Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!

Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!

Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prva faza: rani porod

Porod se dijeli u 3 faze.

Prva faza započinje kada se jave kontrakcije koje uzrokuju progresivne promjene cerviksa i završava kada je cerviks potpuno proširen. Ova faza se dijeli na dvije podfaze:

  • rani porod: cerviks se postupno stanjuje i proširuje
  • aktivni porod: cerviks se drastično proširuje, kontrakcije su duže, jače i manji je razmak između kontrakcija.

Druga faza poroda započinje kada ste potpuno prošireni i završava rođenjem bebe. Ova faza završava prijelaznom fazom.

Treća faza započinje odmah nakon rođenja bebe i završava izbacivanjem posteljice.

Svaka trudnoća je drugačija i postoje različite varijacije u dužini poroda. Kod nekih žena porod traje dulje, dok kod nekih znatno kraće. Porod u pravilu traje puno kraće kod žena koje su već rodile.

Jednom kada se kontrakcije počnu javljati u relativno pravilnim intervalima i cerviks se počne širiti i tanjiti, službeno je započeo porod. U slučajevima kada porod započne iznenada i kontrakcije se odmah počnu javljati intenzivno, može biti teško odrediti je li porod uistinu započeo. Često je riječ o takozvanom lažnom porodu.

Ako niste u zadnjem tjednu trudnoće, a primijetili ste kontrakcije ili ostale znakove poroda, nemojte čekati da vidite kako će kontrakcije napredovati. Odmah se obratite liječniku kako bi procijenio radi li se o prijevremenom porodu.

Ako je rani porod započeo, kontrakcije će postupno postajati dulje i jače, a vremenski intervali između kontrakcija će postati sve kraći. Nakon nekog vremena će se početi javljati svakih 5 minuta i trajat će 40 do 60 sekundi, što označava kraj ranog poroda. Neke žene imaju učestale kontrakcije, ali su blage i ne traju dulje od minute.

Ponekad su kontrakcije poprilično bolne iako proširuju cerviks puno sporije nego što biste htjeli. Ako je vaš porod tipičan, kontrakcije u ranom porodu neće zahtijevati posebnu pažnju kao one koje vas očekuju kasnije.

Vjerojatno ćete moći normalno razgovarati tijekom ranog poroda. Možda ćete htjeti malo i prošetati.

Vjerojatno ćete primijetiti pojačan iscjedak neobične boje ili sa sukrvicom. Ovo je potpuno normalno, ali ako primijetite pojačano krvarenje, svakako se obratite liječniku, kao i u slučaju da vam pukne vodenjak, a još uvijek nemate kontrakcije.

Rani porod završava kada je cerviks otvoren oko 4 centimetra i kontrakcije se počnu značajno ubrzavati.

Koliko traje rani porod?

Teško je sa sigurnošću reći koliko rani porod traje, stoga nije lako ni reći koliko uopće traje prva faza poroda. Duljina ranog poroda ovisi o brojnim faktorima i u velikom mjeri ovisi o tome koliko je cerviks proširen na početku poroda, i koliko su jake i česte kontrakcije.

Savjeti

Nemojte panično promatrati sat jer je jako stresno i teško zabilježiti svaku kontrakciju, a nije ni potrebno. Umjesto toga, uzmite si vremena da se pripremite i vjerujte svojem tijelu jer će vam ono dati najbolje znakove.

U međuvremenu je važno odmarati se jer vas čeka dugačak i naporan dan ili noć. Ako ste umorni, svakako odmarajte između svake kontrakcije.

Pijte puno vode kako biste ostali hidratizirani. Nemojte zaboraviti često mokriti, čak i ako nemate potrebu. Pun mjehur može negativno utjecati na kontrakcije, a prazan mjehur će napraviti više mjesta za bebu.

Ako ste tjeskobni, radite vježbe opuštanja i radite nešto što će vam odvući pažnju sa kontrakcija. Dišite duboko, gledajte film ili slušajte glazbu.

Prva faza: aktivni porod

Aktivni porod je trenutak kada se stvari uistinu počinju dešavati. Kontrakcije postaju intenzivne, traju dulje i češće se javljaju. Više nećete moći razgovarati između kontrakcija. Cerviks se brže širi. Ovo je zadnja faza aktivnog poroda.

Generalno pravilo jest da u trenutku kada vaše kontrakcije postanu bolne, traju oko 60 sekundi i javljaju se svakih 5 minuta u razdoblju od najmanje sat vremena, trebate otići u bolnicu.

U većini slučajeva kontrakcije se javljaju svakih 2 do 3 minute, iako postoje žene koje imaju rjeđe kontrakcije.

Koliko traje aktivni porod?

Za žene koje rađaju prvi put aktivni porod će trajati 4 do 8 sati, ali to nije pravilo za sve žene jer kod nekih traje dulje, a kod nekih kraće, čak i sat vremena.

Aktivni porod će trajati kraće ako je žena već rodila. Ako primite epiduralnu ili je beba velika, porod će trajati dulje.

Pročitajte odgovore na najčešća pitanja o epiduralnoj anesteziji.

Savjeti

Mnoge žene, u nekom trenutku aktivnog poroda, žele epiduralnu anesteziju.

No, brojne tehnike opuštanja mogu pomoći i ublažiti bol. Najučinkovitije su vizualizacija i duboko disanje. Od velike pomoći će biti i stručno osoblje.

Prijelazna faza

Ovo je zadnja faza aktivnog poroda. Tada je cerviks širok 8 do 10 centimetara. Ova faza se naziva prijelaznom jer označava novi početak aktivnog poroda.

Ovo je najintenzivniji dio poroda. Kontrakcije su jake, javljaju se svakih 2 do 3 minute i traju minutu ili dulje. Možda ćete se početi tresti.

U trenutku kada je cerviks potpuno proširen i prijelazna faza je gotova, beba počinje izlaziti. Tada ćete osjećati rektalni pritisak koji će podsjećati na potrebu za veliko nuždom. Neke žene i obave veliku nuždu tijekom ove faze, što je potpuno normalno. Možda ćete osjećati mučninu i povraćat ćete.

Neke bebe izađu ranije, a majke osjete potrebu za tiskanjem prije nego je cerviks potpuno proširen. Neke žene uopće ne osjećaju rektalni pritisak. Istoj ženi svaki porod može biti potpuno drugačiji.

Ako ste primili epiduralnu, jačina pritiska će ovisiti o vrsti i količini lijeka, ali i o tome koliko je beba spuštena. Ako želite biti aktivniji tijekom poroda, tražite manju dozu epiduralne.

Koliko traje prijelazna faza?

Može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati. Vjerojatno će prije završiti ako ste već rađali.

Savjeti

Ako rađate bez epiduralne u nekom trenutku ćete izgubiti vjeru u sebe i mislit ćete da ne možete izdržati bol. U ovom trenutku je važna podrška osoba oko vas.

Razmotrite masažu tijekom poroda jer se pokazala učinkovitom metodom opuštanja. Neke žene ne žele da ih se uopće dodiruje.

Ponekad promjena položaja može pružiti olakšanje. Primjerice, ako osjećate veliki pritisak na području donjeg dijela leđa, položaj na sve četiri može smanjiti nelagodu.

Hladan oblog na čelu, leđima ili prsima može pružiti olakšanje, dok nekim ženama odgovaraju topli oblozi. Uistinu nema pravila.

Pomoći će vam ako ćete vizualizirati cijeli porod. Razmišljajte o tome da te jake i bolne kontrakcije pomažu vašoj bebi da dođe na svijet.

Pročitajte kako biti od pomoći partnerici koja rađa.

Vitashop