Hrana koju svako dijete treba jesti

Hrana koju svako dijete treba jesti

Hrana koju svako dijete treba jesti
  • Objavljeno: Petak, 30.11.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nezdrava prehrana je sve češća kod djece, a posljedice mogu biti opasne po zdravlje vašeg djeteta. Povremene nezdrave poslastice nisu štetne, ali ne smiju biti prehrambena osnova. Prehrana treba biti raznolika, naročito kod djece. Pobrinite se da redovito jedu namirnice kao što su cimet, jaja i borovnice, kako bi unijeli hranjive tvari potrebne za rast i razvoj.

Jaja

Odličan su izvor proteina i jedna od rijetkih namirnica koja sadrži vitamin D, koji pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Proteini su odličan izbor za doručak jer će dijete biti duže sito.

Zobene pahuljice

Znanstvenici su ustanovili da zobene pahuljice poboljšavaju koncentraciju i pažnju, što je odlično za djecu koja idu u školu. Hrana bogata vlaknima, poput cjelovitih žitarica, se sporije probavlja i djeci pruža stabilan izvor energije.

Voće

Svako voće je dobro za dijete i odličan je izvor vitamina i minerala. Voće sadrži vlakna zbog kojih će dijete duže biti sito. Kako biste povećali unos hranjivih tvari omogućite djetetu što raznovrsnije voće.

Orašasti plodovi

Sadrže zdrave masti, koje su potrebne djeci za rast, razvoj i zdravlje srca. Orašasti plodovi su odličan izbor za doručak jer će vašem djetetu pružiti odličan izvor energije i omogućiti uravnoteženu probavu.

Mlijeko

Proteini i kalcij iz mliječnih proizvoda će dati energiju koja je potrebna djetetovom tijelu i mozgu. Proteini pomažu u izgradnji moždanog tkiva i čuvaju zdravlje kostiju i zubi.

Tofu

Odličan je izvor proteina i ima antikancerogeno djelovanje. Odličan je za mlade djevojke jer štiti tijelo od nastanka raka dojke, a ta zaštita traje godinama.

Rajčice

Odličan su izvor likopena, tvari koje štite od mnogih vrsta raka. Rajčice malo skuhajte jer toplina oslobađa likopen. Začinite ih maslinovim uljem kako bi dijete istovremeno unosilo i dobre masti.

Kupus

Poboljšava probavu, oslobađa tijelo od toksina, a djeca ga u pravilo vole više od ostalog zelenog lisnatog povrća. Kupus možete pripremati na razne zdrave načine.

Losos

Sadrži omega 3 masne kiseline, koje su poznate po tome da potiču razvoj i rad mozga, smanjuje rizik od depresije i ima odlična protuupalna svojstva.

Kakao

Odaberite barem 70% čisti kakao jer je bogat flavonoidima koji reguliraju krvni tlak, čuvaju zdravlje srca i usne šupljine. Najbolje od svega je to što djeca vole kakao.

Crni grah

Odličan je izvor proteina, vlakana i kalcija. Što je grah tamniji, to je zdraviji. Također štiti od srčanih bolesti i visokog kolesterola, koji nisu problemi samo odraslih.

Bosiljak

Ova biljka je puna antioksidansa kao što su vitamin A, C i K. Također sadrži željezo, kalij i kalcij koji poboljšavaju probavu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop