Šest stvari koje bebe mogu učiniti prije prve godine života

Šest stvari koje bebe mogu učiniti prije prve godine života

Šest stvari koje bebe mogu učiniti prije prve godine života
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 23.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako gledate kako vaša beba raste i razvija se, možda pretpostavljate da nemaju kognitivne, socijalne i emocionalne sposobnosti. No, bebe su usmjerene na promatranje svijeta i kako on funkcionira. Bebe sustavno analiziraju predmete i ljude oko njih, čineći predviđanja i eksperimente. Kada ishod nije u skladu s očekivanjima, beba mijenja i formira mišljenje i upušta se u daljnje istrage. U nastavku otkrivamo što sve beba može učiniti prije nego navrši prvu godinu života.

Bebe pamte iskustva

U jednom eksperimentu, trudnica je dva puta dnevno, kroz šest tjedana, na glas čitala priču „Mačak u čizmama“. Ubrzo nakon rođenja, novorođenče je pokazalo interes i sklonost ovoj priči u odnosu na ostale.

Bebe znaju razlikovati dobro i loše

Do šest mjeseci starosti, djeca razumiju što je dobro i što je loše. Da bi dokazali te sposobnosti, znanstvenici su djeci dali da gledaju lutku koja gura loptu uzbrdo. Druga lutka je ometala guranje. Bebe su odgurivale „zločestu“ lutku jer su ju identificirale kao nešto loše.

Istražite psihomotorički razvoj djeteta u prvih 12 mjeseci!

Bebe žele biti korisne

Istraživači su pustili jednogodišnju djecu da gledaju kako odrasla osoba pokušava otvoriti ormar s punim rukama ili pokušava dosegnuti predmet koji je izvan dosega. Djeca su spontano zaustavila igranje. Počela su skupljati predmete ili puzati prema ormaru kako bi pomogla.

Bebe zaintrigiraju raznolikosti i iznenađenje

Pokušajte iznenaditi svoje dijete i promatrajte njegove reakcije. Provedeno je istraživanje u kojem je jedanaestomjesečno dijete promatralo lopticu koja se kotrlja nizbrdo do rampe i ponašala se predvidljivo. Samo ponekad bi se zaustavila ili prošla kroz rampu. Dijete je postalo iznimno zainteresirano za lopticu koja je izazvala njegova očekivanja. Ako želite potaknuti bebinu znatiželju, zapamtite da je trenutak iznenađenja ključna stavka.

Bebe znaju ako ne obraćate pažnju

Vjerojatno ste primijetili da dijete, ako ga malo zapostavite, pokušava na sve načine privući pažnju na sebe. Ako ne dobije željenu reakciju, počinje plakati i vrištati. Ova reakcija otkriva nevjerojatno kompleksnu emocionalnu inteligenciju djece i ekstremnu snagu u svakodnevnoj interakciji s roditeljima.

Bebe su dobri karakterni suci

Bebe su savršeni imitatori, no ne oponašaju bilo koga. Od rođenja pa do svog prvog rođendana, automatski prate vjerodostojnost ljudi i ne oponašaju one koje smatraju nepouzdanima.

Vitashop