Uz ovih 8 savjeta pomoći ćete djeci da prevladaju strah od stomatologa

Uz ovih 8 savjeta pomoći ćete djeci da prevladaju strah od stomatologa

Uz ovih 8 savjeta pomoći ćete djeci da prevladaju strah od stomatologa
  • Objavljeno: Utorak, 17.09.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Odgoj djeteta

S dječjeg stajališta, odlazak kod stomatologa može biti zastrašujuće iskustvo. Nepomično ležanje u stolici ispred nepoznate osobe, nepoznati zvukovi i objekti, hladni, metalni instrumenti koji se nalaze u ustima. Dijete to može doživjeti vrlo traumatično. Kako biste sebi i djetetu olakšali posjete zubaru, slijedite ove korake.

Rani početak

Odvedete dijete kod stomatologa što ranije. Dijete će ordinaciju poistovjećivati s mjestom gdje obavlja preventivne preglede ili hitne slučajeve kada osjeti bol. Najbolje je da dijete odvedete kod stomatologa kada napuni godinu dana ili kada izbije prvi zub.

Neka bude jednostavno

Kada se odlučite za prvi posjet stomatologu, pokušajte ne upoznavati dijete s previše detalja. Previše informacija može u djetetu razviti nepotrebnu tjeskobu. Također izbjegavajte govoriti da će sve biti u redu jer mu tako dajete lažnu nadu. Dovoljno je zadržati pozitivan stav i ne pokazivati brigu.

Istražite 4 razloga zašto je preskakanje posjeta stomatologu loša ideja!

Pripazite na rječnik

Izbjegavajte uz riječ stomatolog upotrebljavati izraze poput strašan, bol, strah, plač. Možete u šali djetetu reći da će stomatolog provjeriti njegov osmijeh i prebrojati sve zube. Također koristite riječi kao što su čisti, jaki i zdravi zubi.

Igrajte se posjeta stomatologu

Prije prvog posjeta stomatologu, pokušajte se igrati s djetetom. Sve što trebate je četkica za zube. Izbjegavajte stvaranje buke ili lupanje ostalim predmetima. Možete čak koristiti ogledalo kako biste pokazali djetetu kako će stomatolog pregledati njegove zubiće. Pomoću četkice, očistite zube plišanim igračkama ili lutkama. Slikovnice s detaljnim ilustracijama i pisane jednostavnim jezikom mogu pomoći djeci da shvate što mogu očekivati kod posjeta stomatologu.

Ne vodite dijete svom stomatologu

Neki roditelji vode djecu kod svog stomatologa, no stručnjaci kažu da je to pogreška. Postoje roditelji koji također osjećaju tjeskobu zbog posjete stomatologu, a dijete bi moglo osjetiti strah. Odvedite ih radije kod stomatologa prikladnih za djecu jer neki od njih u ordinaciji imaju slikovnice, tv i igračke.

Pripremite se na nemir

Normalno je da dijete počne plakati, cviliti i otimati se kada dođe u doticaj sa strancem. Ostanite mirni i ne zaboravite da stomatolozi i njihovo osoblje znaju kako vladati situacijom.

Provjerite što stomatolog neće preporučiti!

Izbjegavajte podmićivanje

Mnogi stručnjaci ne preporučuju obećavanje poklona djeci ako budu dobra kod zubara. Umjesto toga, nakon posjeta pohvalite dijete za dobro ponašanje i hrabrost. Povremeno je dopušteno nagraditi dijete naljepnicom ili nekom sitnicom kao dodatni poticaj.

Naglašavajte važnost dobre oralne higijene

Učite dijete da je posjet stomatologu nužnost, a ne izbor. Pokušajte objasniti da stomatolog brine o tome da ima lijep osmijeh.

Vitashop