Kako se vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta?

Kako se vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta?

Kako se vratiti na posao nakon porodiljnog dopusta?
  • Objavljeno: Nedjelja, 30.08.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Česta pitanja

Dolazak djeteta na svijet je prekrasno i uzbudljivo iskustvo. Prvih nekoliko mjeseci dijete zahtjeva posebnu njegu i brigu što znači da su majka (ili otac) na porodiljnom dopustu. Kada prođe, potrebno je vratiti se na posao i uskladiti sve obaveze.

Da bismo vam olakšali taj povratak, koji često može biti traumatičan, u nastavku donosimo nekoliko savjeta.

Napravite raspored kod kuće

Čvrst raspored i predvidljiva rutina olakšat će pola posla. Tjedan dana prije povratka na posao napišite raspored obaveza i pokušajte ga slijediti. Napravite raspored hranjenja, spavanja i igre, kako biste djetetu osigurali osjećaj stabilnosti i sigurnosti.

Očekivanja od osobe koja će čuvati dijete

Ostavljanje djeteta na brigu drugome nije lak posao. Iskomunicirajte svoj raspored i zajedno osigurajte djetetu blagi prijelaz. Uvijek imajte rezervni plan u slučaju da morate angažirati nekog drugog da brine o vašem djetetu dok ste na poslu.

Popričajte s nadređenima

Razgovarajte s nadređenima o svojoj situaciji i očekivanjima nakon povratka na posao. Raspravite o odgovornostima i obavezama, pogotovo tijekom prvog radnog tjedna, kako vas povratak ne bi šokirao.

Dogovorite interne sastanke

Nakon što ste se vratili na posao, obavijestite kolege o povratku i upoznajte se sa situacijom u uredu. Pokušajte pohvatati sve što ste propustili kako biste se brže vratili u kolotečinu.

Isplanirajte radni tjedan

Svaki dan napravite raspored za sutradan kako biste izbjegli preopterećenje. Neko vrijeme pokušajte izbjeći velike projekte i ne obavljajte više stvari odjednom. Ne zaboravite da je potrebno vrijeme da pohvatate sve konce i spremno se vratite u rutinu. Ako je moguće, vratite se na posao sredinom tjedna, tako da imate par dana prilagodbe prije povratka u puni radni tjedan.

Provjeravajte osobu koja čuva dijete

Ako ste zabrinuti za dijete, radije nazovite i provjerite je li sve u redu. U protivnom ćete postati izrazito nemirni što će utjecati na vašu produktivnost. Osim toga, možete postaviti i kamere unutar doma kako biste u svakom trenutku mogli vidjeti što dijete radi. U tom slučaju, potrebno je obavijestiti dadilju da su u prostorijama postavljene kamere.

Razgovarajte sa svojim suradnicima

Prvih nekoliko dana ćete se teško fokusirati na posao. Ako osjetite da vam nedostaje koncentracije, razgovarajte sa svojim kolegama i pokušajte se opustiti. Kolege vas mogu usmjeriti na što da obratite pozornost i vratiti vam fokus na bitne stvari.

Vitashop