Kako poboljšati njegovu plodnost?

Kako poboljšati njegovu plodnost?

Kako poboljšati njegovu plodnost?
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Muški kutak

O muškoj plodnosti

Limeni ljubimci na četiri kotača bez kojih većina muškaraca ne može ni do obližnjeg kioska s novinama te cigarete i čaša vina viška nakon obilnog obroka imaju veze sa plodnošću jačeg spola.

Otprije je poznato da muška plodnost ovisi o brojnim unutarnjim i vanjskim čimbenicima te prirodno oscilira tijekom života, a nova istraživanja pokazuju da kod sasvim zdravih muškaraca na nj može utjecati okruženje te čitav niz čimbenika iz svakodnevnog života.

Kada se govori o muškoj plodnosti prvo treba znati da proces stvaranja spermija, kojega nazivamo spermatogeneza, traje 74 dana i odvija se pod utjecajem muškog spolnog hormona testosterona kojega luče testisi. Stoga se u svakom ciklusu novonastali spermiji mogu razlikovati od prethodnih po broju, kvaliteti i građi.

Upravo o ta tri elementa ovisi plodnost muškarca pa se ona može jednostavno procijeniti analizom uzorka sperme. Uzorak za analizu daje se nakon apstinencije koja traje 3 do 5 dana. Iako postoje različiti podaci, u stručnoj literaturi se navodi da je danas muška neplodnost u oko 40% slučajeva uzrok neplodnosti bračnih parova, a ne tako davne 1980. godine, bila je razlog bračne neplodnosti u oko 20% slučajeva! Koji je razlog takvom porastu muške neplodnosti još se točno ne zna, no istraživanja provedena zadnjih desetljeća otkrivaju progresivan pad ukupnog broja spermija u ejakulatu, ali i pokretnih te normalno građenih spermija. Tako je, primjerice, u Velikoj Britaniji broj spermija smanjen za 25% posljednjih 20 godina, a u Danskoj za čak 50% unazad 50 godina. Osim manjeg ukupnog broja spermija zabilježen je i manji broj pokretnih te normalno građenih spermija koji su ustanju oploditi jajnu stanicu. Mada nema potvrde da takvi podaci ugrožavaju šansu za potomstvom, sigurno je da s porastom ovog trenda raste i rizik smanjenja muške plodnosti.

Jednostavna pravila za samopomoć

Veliki je broj čimbenika koji mogu utjecati na lošiju plodnost, a muškarci se s njima susreću svakog dana. Dobro je što već promjenom stila života većinu mogu brzo i jednoatavno eliminirati, pa čak i poboljšati svoju plodnost.

Može i bez stresa

Znanstvenici smatraju da kronični stres, u kombinaciji sa nezdravim životnim stilom, može smanjiti razinu testosterona i time loše utjecati na stvaranje spermija. Otkriveno je naime da strs u organizmu potiče oslobađanje opioida i glukokortikoida, što koči oslobađanje gonadotropnih hormona i posredno smanjuje proizvodnju testosterona u testisima, time i spermija. Na taj način stres narušava mušku plodnost pa se budućim očevima preporuča izbjegavanje neugodnih i stresnih situacija kad god je to moguće.

Godine nose svoje breme

Iako se spermiji proizvode duboko u starost, istraživanja pokazuju da nakon 55. godine života počinje opadati njihova plodna sposobnost. No plodnost muškaraca počinje opadati i ranije, jer u njezinu održavanju veliku ulogu imaju i vitalnost i opće fizičko i emocionalno stanje muškarca. Tako studija provedena u Australiji pokazuje da plodnost muškaraca počinje opadati već oko 40. godine života i da se brze smanjuje kod onih koji puše, piju, drogiraju se ili imaju višak kilograma. Zato su umjerenost za stolom, održavanje dobre forme i vedrog raspoloženja izuzetno važni za dugotrajnu dobru plodnost.

Manje cigareta, brži igrači

Sa pušenjem je povezan niz bolesti, a dokazano je i da loše djeluje na pokretljivost i kvalitetu spermija te može izazvati genetske promjene koje utječu na potomstvo. Više studija pokazuje da muškarci (ali i žene) koji puše imaju niži seksualni nagon i manje uspjeha u začeću, zbog čega se svima koji žele poraditi na potomstvu preporuča da se ostave cigareta ili barem smanje njihov broj.

Stop opijanju i drogama

Prekomjerno uživanje u alkoholu uništava i žensku i mušku plodnost, a isti učinak na muškarca ima i uzimanje anaboličkih steroida. Upotreba lakih droga, uključujući marihuanu, a posebice onih teških može smanjiti kvalitetu spermija za čak 50%. Stoga buduće tate trebaju strogo voditi računa o dopuštenom broju čašica i okaniti se svakog opijata.

Tjelesna aktivnost

Poznato je da umjerena i dozirana tjelovježba poboljšava zdravlje, sprečava gomilanje sala i pomaže oslobađanju negativnih učinaka stresa. Studije otkrivaju da dobar trening kod muškaraca povećava i razinu testosterona za gotovo 30%, a dobro je poznat utjecaj tog hormona na zdravlje i uredno funkcioniranje muškog spolnog sustava.

Kile pod kontrolom

Debljina je jedan od ključnih čimbenika za razvoj srčanožilnih bolesti, a kod muškaraca često vodi impotenciji. Mnoga istraživanja pokazuju da posebno dizajnirane dijete sa bogatim sadržajem omega-3 masnih kiselina, pravilnim omjerom ugljikohidrata te odgovarajućom količinom voća i povrća ? poboljšavaju mušku plodnost i povećavaju šanse za začeće.

Poslijepodne je najbolje

Iako se mnogi za ljubavne igre odlučuju noću, istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Modeni pokazuju da to nije najbolje vrijeme za stvaranje potomstva, jer muškarci imaju najveći broj spermija svakog dana oko 17 sati. Stoga je to doba dana najbolje kada se planira začeće.

Pažnja - loš okoliš

Dobro je poznat štetan utjecaj radioaktivnog zračenja na mušku plodnost, no manje je poznato da isto djeluje i kronična izloženost vlažnim i vrućim prostorima (saune), te izloženost anilinskim bojama, pesticidima i teškim metalima. Izbjegavanje ovih štetnih čimbenika poboljšava plodnost kod muškaraca.

Važna je pomoć liječnika

Smanjen broj i pokretljivost odnosno kvaliteta spermija mogu biti i posljedica različitih bolesti spolnog sustava te nasljednih i stečenih sistemskih bolesti. Zbog bolesti hipotalamusa ili hipofize primjerice može doći do poremećaja u lučenju i funkcioniranju hormona koji utječu na plodnost. Lošija plodnost može biti i posljedica ozljede ili bolesti testisa, poput nespuštenog testisa te proširene vene testisa (varikokela). Može se pojaviti i kao komplikacija neke od spolnih infekcija, među kojima su najčešće gonoreja, klamidijaza te HPV infekcija.

Među sistemskim bolestima posebnu pažnju treba usmjeriti na bolest bubrega, jetre ili šećernu bolest, jer njihovo pravilno liječenje i redovito kontroliranje pomaže poboljšanju spolne funkcije.

Naravno, dok je kod sveprisutnih remetilačkih čimbenika iz svakodnevnog životadovoljno samo usvojiti zdrave navike, medicinski razlozi poremećaja plodnosti muškarca treaže pomoć liječnika. To znači da obavezno treba otići na detaljne specijalističke preglede i obradu i potom uzimati odgovarajući terapiju.

Pomagači iz tanjura

Manjak svježeg voća i povrća na jelovniku, ali i integralnih žitarica i mahunarki, može voditi nedostatku važnih vitamina i minerala u organizmu pa utjecati na zdravlje spolnog sustava te kvalitetu i broj spermija. To je razlog što slijedeće dodaci prehrani mogu zavidno poboljšati plodnost zdravih muškaraca.

Koenzim Q10 poznati je muški pomagač. Odavno se zna da pomaže povećanju broja i pokretljivosti spermija.

Selen je dobar za povećanje pokretljivosti spermija. Približno 50% selena nalazi se u testisima i sjemenim kanalićima muškarca zbog čega se gube tijekom ejakulacija pa taj mineral trebaju redovito nadoknađivati.

Cink potiče proizvodnju spermija i pomaže održavanju volumena sperme, a neophodan je za normalno stvaranje testosterona. Nedostatak cinka povezuje se s pojavom abnormalnosti spermija i bolesti prostate te ga uvijek treba biti dovoljno u muškom organizmu.

Mangan, ako ga nema dovoljno, dovodi do neadekvatne sinteze muških spolnih hormona, degeneracije testisa, gubitka libida i neplodnosti.

Folna kiselina nužna je za stvaranje spermija, održavanje njihovog broja i pokretljivosti, a nedostatak dovodi do poremećaja u građi spermija.

Omega-3 masne kiseline koje pronalazimo u ribljem ulju i ulju sjemenki lana te omega-6 masne kiseline poboljšavaju fluidnost membrane spermija i mušku plodnost.

Vitamin C i vitamin E svojim antioksidativnim učinkom smanjuju u organizmu broj slobodnih radikala koji mogu oštetiti spermije. Osim toga podržavaju vitalnost spermija.

Ginseng povećava razinu testosterona te količinu i kvalitetu spermija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop