Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja

Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja

Odgovori na tri goruća ginekološka pitanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gljivične infekcije

Gljivična infekcija je tip vaginitisa, i 3 od 4 žene će imati barem jednu gljivičnu infekciju tokom svog života. Polovina žena će imati više od jedne. Gljivične infekcije se mogu prenijeti muškarcu, ali je to rijedak slučaj.

Što je to

Gljivične infekcije uzrokuju gljivični organizmi koji se prirodno nalaze u vagini (candida albicans). Kisela sredina vagine sprečava kandidu da se razmnožava, ali kada je ravnoteža kiselosti poremećena, može doći do infekcije. Vlaga i iritacija također mogu pokrenuti gljivicu u nenormalno bujanje. Neki lijekovi kao što su antibiotici, steroidi i kontraceptivne pilule, stres, trudnoća, dijabetes i AIDS mogu poremetiti vaginalnu floru, uzrokuju promjene u nivoima hormona ili slabe imunološki sustav, što sve doprinosi gljivičnim infekcijama.

Simptomi

Crvenilo, svrab i peckanje oko vulve (vanjskog dijela ženskih spolnih organa). Iscjedak lošeg mirisa - gust, bijel, bol tokom odnosa, bolno mokrenje.

Liječenje

Ako ste ikada imali gljivičnu infekciju, vaš doktor može dijagnosticirati točan problem karličnim pregledom ili uzimanjem brisa. Prve infekcije mogu biti tretirane i lijekovima bez recepta i simptomi obično nestaju tokom tjedan dana. Lijekovi obično dolaze kao krema ili vaginalete, a krema se također može koristiti da ublaži vanjski svrab. Za gljivice koje su uporne ili se ponavljaju, ili za infekcije koje se teško liječe, vaš doktor može prepisati oralni antibiotik.

Kako spriječiti

Izbjegavajte usku odjeću i sintetičke materijale poput najlona. Nosite samo pamučno rublje. Brišite se sprijeda prema pozadi kada završite sa upotrebom toaleta. Odmah presvucite mokar kupaći kostim. Izbjegavajte intimne šampone i parfimirane proizvode poput sapuna, gelova za tuširanje. Dobro se obrišite u donjem dijelu poslije tuširanja. Izbjegavajte kupanje u kadi.

Infekcija mokraćnih puteva (IMP)

Više od polovine svih žena će razviti infekciju mokraćnih puteva jedanput u životu. Muškarci također mogu dobiti urinarnu infekciju, ali su one češće kod žena zbog kraće uretre, tako da bakterije prelaze kraći put.

Što je to

IMP je bakterijska infekcija vašeg urinarnog sustava koji uključuje i bubrege, mokraćne kanale, mjehur i uretru. Bakterije s vaše kože, iz rektuma ili vagine mogu se raširiti kroz uretru i uzrokovati IMP. Najčešća IMP je u mjehuru što može biti veoma bolno. Seksualni odnos, korištenje dijafragme, menopauza, ili oslabljeni imunološki sustav su uobičajeni uzroci IMP-a.

Simptomi

Osjećaj pečenja prilikom mokrenja. Snažna konstantna potreba za uriniranjem. Osjećaj da morate urinirati, ali ne možete. Urin neugodnog mirisa. Mutan ili krvav urin.

Liječenje

Vaš doktor će tražiti uzorak urina da bi utvrdio koji tip bakterija je prisutan u urinu. Ako nemate drugih zdravstvenih problema, prepisuju se antibiotici i simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana tretmana. Za infekcije koje se vraćaju doktor može prepisati niske doze antibiotika tokom nekoliko mjeseci kako bi spriječio njen povratak. Ako je seksualni odnos uzrok IMP-a, doktor vam može prepisati jednu dozu antibiotika poslije odnosa. Ako je infekcija ozbiljnija i proširila se na bubrege, možda će biti neophodno uzimati antibiotike duže vremena ili odlazak u bolnicu. Mučnina, bol u križima i groznica su neki znaci bubrežne infekcije.

Kako spriječiti

Pijte puno vode koja će isprati bakterije. Može biti i od pomoći sok od brusnice. Nemojte zadržavati urin. Brišite se sprijeda prema pozadi poslije upotrebe toaleta. Urinirajte poslije odnosa. Izbjegavajte proizvode poput intimnih dezodoransa, irigatora i pudera.

Rak grlića materice

Što je to

Ovo je treći najčešći tip karcinoma reproduktivnih organa - samo u Sjedinjenim Državama se dijagnosticira oko 12 000 slučajeva svake godine. Rak grlića se često razvija tokom dugog vremenskog perioda kada normalne stanice postanu kancerogene u tkivu grlića, a potom se rašire na cijeli cerviks i susjedna tkiva. Humani papiloma virus (HPV), spolno prenosiva infekcija, je najčešći uzročnik raka grlića materice, ali neće sve žene koje dođu u kontakt sa HPV-om dobiti rak cerviksa. HIV također može oslabiti sposobnost imunološkog sustava da se bori sa bilo kojom infekcijom.

Simptomi

Cervikalni rak u ranom stadiju najčešće nema nikakvih simptoma, ali ako uznapreduje, mogu se primijetiti sljedeći znaci: vodenast, sukrvičast vaginalni iscjedak neugodnog mirisa. Nenormalno vaginalno krvarenje, poslije seksa, između menstruacija ili povećano menstrualno krvarenje. Bol u križima ili bol prilikom odnosa.

Liječenje

Za preinvazivni tretman rade se slijedeći tipovi intervencija: konizacija (vrsta biopsije grlića materice prilikom koje, ukoliko je tkivo prekancerogeno ili je zahvaćena mikroskopska površina, tkivo se može u potpunosti odstraniti), laserska kirurgija, elektrokiruško isijecanje (korištenje električne struje umjesto skalpela), kriokirurgija (tehnika zamrzavanja kancerogenih stanica) i histerektomija (odstranjivanje materice). Za rak koji je dostigao invazivni stadij, primjenjuju se sljedeći tretmani: histerektomija, odstranjivanje grlića sve dok se ne dođe do dijela tkiva bez kancerogenih stanica (radikalna trahelektomija), radijacija i kemoterapija. Kada je rak zahvatio samo cerviks, postoji 90% šansi za petogodišnje preživljavanje.

Kako spriječiti

Produžite vrijeme prije stupanja u seksualne odnose. Limitirajte broj seksualnih partnera. Koristite kondome kao mehaničku zaštitu. Nemojte pušiti. Hranite se zdravo i vježbajte redovno kako biste ojačali imunitet. Redovno se testirajte (PAPA test) i redovno pregledajte grlić endoskopijom. Ako je moguće, cijepite se protiv HVP-a.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop