Rast i razvoj djeteta od prvog do trećeg mjeseca

Rast i razvoj djeteta od prvog do trećeg mjeseca

Rast i razvoj djeteta od prvog do trećeg mjeseca
  • Objavljeno: Utorak, 17.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rast

Većina beba raste vrlo brzo, dobiva na težini i duljini tijekom prvih nekoliko mjeseci života. Visine i težine djevojčica i se razlikuju.

Nakon što je izgubila nešto porođajne težine (do 10%) tijekom prvih nekoliko dana života, beba bi trebala ponovno dobiti na težini, a zatim najmanje 18,9 grama dnevno. 

Beba će vjerojatno narasti 2,54 do 3,81 cm mjesečno. Ovo su samo prosjeci. Vaša beba može rasti nešto brže ili sporije. 

Vaš pedijatar će mjeriti težinu bebe, dužinu, opseg glave i pratiti rast na standardiziranom grafikonu rasta (različiti su za dječake i djevojčice). Općenito, bez obzira da li je beba velika, mala ili srednje veličine, važno je da raste dosljedno tijekom vremena. 

Ako je beba rođena prijevremeno, imajte na umu da njen rast ili razvoj ne možete uspoređivati s onim u djeteta koje je rođeno na vrijeme. 

Prerano rođena djeca morat će se pratiti u većoj mjeri i možda će ih biti potrebno mjeriti tjedno tijekom prvih mjeseci kako bi bili sigurni da je sve ispravno.

Ima li razloga za brigu?

Ako dijete ne raste u očekivanim rasponima, odnosno stopa rasta se usporava, vaš liječnik može pitati: 

Koliko obroka dnevno dijete dobiva? 

Dojene bebe mogu se hraniti 8-12 puta u 24-satnom periodu, bebe hranjene na bočicu obično jedu rjeđe, možda svaka 3 do 4 sata. 

Koliko vaše dijete jede kod svakog hranjenja? 

Bebe općenito jedu najmanje 10 minuta, trebate čuti da guta, i treba izgledati zadovoljno nakon hranjenja. Dijete koje jede na bočicu jede oko 88 - 120 mililitara tijekom prvog mjeseca, uz dodatnih 30 mililitara za svaki slijedeći mjesec. 

Koliko često vaša beba urinira? 

Bebe trebaju imati najmanje 4 do 6 mokrih pelena dnevno. 

Kakva je bebina stolica? 

Dojene bebe trebaju imati mekanu stolicu. Stolica kod formule za hranjenje je malo čvršća. Učestalost stolice ovisi o dobi i vrsti prehrane. 

Većinu vremena, rast djeteta jednostavno će se pratit tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, tijekom rutinskog posjeta liječniku. Ali, ako je vaš liječnik zabrinut za rast djeteta, htjet će vidjeti vašu bebu češće. 

Nazovite svog liječnika ako beba ne jede dobro ili ako imate pitanja u vezi bebinog rasta ili razvoja. 

U većini slučajeva, majčino mlijeko ili formula je sve što beba treba prvih 6 mjeseci života, ali neki liječnici mogu preporučiti uvođenje žitarica obogaćenih željezom u 4. mjesecu. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije početka bilo kakvih promjena u prehrani ili mijenjanja formule.

Vitashop