Ovo su najčešći izazovi koji muče djecu

Ovo su najčešći izazovi koji muče djecu

Ovo su najčešći izazovi koji muče djecu
  • Objavljeno: Petak, 27.09.2019.
  • Broj pregleda: 268
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Najljepše doba života, složit će se mnogi, je djetinjstvo. Iako su djeca naizgled bezbrižna i uživaju postoje brojne brige s kojima se susreću. Sjetite se sami sebe kada ste bili dijete, sigurno vam je mnogo toga bilo na umu što vas je mučilo.

''Svi su ljudi nekad bili djeca, ali se samo rijetki toga sjećaju'', citat je iz poznatog djela Mali Princ koji poprilično dobro pojašnjava zašto je roditeljima ponekad teško shvatiti svoje dijete.

Biti dijete svakako je izazovno, bez obzira na okolinu, spol, karakter roditelja i ostale karakteristike. Iz tog smo vam razloga pripremili popis najčešćih izazova s kojima se djeca susreću kako biste ih mogli razumjeti.

Manjak iskustva

Kada im se dogodi nešto loše ili ružno, djeca vjeruju da je to najgora stvar koja se nekom mogla dogoditi. Razlog tomu je što nemaju dovoljno iskustva da bi na svijet gledali objektivno stoga ne shvaćaju razlike između pravog problema, kao što je ozbiljna bolest, i privremene poteškoće, primjerice kada zbog prehlade ne mogu otići na prijateljev rođendan.

Manjak znanja

Čest je slučaj da djeca ne znaju upravljati vlastitim emocijama, pa tako ne znaju ni kakve posljedice njihova reakcija može imati. Kada ih druga osoba naljuti, neka će djeca reagirati agresijom jer nisu svjesna da to može imati dalekosežne posljedice.

Nemogućnost izbora

Jedan od zadataka roditelja je da usmjeravaju svoju djecu i rade ono što je najbolje za njih. No, ono što djeca ne shvaćaju jest zašto sami ne mogu donositi ključne odluke, kao što je odabir škole. Još gore, djeca misle da uopće nemaju pravo glasa jer im roditelji ne dopuštaju da sami određuju hoće li raditi zadaću iz matematike ili igrati video igrice.

Pogrešna percepcija

Djeca nerijetko povezuju naizgled nepovezive stvari i temeljem njih stvaraju sliku o svijetu. To je jedan od razloga zašto ne shvaćaju život na način kako ga shvaćaju odrasli.

Prije osme godine života djeca imaju iznimno bujnu maštu zbog čega njihov mozak nerijetko može razlikovati realnost od imaginacije. Primjerice, mnogi od njih misle da mogu letjeti poput svojih super junaka pa skaču s povišenih površina.

Djetinjstvo je u velikoj mjeri nevjerojatno divno razdoblje života, dok s druge strane može biti iznimno frustrirajuće kada je potrebno prilagoditi se pravilima roditelja i drugih autoriteta. Naravno, roditelji, učitelji i odrasle osobe općenito znaju najbolje, dok djeca to jednostavno ne shvaćaju.

Vezani sadržaj: