Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako se vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta?

Kako se vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta?

Kako se vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta?
  • Objavljeno: Petak, 28.04.2017.
  • Broj pregleda: 243
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dolazak djeteta na svijet je prekrasno i uzbudljivo iskustvo. Prvih nekoliko mjeseci dijete zahtjeva posebnu njegu i brigu što znači da su majka (ili otac) na porodiljnom dopustu. Kada prođe, potrebno je vratiti se na posao i uskladiti sve obaveze.

Da bismo vam olakšali taj povratak, koji često može biti traumatičan, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Napravite raspored kod kuće

Čvrst raspored i predvidljiva rutina olakšat će pola posla. Tjedan dana prije povratka na posao napišite raspored obaveza i pokušajte ga slijediti. Napravite raspored hranjenja, spavanja i igre, kako biste djetetu osigurali osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Očekivanja od osobe koja će čuvati dijete

Ostavljanje djeteta na brigu drugome nije lak posao. Iskomunicirajte svoj raspored i zajedno osigurajte djetetu blagi prijelaz. Uvijek imajte rezervni plan u slučaju da morate angažirati nekog drugog da brine o vašem djetetu dok ste na poslu.

Popričajte s nadređenima

Razgovarajte s nadređenima o svojoj situaciji i očekivanjima nakon povratka na posao. Raspravite o odgovornostima i obavezama, pogotovo tijekom prvog radnog tjedna, kako vas povratak ne bi šokirao.

Dogovorite interne sastanke

Nakon što ste se vratili na posao, obavijestite kolege o povratku i upoznajte se sa situacijom u uredu. Pokušajte pohvatati sve što ste propustili kako biste se brže vratili u kolotečinu.

Isplanirajte radni tjedan

Svaki dan napravite raspored za sutradan kako biste izbjegli preopterećenje. Neko vrijeme pokušajte izbjeći velike projekte i ne obavljajte više stvari odjednom. Ne zaboravite da je potrebno vrijeme da pohvatate sve konce i spremno se vratite u rutinu. Ako je moguće, vratite se na posao sredinom tjedna, tako da imate par dana prilagodbe prije povratka u puni radni tjedan.

Provjeravajte osobu koja čuva dijete

Ako ste zabrinuti za dijete, radije nazovite i provjerite je li sve u redu. U protivnom ćete postati izrazito nemirni što će utjecati na vašu produktivnost. Osim toga, možete postaviti i kamere unutar doma kako biste u svakom trenutku mogli vidjeti što dijete radi. U tom slučaju, potrebno je obavijestiti dadilju da su u prostorijama postavljene kamere.

Razgovarajte sa svojim suradnicima

Prvih nekoliko dana ćete se teško fokusirati na posao. Ako osjetite da vam nedostaje koncentracije, razgovarajte sa svojim kolegama i pokušajte se opustiti. Kolege vas mogu usmjeriti na što da obratite pozornost i vratiti vam fokus na bitne stvari.

Komentari