuba: prije prve uporabe uklonite zaštitu tako što ćete odvrnuti i ukloniti zatvarač. Pomoću druge strane zatvarača, probušite, zakrenite i uklonite zaštitu s tube.

 1. Nježno istisnite malu količinu gela iz tube i primijenite na bolno ili otečeno područje 3 do 4 puta na dan, nježno utrljavajući u kožu. Količina gela će varirati, ovisno o veličini bolnog ili otečenog područja; najčešće će biti dovoljna količina veličine trešnje do oraha (2 – 4 g). Prilikom utrljavanja gela u kožu osjetit ćete blagi učinak hlađenja gela.
 2. Operite ruke nakon utrljavanja lijeka, osim u slučaju kad se Voltaren Emulgel primjenjuje na ruke. Tubu držite zatvorenu.

Koliko dugo koristiti Voltaren Emulgel 10 mg/g gel?

Nemojte koristiti Voltaren Emulgel dulje od:

Odrasli (18 godina i stariji):

 • 2 tjedna kod ozljeda mišića i zglobova (npr. uganuća, iščašenja, modrice) ili upale tetiva;
 • 3 tjedna kod artritične boli;

Djeca i adolescenti u dobi od 14 do 18 godina

Ukoliko je primjena ovog lijeka potrebna u trajanju duljem od 7 dana, ili su se znakovi bolesti pogoršali, potrebno je potražiti savjet liječnika.

Dulje liječenje može preporučiti liječnik.

Ako se bol i oticanje ne poboljšaju nakon 7 dana ili ako se pogoršaju, obratite se svom liječniku.

Ako primijenite više lijeka Voltaren Emulgel 10 mg/g gela nego što ste trebali

U slučaju da Vi ili Vaše dijete slučajno progutate Voltaren Emulgel ili slučajno upotrijebite više gela nego što je preporučeno, odmah obavijestite svog liječnika.

Ako ste zaboravili primijeniti Voltaren Emulgel 10 mg/g gel

Ako ste zaboravili nanijeti Voltaren Emulgel u propisano vrijeme, nanesite ga čim se sjetite i zatim nastavite uobičajenu primjenu. Ne primjenjujte dvostruku količinu kako biste nadoknadili propuštenu.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom lijeka Voltaren Emulgel 10 mg/g gela, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Mjere opreza

Nemojte primjenjivati Voltaren Emulgel 10 mg/g gel

 • Ako ste alergični na djelatnu tvar ili na neki drugi sastojak ovog lijeka.
 • Ako ste alergični na neki drugi lijek koji se koristi za liječenje boli, temperature ili upale, kao što su ibuprofen ili acetilsalicilatna kiselina (tvar koja se također koristi za sprječavanje zgrušavanja krvi). Simptomi alergijske reakcije na ove lijekove mogu uključivati: zviždanje (pri disanju, u plućima) ili nedostatak daha (astma); kožni osip s mjehurima ili koprivnjača; oticanje lica ili jezika; curenje iz nosa.
 • Ako ste u posljednjem tromjesečju trudnoće.
 • Ako ste mlađi od 14godina.

Ako se bilo što od navedenog odnosi na vas, nemojte primjenjivati Voltaren Emulgel 10 mg/g gel.

Upozorenja i mjere opreza

 • Nemojte nanositi Voltaren Emulgel na rane i otvorene ozljede ili na kožu s osipom ili ekcemom.
 • Prestanite korisiti lijeka ukoliko se nakon primjene na koži pojavi osip. Izbjegavajte primjenu lijeka na velikim površinama kože ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja, osim ako je tako savjetovao liječnik.
 • Voltaren Emulgel je samo za vanjsku primjenu. Nemojte ga koristiti u ustima. Nemojte ga gutati. Ne smije doći u dodir s očima. Ako se to dogodi, dobro isperite oči čistom vodom. Ako se nelagoda nastavi, posjetite svog liječnika ili ljekarnika.
 • Voltaren Emulgel možete koristiti ispod steznika ili zavoja koji se često koriste kod ozljeda kao što su uganuća, ali ga nemojte primjenjivati ispod nepropusnih (plastičnih)zavoja.
 • U bolesnika s astmom u povijesti bolesti, diklofenak kao i drugi nesteroidni protuupalni lijekovi može izazvati bronhospazam (stezanje bronha).

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Voltaren Emulgel 10 mg/g gel.

Djeca i adolescenti (u dobi do 14 godina)

Nemojte koristiti Voltaren Emulgel u djece mlađe od 14 godina jer nema dovoljno podataka o djelotvornosti i sigurnosti primjene lijeka u toj dobnoj skupini.

Drugi lijekovi i Voltaren Emulgel 10 mg/g gel

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako primjenjujete ili ste nedavno primijenili ili biste mogli primijeniti bilo koje druge lijekove.

Potreban je oprez pri istodobnoj primjeni drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID).

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Voltaren Emulgel se ne smije koristiti tijekom posljednjeg tromjesečja trudnoće jer to može naškoditi Vašem nerođenom djetetu ili uzrokovati probleme pri porodu. Voltaren Emulgel se može koristiti tijekom prvih 6 mjeseci trudnoće samo po preporuci liječnika i ukoliko je neophodno, ali doza mora biti što je moguće niža, a vrijeme uporabe što je moguće kraće.

Kako se diklofenak izlučuje u majčino mlijeko u malim količinama, Voltaren Emulgel se može koristiti tijekom dojenja samo po preporuci liječnika. Također, Voltaren Emulgel se ne smije upotrebljavati na područje dojki kod dojilja, niti drugdje na većim površinama kože ili kroz dulje vremensko razdoblje.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nema utjecaja.

Važne informacije vezane uz učinak nekih pomoćnih tvari

Voltaren Emulgel sadrži propilenglikol i benzilbenzoat koji kod nekih ljudi mogu izazvati blagi, lokaliziran nadražaj kože.

Kao i svi lijekovi, ovaj lijek može uzrokovati nuspojave iako se one neće javiti kod svakoga.

Neke rijetke i vrlo rijetke nuspojave mogu biti ozbiljne:

Ako se pojavi neki od niže navedenih simptoma alergije, PRESTANITE primjenjivati Voltaren Emulgel i odmah obavijestite svog liječnika ili ljekarnika:

 • Kožni osip s mjehurićima,koprivnjača
 • Zviždanje (pri disanju, u plućima), nedostatak daha ili osjećaj pritiska u prsima(astma)
 • Oticanje lica, usana, jezika ili ždrijela

Ostale nuspojave koje se mogu javiti;

Česte nuspojave (javljaju se u 1 do 10 na svakih 100 bolesnika)

 • Kožni osip, svrbež, crvenilo ili osjećaj pečenja na koži

Vrlo rijetke nuspojave (javljaju se u manje od 1 na 10 000 bolesnika)

 • Koža može biti osjetljivija na sunce (fotosenzitivne reakcije). Mogući znakovi su opekotine od sunca sa svrbežom, oticanjem i mjehurima.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti u procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci