Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!

Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!

Saznajte sve što ste htjeli znati o porodu!
  • Objavljeno: Nedjelja, 17.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Druga faza: tiskanje

Jednom kada je cerviks u potpunosti proširen ulazite u drugu fazu poroda, završno tiskanje i rođenje bebe. Na početku druge faze kontrakcije će se činiti rjeđima, što će vam omogućiti da se malo odmorite između svake kontrakcije.

Veliki broj žena ističe da su lakše podnijele kontrakcije u drugoj fazi poroda nego u fazi aktivnog poroda i prijelaznoj fazi.

Ako je beba jako spuštena osjetit ćete potrebu za tiskanjem. Ako je beba i dalje visoko, nećete imati potrebu za tiskanjem.

Kontrakcije će stvoriti pritisak na bebu, što će ju potaknuti na izlazak. Ako sve prolazi kako treba, vjerojatno ćete htjeti dozvoliti maternici da odradi svoj posao.

Ako ste primili epiduralnu, potreba za tiskanjem će se značajno smanjiti. Trebate biti strpljivi i slušati upute osoblja.

Rođenje bebe

Svakom kontrakcijom, u kombinaciji s naprezanjem mišića abdomena, vaša beba će sve više izlaziti. Kada su kontrakcije gotove, a maternica opuštena, vidjet će se vrh bebine glave.

Probajte različite položaje dok ne pronađete onaj koji vam odgovara. Nije neuobičajeno mijenjati razne položaje tijekom druge faze poroda.

Nakon nekog vremena perineum (tkivo između vagine i rektuma) će početi naticati. Vidjet će se bebino tjeme. Ovo je uzbudljiv trenutak i konačno ćete vratiti nadu u sebe jer će se nazirati kraj poroda.

Sada je potreba za tiskanjem intenzivna. Svakom kontrakcijom će se beba sve više vidjeti. Pritisak bebine glave će uzrokovati osjećaj žarenja jer se perineum rasteže.

U jednom trenutku će od vas tražiti da prestanete tiskati ili da slabije tiskate kako bi bebina glava mogla postupno izaći. Polagan i kontroliran porod će spriječiti jako pucanje perineuma.

Izlazak glave

Bebina glava nastavlja izlaziti i u trenutku kada najširi dio glave izađe primijetit ćete uzbuđenje svih prisutnih u prostoriji. Počet će izlaziti čelo, nos, usta i na kraju brada.

Nakon što bebina glava izađe, osoblje će provjeriti je li pupkovina omotana oko bebine glave. Bebina glava se okreće u stranu i izlaze ramena. Iduće kontrakcije će istisnuti bebina ramena i dopustiti ostatku tijela da izađe.

Konačno vani

Jednom kada je beba izašla, trebat će ju održavati toplom i osušiti ručnikom. Osoblje bolnice će očistiti bebina usta i nos ako ima puno sluzi.

Ako nije bilo komplikacija, dat će vam da držite bebu. Ovaj kontakt s bebom će vas potaknuti da gotovo odmah zaboravite na svu bol.

Koliko traje druga faza?

Cijela faza će trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Bez epiduralne će trajati kraće, svega dvadesetak minuta ako ste već rađali. Ako ste dobili epiduralnu, druga faza će trajati dulje.

Vitashop