Kako biti od pomoći partnerici koja rađa?

Kako biti od pomoći partnerici koja rađa?

Kako biti od pomoći partnerici koja rađa?
  • Objavljeno: Četvrtak, 05.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi muškarci bi već trebali znati da trebaju biti posebno pažljivi prema partnerici kada započne porod i da joj trebaju pružiti veliku podršku.

Žene vole kada im se tijekom poroda govori da im dobro ide, da stvari napreduju i da one to mogu napraviti.

Čak i ako su s vama drugi ljudi ona vas treba, a svaka žena želi da ju se podrži na drugačiji način. U tom trenutku je vaš posao da otkrijete što joj je potrebno, bez da vam ona to govori.

Osim što neće htjeti, vaša partnerica neće ni moći govoriti tijekom poroda, stoga će htjeti da razmišljate i samostalno nešto poduzmete.

Neke od stvari koje možete napraviti:

  • trljati leđa
  • masirati
  • držati ju za ruku
  • sjesti iza nje i poduprijeti joj leđa.

Žene tijekom poroda mogu reći stvari koje će vas povrijediti ili uznemiriti, ali nemojte to shvaćati ozbiljno jer ona to govori u trenutku velikih bolova, tjeskobe i iscrpljenosti. Vjerojatno se pola toga idući dan neće ni sjećati.

Prva faza poroda

U ovoj fazi poroda žena u pravilu može govoriti i hodati između kontrakcija. Razina tjeskobe se povećava, ali bolovi još uvijek nisu tako jaki.

Muškarci u ovoj fazi poroda trebaju biti jako aktivni. Ako ste se odlučili za potpuno prirodan porod, trebat ćete joj pomoći da ostane fokusirana. Podsjetite ju da diše između kontrakcija, a ako će vam biti lakše, dišite s njom.

Neke žene će htjeti brojati sekunde, neke ne. Promatrajte ju i sami zaključite što trebate napraviti jer se ona sada psihički priprema za bol koju vi ne možete ni zamisliti.

Druga faza poroda

U ovoj fazi dolazi do tiskanja. Može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Partneri imaju veliku ulogu u poticanju pravilnog tiskanja.

Porod je jako neuredan, a vi možda niste naviknuti na ono što ćete vidjeti, osjetiti ili pomirisati. Nemojte situaciju činiti još gorom tako da se ispovraćate ili onesvijestite!

Sasvim je normalno plakati tijekom poroda. Nemojte se zabrinuti ako prvi pogled na bebu ne bude tako zadivljujući i ne pomislite istog trena da je to najljepše stvorenje na svijetu.

Kada osoblje dozvoli da partnerica drži bebu, slobodno priđite i iskoristite trenutak da se povežete s bebom, ali i s partnericom na potpuno nov način.

Vitashop