Nedonošče

Nedonošče

Nedonošče
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nedonošče je nedonošeno dijete, novorođenče rođeno prije 37. tjedna majčine trudnoće. To je novorođenče rođeno unutar 259 dana trudnoće. Osnovna karakteristika uz manju porođajnu težinu i duljinu jest nezrelost djeteta. Nedonošeno dijete je nježne gracilne građe. Na glavi uz otvorenu veliku fontanelu ima otvorenu i malu fontanelu. Uške su mu savitljive i mekane, a gornji rub uške često nije savinut. Dijete većinom leži opušteno sa ispruženim ručicama i nožicama. Koža je tanka, svijetlo ružičasta i djeluje prozirno. Potkožno masno tkivo nije razvijeno, a dlačice na koži se ne vide. Bradavice dojki su sitne sa slabo izraženim kružićem oko njih.

I kod dječaka i kod djevojčica vanjsko spolovilo nije kompletno razvijeno. Kod dječaka su testisi izvan skrotuma ili su visoko postavljeni, a kod djevojčica velike usne ne prekrivaju male.

Disanje

Zbog prijevremenog rođenja ne dolazi do potpunog sazrijevanja disanja, a to se vidi po "periodičnom disanju" sa sklonošću da dijete "zaboravi" disati.

Prehrana

Prehrana je otežana zbog oslabljenog refleksa sisanja, a gutanje je slabo zbog slabih mišića i zbog brzog umaranja jer nema energije. Uslijed toga može češće doći do aspiracije što izgleda jako dramatično i može imati posljedice.

Termoregulacija

Nedostatak potkožnog masnog tkiva kao i nedostatak zaliha energije uzrokuju nerazvijenost termoregulacije. Dijete ne može očuvati tjelesnu temperaturu i sklono je pothlađivanju.

Veća je sklonost i niskoj razini šećera jer nema rezervi glikogena. Veća je sklonost hipokalcemiji - pojavi mišićnih trzaja.

Infekcije

Nezrelo tijelo, nerazvijenost od kože do dišnih sustava uvjetuje češće infekcije.

Žutica

Kod nedonošene djece češće se javljaju "patološke žutice" zbog nezrelosti jetre i jetrenog enzimatskog sustava.

Anemija i rahitis se također češće javljaju kod te novorođenčadi. Psihomotorni razvoj pokazuje znakove kašnjenja. Uz velike napore roditelja i timskog rada liječnika ta djeca usvoje razvojne elemente.

Njega

Pod njegom podrazumijevamo osiguranje najboljih uvjeta da se iz nezrelog nedonošenog djeteta razvije "zrelo" dijete i da se smanji ugroženost razvoja.To se omogućava u centrima intenzivne njege.

Nedonošče se njeguje u inkubatoru. Inkubator osigurava: optimalnu temperaturu okoline, zaštitu od infekcije, potreban položaj, trajno praćenje vitalnih funkcija: rad srca, disanje, temperaturu tijela, prehranu...

Izlazak iz bolnice znak je da je dijete spremno za život u obitelji. Roditelji nisu sami. U njezi i prehrani veliku pomoć imaju u patronažnoj sestri koja svojim znanjem, iskustvom, stručnošću i strpljivošću puno pomaže.

Patronažna sestra na temelju izgleda djeteta, njegovog hranjenja, disanja, izgleda kože na vrijeme savjetuje roditelje o potrebi odlaska pedijatru. Patronažna sestra pomaže i kod kupanja, odijevanja, kod zaštite od infekcije, naročito kod hranjenja.

NEDONOŠČE spada u skupinu neurorizične djece te zahtjeva praćenje rasta i razvoja kod stručnjaka: fizijatra, neuropedijatra, psihologa, logopeda, a naročito kod nadležnog pedijatra.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop