Odgovori na najčešća ginekološka pitanja

Odgovori na najčešća ginekološka pitanja

Odgovori na najčešća ginekološka pitanja
 • Objavljeno: Utorak, 06.11.2012.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Kategorija: Česta pitanja

Koja je razlika između gljivične infekcije i bakterijske vaginoze?

Žene često imaju puno pitanja o intimnom zdravlju. Što je normalno? Jesam li zdrava? Statistički podaci pokazuju da postoje najčešća pitanja koja žene postavljaju ginekolozima. Iako je uvijek najbolje potražiti stručno mišljenje jer je svaka žena drugačija, mi vam donosimo odgovore na najčešća pitanja.

Žene imaju zdrave bakterije na području vagine. Trudnoća, hormonalne promjene, ispiranje, strana tijela i stres mogu poremetiti ravnotežu i uzrokovati razmnožavanje bakterija, što najčešće vodi infekciji, upali i osjećaju nelagode.

Gljivična infekcija i bakterijska vaginoza imaju slične simptome. Gljivična infekcija je uzrokovana prekomjernom količinom candide, koja se nalazi kod svake zdrave žene. Simptomi su:

 • crvenilo, svrab i peckanje na području vulve
 • obilat bijeli iscjedak neugodnog mirisa
 • bolovi tijekom seksa i mokrenja

Kod bakterijske vaginoze se poremeti bakterijska ravnoteža te je to najčešća tegoba među ženama. Simtpomi su:

 • crvenilo, svrab i bolovi
 • žućkasti ili bijeli iscjedak

Što pokazuje rutinski Papa test?

Papa test može otkriti prisutnost abnormalnih stanica koje mogu postati kancerogene ili ukazati na prisutnost raka. Papa testom se prikupljaju stanice na području maternice, stavljaju na staklenu podlogu i šalju u laboratorij na ispitivanje.

Papa testom se ne može otkriti HPV, ali se mogu primijetiti promjene koje nastaju zbog HPV-a. Rak vrata maternice se može spriječiti ili otkriti u vrlo ranoj fazi. Kada je rak prisutan samo na području vrata maternice, stopa preživljavanja je veća od 90%.

Ako ste seksualno aktivni, imate nove ili više seksualnih partnera, trebate obavijestiti ginekologa kako biste napravili testove koji otkrivaju spolno prenosive bolesti.

Počevši od dobi od 50 godina, trebate redovito ići na preglede koji mogu otkriti rak debelog crijeva, dojke i oslabljene funkcije štitnjače.

Kako se liječi infekcija mokraćnog sustava?

Infekcija urinarnog trakta je bakterijska infekcija mokraćnog sustava, koja može zahvatiti uretru, mjehur i bubrege. Može nastati zbog bilo kakve traume, iritacije putem snošaja, ručne stimulacije, ispiranja ili korištenja intenzivnih kozmetičkih preparata. Infekciju mokraćnog sustava može uzrokovati klimakterij i oslabljeni imunološki sustav.

Blaga infekcija mokraćnog sustava može se izliječiti antibioticima, koje bi trebalo početi piti kod nastanka prvih simptoma. Veliki broj žena blage infekcije liječe alternativnim metodama, najčešće putem čajeva. Ipak,žene koje godišnje pate od 3 ili više infekcija mokraćnog sustava trebaju preventivno piti antibiotike u razdoblju od 6 mjeseci.

Mogu li dobiti rak od oralnog seksa?

Spolno prenosive bolesti, uključujući herpes, gonoreju, sifilis i HIV, se mogu dobiti putem oralnog seksa.

Jedno istraživanje je pokazalo da veliki broj ljudi dobije rak grla zbog oralnog seksa. Nezaštićeni spolni odnos može uzrokovati nastanak raznih spolnih bolesti. Ako ste skloni mijenjanju partnera, posvetite dodatnu pažnju tijekom prakticiranja oralnog seksa i ostalih seksualnih kontakata.

Kako funkcionira pilula za dan poslije?

Radi se o hitnoj kontracepciji kako bi se spriječila neželjena trudnoća. Pilula za dan poslije sprječava ovulaciju i oplodnju. Treba se uzeti nakon nezaštićenog spolnog odnosa. Ipak, što duže čekate ona je manje učinkovita. Ako se pilula uzme u razdoblju od 72 sata nakon odnosa, vjerojatnost trudnoće se smanjuje za 75 do 89%.

Pilula se smatra sigurnom, a nuspojave su blage. Manji broj žena ima mučninu i povraćanje, a veći broj osoba doživi bol na području abdomena, umor, glavobolju, vrtoglavicu ili osjetljivost grudi. Većina simptoma prođe u razdoblju od 24 sata nakon što uzmete pilulu.

Što su Kegelove vježbe?

Kegelove vježbe aktiviraju mišiće koji okružuju vaginu, rektum i otvor uretre. Mišići mogu oslabiti zbog starenja ili nakon poroda, zbog čega može doći do inkontinencije. Kegelove vježbe će ojačati mišiće i poboljšati kontrolu nad mokraćnim mjehurom.

Također mogu poboljšati seksualno zadovoljstvo jer se jačaju vaginalni mišići. Na taj način će se povećati osjetljivost, uzbuđenje i intenzitet orgazma.

Zategnite mišiće zdjelice na 10 sekundi, zatim ih opustite na 10 sekundi. Ponavljajte vježbu 10 puta, pet puta dnevno.

Koji su simptomi raka jajnika i vrata maternice?

Rak vrata maternice

Onog trenutka kada se pojave simptomi raka vrata maternice, već može biti kasno za liječenje. Rak se u pravilu sporo širi i može se otkriti papa testom. Simptomi su:

 • vaginalno krvarenje
 • neobičan i obilat sluzavi iscjedak neugodnog mirisa
 • bol tijekom mokrenja
 • krvarenje nakon seksa ili između menstrualnih ciklusa

Rak jajnika

Za razliku od raka vrata maternice, rak jajnika se rijetko otkriva rutinskim pregledima. Više od 75% žena, kojima je dijagnosticiran rak jajnika, od njega i umre.

Rani simptomi su:

 • poteškoće tijekom jedenja i brzo stvaranje osjećaja sitosti
 • pojačana nadutost i bol na području abdomena ili zdjelice
 • česta potreba za mokrenjem
 • Simptomi uznapredovalog raka jajnika su:
 • bol tijekom spolnog odnosa
 • neprestan osjećaj umora
 • naglo debljanje ili mršavljenje.

Ako su ovi simptomi prisutni više od 2 tjedna, posjetite ginekologa.

Vitashop