Razvoj i rast djeteta - 6. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 6. mjesec

Razvoj i rast djeteta - 6. mjesec
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

1. tjedan

Vaša beba sada primjećuje od kuda zvukovi dolaze i brzo će se okrenuti kada čuje nešto. Jedan od najlakših načina da angažirate bebu je da zveckate ključevima.

Beba sada može biti u stanju prepoznati svoje ime i shvatiti kada razgovarate s njom. Možda ćete primijetiti da beba okreće glavu kada ju zovete ili razgovarate s njom.

Ako želite uključiti i zabavljati bebu, sve što trebate učiniti je razgovarati s njom. Djeca ovog uzrasta ne uče jezik s televizije ili radija, tako da ih je bolje isključiti i koristiti stvarni dijalog.

Vaša beba ne može izraziti svoje osjećaje na način na koji to vi možete. Iako će jasno dati do znanja kada je ljuta, kada joj je dosadno, ili je sretna, bebina sposobnost da pokaže ljubav i humor je tek u razvoju.

Vaša beba također pokazuje snažnu vezanost za vas podizanjem ruku kada želi da ju primite ili kada plače ako napustite prostoriju. Također može dati zagrljaje i poljupce. Smijat će se smiješnim izrazima i pokušati vas nasmijati.

Velika je vjerojatnost da će se dijete u ovoj dobi prehladiti. Brojne viruse koji uzrokuju prehladu je gotovo nemoguće izbjeći. Virusi se šire kapljicama i dodirom kontaminiranih predmeta, kao što su igračke. Vaša beba se ne može boriti protiv njih tako jednostavno kao što vi to možete, jer joj je imunološki sustav manje razvijen.

Uz to, beba stalno stavlja prste u blizini očiju i usta, a virusi koji vrebaju na rukama jednostavno mogu ući u tijelo. Uobičajeni simptomi prehlade uključuju kihanje, suzne oči, kašalj, curenje iz nosa, a nekada i temperaturu. Ovi simptomi obično traju oko tjedan dana.

2. tjedan

Beba može biti u mogućnosti držati bočicu i sada je u redu da joj to dopustite, ali nikada ju ne ostavljajte samu s bocom. To može uzrokovati prejedanje ili čak i gušenje. Također, ako vaša beba zaspe dok sisa bocu, mlijeko ili formula mogu ostati u ustima, što može dovesti do kvarenja zuba.

Vaša beba vjerojatno sada više pokazuje znakove da je spremna za krutu hranu, gura jezik kada joj nešto stavite na njega. No, nemojte samostalno odlučiti kada je vrijeme za krutu hranu. Raspravite o tome s bebinim liječnikom.

Bebin probavni sustav ne može biti spreman za krute tvari, i ona možda neće biti u mogućnosti kontrolirati žvakanje i gutanje. Ne brinite, to će sve doći za nekoliko tjedana. Davanje krute hrane prerano može podići rizik od razvoja alergije na hranu kao što su alergije na citrus, bjelanjke, kikiriki maslac, pšenicu, školjke i kravlje mlijeko.

Koristite vrijeme ručka za druženje s bebom. Ona će uživati promatrajući dok jedete. U idućih nekoliko mjeseci ona će moći sjesti sama i hvatati male predmete, poboljšavajući svoje vještine za stolom.

Beba će biti u mogućnosti iz ležećeg položaja na trbuhu prijeći u sjedeći gurajući se rukama. Ako sjedi samostalno, osigurajte joj potporu jastuka da ublaže mogući pad. Beba može savladati vještinu sjedenja, ali ona još uvijek može gubiti interes za stajanjem.

Beba može početi pokazivati znakove jedne od prvih velikih emocionalnih prekretnica - strah od stranaca. Može početi plakati ako joj stranac iznenada pristupi. To ne znači da morate izbjegavati nova lica. Dovoljno je zapamtiti da je potrebno strpljenje i razumijevanje da prođe ovu vrlo važnu fazu razvoju.

3. tjedan

Vaša beba je sve bolja u uočavanju vrlo malih objekata i praćenju pokretnih stvari. U ovom trenutku, može biti u mogućnosti prepoznati objekt ako vidi samo mali dio njega - kao što je omiljena igračka koja viri ispod kauča.

Također može pratiti objekte izvan dosega pogleda. Ako držite igračku na stolu blizu bebe ona će posegnuti za njom.

Ranije je beba naučila razlikovati slične boje. Sada, može izdvojiti suptilne razlike u pastelu. Čitanje knjiga o bojama ili igranje s obojenim kockama je sjajan način da nauči o njima.

Vaša beba je sposobna imati interakciju s vama, drugima i okolinom. U ovoj fazi, može početi igrati igre kada počine shvaćati da jednostavne radnje imaju rezultate. Može ispustiti objekte samo da vidi kako ih dižete ili da vidi kako padaju. Nakon što shvati da je bacanje stvari zabavno kao i podizanje, bebin svijet će postati zanimljiviji.

Vjerojatno ćete primijetiti da se razina buke povećava, ne samo zbog razgovora s bebom, već i zato što ćemo saznati koliko je zabavno lupati predmetima.

4. tjedan

U vrijeme kad dosegne 6 mjeseci starosti (iako ponekad to traje malo duže), bebina kontrola ruku je dovoljno razvijena da može privući male objekte prema sebi. Ona ih zapravo ne može zgrabiti, ali  može ih privući sebi. U narednim mjesecima beba će naučiti zgrabiti veće igračke.

Poradite na ovoj vještini, dajući joj male zvečke ili igračke koje može držati. Onda joj pomognite da ih prenese u drugu ruku. Kada svlada prijenos predmeta, cijeli novi svijet se otvara i ona sada ima dvije ruke s kojima se može zabaviti.

Vaša beba sada vidi i čuje gotovo kao i vi. Njezine komunikacijske vještine se razvijaju vrlo brzo, kao što pokazuje sposobnost da proizvede razne zvukove. Njezini zvukovi mogu pokazati stav ili odgovor, kao što su radost, želja ili čak zadovoljstvo.

U ovoj dobi, oko pola beba počne tepati, ponavlja jednog sloga, kao što je "ba", "ma", "ga" ili kombinaciju suglasnik – samoglasnik iznova i iznova.

Možete poticati dijete da čuje slog koji može prepoznati. Vaša beba će cijeniti ohrabrenje za održavanje razgovora. Pokušajte simulirati razgovor. Možete slušati dok govori, a zatim postaviti pitanje i čekati odgovor.

Vitashop