Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Nedonošče

Nedonošče

Nedonošče
  • Objavljeno: Srijeda, 18.07.2012.
  • Broj pregleda: 809
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nedonošče je nedonošeno dijete, novorođenče rođeno prije 37. tjedna majčine trudnoće. To je novorođenče rođeno unutar 259 dana trudnoće. Osnovna karakteristika uz manju porođajnu težinu i duljinu jest nezrelost djeteta. Nedonošeno dijete je nježne gracilne građe. Na glavi uz otvorenu veliku fontanelu ima otvorenu i malu fontanelu. Uške su mu savitljive i mekane, a gornji rub uške često nije savinut. Dijete većinom leži opušteno sa ispruženim ručicama i nožicama. Koža je tanka, svijetlo ružičasta i djeluje prozirno. Potkožno masno tkivo nije razvijeno, a dlačice na koži se ne vide. Bradavice dojki su sitne sa slabo izraženim kružićem oko njih.

I kod dječaka i kod djevojčica vanjsko spolovilo nije kompletno razvijeno. Kod dječaka su testisi izvan skrotuma ili su visoko postavljeni, a kod djevojčica velike usne ne prekrivaju male.

Disanje

Zbog prijevremenog rođenja ne dolazi do potpunog sazrijevanja disanja, a to se vidi po "periodičnom disanju" sa sklonošću da dijete "zaboravi" disati.

Prehrana

Prehrana je otežana zbog oslabljenog refleksa sisanja, a gutanje je slabo zbog slabih mišića i zbog brzog umaranja jer nema energije. Uslijed toga može češće doći do aspiracije što izgleda jako dramatično i može imati posljedice.

Termoregulacija

Nedostatak potkožnog masnog tkiva kao i nedostatak zaliha energije uzrokuju nerazvijenost termoregulacije. Dijete ne može očuvati tjelesnu temperaturu i sklono je pothlađivanju.

Veća je sklonost i niskoj razini šećera jer nema rezervi glikogena. Veća je sklonost hipokalcemiji - pojavi mišićnih trzaja.

Infekcije

Nezrelo tijelo, nerazvijenost od kože do dišnih sustava uvjetuje češće infekcije.

Žutica

Kod nedonošene djece češće se javljaju "patološke žutice" zbog nezrelosti jetre i jetrenog enzimatskog sustava.

Anemija i rahitis se također češće javljaju kod te novorođenčadi. Psihomotorni razvoj pokazuje znakove kašnjenja. Uz velike napore roditelja i timskog rada liječnika ta djeca usvoje razvojne elemente.

Njega

Pod njegom podrazumijevamo osiguranje najboljih uvjeta da se iz nezrelog nedonošenog djeteta razvije "zrelo" dijete i da se smanji ugroženost razvoja.To se omogućava u centrima intenzivne njege.

Nedonošče se njeguje u inkubatoru. Inkubator osigurava: optimalnu temperaturu okoline, zaštitu od infekcije, potreban položaj, trajno praćenje vitalnih funkcija: rad srca, disanje, temperaturu tijela, prehranu...

Izlazak iz bolnice znak je da je dijete spremno za život u obitelji. Roditelji nisu sami. U njezi i prehrani veliku pomoć imaju u patronažnoj sestri koja svojim znanjem, iskustvom, stručnošću i strpljivošću puno pomaže.

Patronažna sestra na temelju izgleda djeteta, njegovog hranjenja, disanja, izgleda kože na vrijeme savjetuje roditelje o potrebi odlaska pedijatru. Patronažna sestra pomaže i kod kupanja, odijevanja, kod zaštite od infekcije, naročito kod hranjenja.

NEDONOŠČE spada u skupinu neurorizične djece te zahtjeva praćenje rasta i razvoja kod stručnjaka: fizijatra, neuropedijatra, psihologa, logopeda, a naročito kod nadležnog pedijatra.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari