Epiduralna anestezija - da ili ne?

Epiduralna anestezija - da ili ne?

Epiduralna anestezija - da ili ne?
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Poput svih intervencija, epiduralna analgezija je mač s dvije oštrice, a ne univerzalni lijek. Kada se daje u odgovarajućim uvjetima, u pravom trenutku i kada je primjenjuje izrazito vješt anesteziolog - može biti idealna. To je posebice istina kod poroda kod kojih se primjenjuje Pitocin. Kod njih su bolovi neobično snažni. Epiduralna analgezija također je dobro sredstvo ako porod polagano napreduje, ako je žena iscrpljena i treba joj nekakvo olakšanje.

Ali tu nije riječ o dobroćudnom postupku, nego o velikoj intervenciji. Epiduralna analgezija podrazumijeva zabadanje goleme igle u poddručje oko ovojnice kralježnične moždine (dure) kako bi se u to područje mogla dati injekcija anestetika i tako otupjeti živci kralježnice. Da bi se igla zabola na pravo mjesto, potrebno je veliko iskustvo i praksa. A kako bi se postupak mogao izvesti, porodilja se mora skvrčiti u lopticu za vrijeme samog poroda. Takav položaj nije uvijek udoban i nije uvijek učinkovit. Ponekad je razina anestezije previsoka, ponekad preniska. Neki anesteziolozi puno uspješnije daju epiduralnu od drugih, ali u većini slučajeva žene nisu u mogućnosti izabrati svog anesteziologa. Za vas će se pobrinuti onaj koji je dežuran. Kao i kod drugih složenih medicinskih postupaka, ni kod epiduralne nema jamstva.

Nema jamstva

Pored navedenih nedostataka, epiduralna također blokira mudrost tijela i narušava dvosmjernu komunikaciju između majke i djeteta. To se događa jer blokira osjetilne živce na maternici, grliću, dnu zdjelice i abdomenu tako da majka ne osjeća senzacije koje se javljaju dok se dijete kreće kroz njezino tijelo. Kao rezultat toga, neće osjetiti povratne informacije koje joj šalje njezino tijelo o tome koji porođajni položaj da zauzme kako bi se bolje prilagodila zahtjevima djeteta za što lakši prolaz kroz porođajni kanal. A to je jedna od funkcija porođajnih bolova. Da biste ih ublažili - prirodno premještajte svoje tijelo u položaje koji najviše koriste procesu poroda.

Ples majke i djeteta

Dr. Mona Lida Schulz kaže da je s neurološkog stanovišta porod dobro vođen ples neuroloških sustava majkei djeteta. Kada otupite organe i mišiće majčinog porođajnog kanala, zapravo ste otupili dirigenta. Blokirate sposobnost majke da se slobodno kreće senzacijama koje osjeća u tijelu, blokirate funkciju mišića dna zdjelice, blokirate majčinu sposobnost da osjeti kadatreba tiskati, a kada zaustaviti i mijenjate kvalitetu kontrakcija maternice.

I na kraju, epiduralna mijenja razine beta endorfina u majčinom krvotoku i samim time smanjuje osjećajekstaze koja se povezuje s porodom i rođenjem.

Vitashop