Saznajte što nikad ne smijete uskratiti djeci!

Saznajte što nikad ne smijete uskratiti djeci!

Saznajte što nikad ne smijete uskratiti djeci!
  • Objavljeno: Petak, 17.05.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Odgoj djeteta

Psiholozi smatraju kako ograničenja omogućuju djetetu osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Međutim, određena ograničenja mogu učiniti upravo suprotno: izazvati osjećaj nesigurnost i usporiti razvoj djeteta.

Evo što nikada ne biste smjeli uskratiti djeci!

Postavljanje pitanja

Dijete raste i uči o svijetu postavljajući sve više i više pitanja. Roditeljima ponekad može biti teško pronaći odgovore na sva pitanja, pogotovo kada su umorni. Ali kvalitetno vrijeme koje provedete sa svojom djecom, pomaže u razvoju i stvara čvrstu vezu između vas i djeteta.

Plakanje

Djeca osjećaju puno više od odraslih. Nemojte zabraniti djetetu plakanje i nemojte ga posramiti zbog suza. Pomognite mu da shvati zašto plače i zajedno pronađite najbolji način da se s tim nauči nositi.

Dopustite djetetu da kaže „ne“

Ako mu zabranite da kaže "ne" zapravo kršite djetetove granice. Umjesto toga, pokušajte pronaći kompromis ili mu objasnite da ponekad mora raditi nešto što ne želi.

Buka

Nemojte pokvariti svaku djetetovu zabavu. Neka pjeva i skače. Uostalom, ovo je jedino razdoblje života kad je slobodno ponašati se kako želi.

Strahovi

Mala djeca se mogu bojati liječnika ili čudnog rođaka, i to je u redu. Nemojte ih posramiti ako se boje. Neka znaju da ste tamo i da se nemaju se čega bojati.

Tajne

Što su djeca starija, to više trebaju privatnost. Trebali biste znati što se događa u njihovim životima, ali pazite da ne ugrozite njihovo pravo na privatnost. Vaše povjerenje im je neprocjenjivo. Nemojte to riskirati čitanjem njihovog dnevnika ili profila na društvenim mrežama.

Ljutnja ili ljubomora

Dijete ima pravo na negativne osjećaje. Zapamtite da njihova volja još nije snažna i teško se kontroliraju. Ne smiju pomisliti kako je u redu izraziti samo pozitivne osjećaje.

Pravo na pogreške

Nitko ne voli pogreške, a još je gore kada se dijete boji pogriješiti. Nikada se neće usuditi isprobati nešto novo ako se boji da će pogriješiti.

Vezani sadržaj:

Vitashop