Dnevnik moderne mame: Iva Šutić

Dnevnik moderne mame: Iva Šutić

Dnevnik moderne mame: Iva Šutić
  • Objavljeno: Utorak, 29.10.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Instagram

Iva Šutić, mnogima poznatija kao Iwaiva na Instagramu, redovito nas oduševljava svojim objavama kojima dočarava svoj život mame bebe Lenona. Kako joj u opisu profila piše “collect beautiful moments”, tako i njen profil bilježi one divne trenutke koje doživi sa svojim 20-mjesečnim sinom jedincem. Dok promatramo njen profil, reklo bi se da je biti mama najstylish posao na svijetu. Je li Ivi i Lenonu dan uistinu prolazi tako glatko i sređeno ili se i njima putem dogodi tipična “imam malog klinca doma” nezgoda, otkiva nam sama Iva u dnevniku u kojem nas provodi kroz jedan svoj tipičan dan.

07:30h: Zvoni mi alarm i skačem već na prvo zvono kako bih se dovela u stanje čovjeka, da ne kažem žene, dok mi se čini da Lenon još čvrsto spava. Tamo negdje između mog premišljanja hoću li prvo oprati zube ili otići na WC, već čujem kako netko viče"Maaamaaaa!"

Dok mi zajedno obavljamo jutarnju higijenu, Lenon sa svojom četkicom za zube u ustima hvata trenutke da upali veš mašinu, uđe u tuš kabinu i mojom četkom za rumenilo prebriše zidne pločice (op.a. pokoja roza fuga nije ovdje namjerno).

https://www.instagram.com/p/B3biJpqng4a/?utm_source=ig_web_copy_link

08:00h: Nakon što sam prethodnih pola sata cijelo vrijeme smišljala što ću mu napraviti za doručak da se dobro najede za vrtić u kojem bojkotira hranu, shvatim da sam već, po običaju, odabrala krivo, pa usput smišljam improvizirane igre fine motorike (poput ubacivanja badema u rupicu na kutiji Čokolina) koje će mi pomoći da nešto pojede i da na vrijeme izađemo iz stana. Oni čija djeca vole jesti, vjerojatno su već u dubokoj igri u vrtiću ili parku, ili možda još spavaju. Srećom, oblačenje zasad prolazi relativno brzo pa nisam već skočila kroz prozor.

08:45h: Radnim danom smo pred vratima vrtića, gdje gutamo knedle i obećajemo si vječnu ljubav, a onda brzo brišemo suze i svatko se ušuškava u svoj svakodnevni ritam. Neki se zapravo zabavljaju, a neki imaju plan uživati i ležati, a u realnosti se to svodi na nabavku i pospremanje, kuhanje i zasluženi odmor od 3 minute dok ne krenem po njega u ranijim popodnevnim satima.

Neradnim danom, o kojem ću pisati u nastavku, također se sve svodi na utrku s vremenom, samo smo u čestoj simbiozi i vodimo bogat društveni život s nepoznatim ljudima u parkiću, dok s poznatima obavljam to usputno preko WhatsAppa #momlife #friendshipgoals

https://www.instagram.com/p/ByrrFo-ArFj/?utm_source=ig_web_copy_link

12:00h: Jurimo kući pojesti neku juhicu koju sam skuhala večer ranije, još se malo poigrati i baciti na popodnevni odmor.

Čekaj, netko je rekao odmor? Dok Lenon spava, ribam mrlje od juhe iz metar širokog radijusa oko stolice za hranjenje, jer moje 20-mjesečno dijete baš voli biti samostalno. Usput kuham ručak koji ćemo jesti kad se probudi i spremam sve što je u desetak minuta igre između obroka i spavanja uspio unerediti. O čekaj, već je prošlo dva sata?!

14:30h: S ovim obrokom uglavnom imamo više sreće pa se nakon njega barem sat vremena družimo sa slikovnicama, skidamo knjigu po knjigu s police i čitamo sve priče nekoliko puta... Dok čekamo tatu da dođe s posla, vadimo sve igračke, jer kakvo je to igranje ako ne prođeš baš svaku. Malo zalutam mislima dok ga gledam kako se lijepo igra, da ne kažem baš da zaspem otvorenih očiju.

https://www.instagram.com/p/B3WX5P1gXtQ/?utm_source=ig_web_copy_link

16:00h: Kako mi je poprilično bitno da velik dio dana provedemo na svježem zraku u igri i druženju, vjerojatno ćete nas, dok ne padne mrak, pronaći u kvartovskom parku. Moj muž i ja obično imamo date baš tamo, dok trčimo za njim između tobogana i vrtuljka, jer su nam to postali jedini zajednički izlasci s obzirom na to da nemamo baka servis. Nekim danima u tjednu nam propadne date zbog kućnih/poslovnih obaveza, a nekad si priuštimo socijalizaciju s poznatim nam ljudima uživo, umjesto preko Whatsappa.

19:00h: Nažalost, u trenutku kad ovo bude objavljeno, to će biti i sat, dva ranije jer život nije fer sa zimskim pomicanjem sata, ali pao je mrak i vrijeme je za večeru, skidanje 16 slojeva prljavštine i kupanje. Moj Lenon s dolaskom večeri dobiva posebne nalete energije pa su nam, totalno kontra svim pravilima, igre najživlje (a susjedi vjerojatno najživčaniji).

https://www.instagram.com/p/B1DmgbeAh6V/?utm_source=ig_web_copy_link

21:00h: Taman kad pomislim kako je stiglo vrijeme da dijete napokon padne od umora, još se dobrih sat vremena borimo s uspavljivanjem, a onda imam tek toliko snage da sebe dovedem u red, skuham neku povrtnu juhu za sutra, malo prosurfam internetom i onesvijestim se.

No dobro, nikad nisam voljela monoton život i prazan hod. Znate onu "Pazi što želiš..."

Vitashop