Faktor muške neplodnosti

Faktor muške neplodnosti

Faktor muške neplodnosti
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Muški kutak

O neplodnosti

Kada govorimo o neplodnosti, najčešće mislimo na par koji ne može začeti dijete zbog nekog medicinskog problema žene. Može vam pasti na pamet i slika žene koja zbog očajničke želje za djetetom pada pod utjecaj velikog emocionalnog stresa.

Često se previđa koliko velika može biti želja muškarca za djetetom i osnivanjem vlastite obitelji. Iako je neplodnost pitanje para, nešto s čim se moraju suočiti i riješiti zajedno, osoba koja prolazi kroz sustavne i neugodne preglede i pretrage može prolaziti kroz iznimno teško razdoblje suočavanja sa svojom neplodnošću.

Oni koji su započeli proces testiranja plodnosti znaju da je jedna od ključnih stavki testiranje muškarca. Od prosječno 15 do 20 posto parova koji bezuspješno pokušavaju začeti dijete godinu dana, polovina uključuje mušku neplodnost. Iz toga se može zaključiti da nije nimalo neobično kada muškarac ima poteškoća pri oplođivanju žene.

Prečesto, muškarci svoju neplodnost doživljavaju kao poraz svoje muževnosti - kao da je sposobnost oplođivnja ženskog jajašca presudan element njihove muškosti. Uz to, neki testovi plodnosti kojima se podvrgavaju muškarci mogu biti izrazito neugodni, pa čak i ponižavajući.

Kao da ni to nije dovoljno, neplodnost iziskuje ekstremne emocionalne napore i može biti izrazito mučna parovima koji se s njom suočavaju. Možda će bolje razumijevanje medicinskog problema i procedure pomoći osobama u vezi, i paru kao cjelini, suočiti se s neplodnošću.

Kako počinju testovi neplodnosti?

Parovi koji bezuspješno pokušavaju zanijeti godinu dana mogli bi se odlučiti za provođenje testova plodnosti. Ukoliko je žena starija od 30 godina ili postoji povijest nepravilnog menstruacijskog ciklusa, pretrage mogu započeti i ranije.

Kako bi se dijagnosticirala muška neplodnost, liječnik mora uzeti u obzir kompletnu medicinsku povijest uključujući preboljene bolesti, operacije ili hospitalizacije pored konzumiranja droga, alkohola i duhana. Povijest će također uključivati provjeru moguće izloženosti toksinima. Liječnik će uzeti i reproduktivnu povijest koja uključuje početak spolnog života, rizik od spolno prenosivih bolesti, učestalost spolnih odnosa, probleme s erekcijom ili ejakulacijom, upotrebu sredstava za podmazivanje te obiteljsku povijest. Nakon toga, uslijedit će detaljan fizički pregled. Svi ti odgovori i pretrage pomoći će liječniku u određivanju specifičnih uzroka neplodnosti.

Neplodnost uzrokovana konzumacijom droga, alkohola ili duhana može se promijeniti u vašu korist. Dr. Peter Kolettis, profesor urologije na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, preporuča za povećanje plodnosti svojim pacijentima koji neumjereno konzumiraju cigarete i alkohol da promijene navike i započnu svakodnevno uzimanje multivitamina s antioksidansima uz dodatak 400 miligrama vitamina E.

Liječnički pregledi faktora muške neplodnosti

Jedan od ciljeva liječničkih pregleda jest utvrđivanje postojanja varikocela. Riječ je o oteklini testisa uzrokovanoj proširenjem vena. Prema riječima dr. Jayja Sandlowa, profesora na Odsjeku urologije na Sveučilištu Iowa Hospitals and Clincs, varikocele su najčešći uzrok neplodnosti kod muškaraca. Proširene vene oko testisa uzrokuju povišenje temperature u oba testisa, što smanjuje broj spermatozoida, njihovu pokretljivost (brzinu i smjer kretanja) i morfologiju (oblik i veličinu). Drugi, vrlo česti uzrok neplodnosti je začepljenje kanala od testisa do uretre (mokraćne cijevi).

Pretrage povezane s oba navedena stanja mogu biti vrlo neugodne za pacijenta. Pregled, koji pomaže u dijagnosticiranju varikocele, zasniva se na pažljivom opipavanju mošnji. Razlika u veličini desnog i lijevog testisa može također indicirati postojanje varikocele. Kako bi se ustanovilo postojnje začepljenja, liječnik može izvesti biopsiju testisa, radiološke i druge pretrage.

Prognoze takvih stanja su najčešće prilično dobre. "Varikocele se mogu izliječiti putem ambulantnog zahvata i rezultiraju trudnoćom u preko 50 posto parova", tvrdi dr. Sandlow. Bajpas začepljenja može rezultirati uspješnom ejakulacijom sperme te završava trudnoćom u prosječno 60 do 65 posto slučajeva.

Analiza sperme

Obično će kod sumnje na mušku neplodnost liječnik odrediti analizu sjemena (spermiogram). Sudeći prema American Academy of Urology, ta je pretraga "najinformativniji test o muškoj plodnosti". Premda, nije u potpunosti konačan, obzirom da "još uvijek postoje neke nejasnoće oko toga što je sve potrebno za adekvatan i zdravi ejakulat i da karakteristike sjemena ne upućuju apsolutno na funkcioniranje sperme."

Većina specijalista trebat će dva do tri uzorka sjemena kako bi donijeli konačnu odluku o kvaliteti sjemena. Pretraga podrazumijeva ejakulaciju muškarca u čistu, suhu posudu.

Svrha analize sjemena primarno je provjeriti

Volumen ejakulata - volumen manji od 1 mililitar ili veći od 5 mililitara utječe na oplodnju.

Pokretljivost spermija - normalni spermiji će 'plivati' brže i pravilnije nego abnormalni.

Morfologiju - normalnim se smatra ako više od 30 posto spermija ima ovalnu glavu, dugi su između 3-5 milimetara, široki 2-3 milimetra.

Likvefakciju sjemena - vrijeme koje je sjemenu potrebno da se nakon ejakulacije pretvori u tekućinu (normalno unutar 20 minuta).

Opći izgled sjemena

Abnormalnosti u bilo kojoj od navedenih kategorija mogu sugerirati na različite tipove neplodnosti.

Emocionalna podrška

Postoji samo nekoliko jednostavnijih testova kroz koje prolazi neplodan muškarac. Često se muškarci suočavaju s puno težim pretragama. Posebno je važno da osoba koja prolazi kroz pretrage ima podršku partnera. Te stvari mogu prouzročiti veliki emocionalni stres kako kod onoga koji prolazi kroz pretrage tako i kod para, što rezultira time da u razdoblju dok traju pretrage parovi vrlo teško ostanu pozitivni i optimistični.

Dr. Sally Kope, seksualna terapeutkinja, naglašava kako je za održavanje veze u pozitivnom smjeru "potrebna izuzetna odlučnost jer ponekad seksualne veze uistinu pate". Ona predlaže da se nakratko uzme odmor od mjerenja bazalne temperature. Moglo bi pomoći i kada bi parovi neko vrijeme proveli sami i pronašli neke druge interese. Dr. Sandlow upozorava da ti tretmani zahtijevaju vrijeme i muškarčevo reproduktivno vremensko razdoblje traje otprilike 3 mjeseca, tako da nakon bilo koje vrste tretmana postoji period normalizacije od 3 do 6 mjeseci.

On predlaže svojim pacijentima da se za to vrijeme posvete seksualnim aktivnostima u nereproduktivne svrhe. Tvrdi da je to odlično razdoblje za "povratak na seksualne aktivnosti bez stresa".

Dr. Kope još predlaže postavljanje granice u pričanju o neplodnosti. To također može pomoći u smanjivanju stresa. Jako je teško izbjeći pritisak ako stalno mislite na to da morate začeti. Dr. Kope savjetuje i izbjegavanje vrlo stresnih situacija, kao što su krstitke ili rođendani male djece. Takve situacije mogu biti izuzetno bolne nekim parovima i tako povećati stres.

Postoje parovi koji svojim primjerom pokazuju da se izbjegavanjem stresa i odmakom od cijele medicinske kompleksnosti problema mogu dogoditi nevjerojatne stvari.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop