Kako zaštititi plodnost?

Kako zaštititi plodnost?

Kako zaštititi plodnost?
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pazite na prehranu

Što je dobro za vaše arterije, također je dobro i za vaša jajašca. Žene koje unose više zdravih nezasićenih masti (maslinovo ulje) imaju manju vjerojatnost da dožive neplodnost zbog problema s ovulacijom od onih čija prehrana sadrži više trans masti.

Opustite se

Stres ometa rad mozga koji obavještava jajnike da rade svoj posao. Ako ste osoba sklona anksioznosti i tjeskobi, opustite se uz, primjerice, tai chi.

Redovito se testirajte na spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti mogu blokirati vaše jajovode. Jajovodi mogu završiti ispunjeni tekućinom koja može spriječiti implantaciju embrija.

Prestanite pušiti  

Pušenje sužava krvne žile, što uključuje i one koje hrane jajnike, što ubrzava gubitak jajašaca. Naravno, žene koje puše mogu zatrudnjeti - kad su mlade. No, pušenje može uzrokovati da postanu neplodne ranije nego nepušačice.

Odaberite oralnu kontracepciju

Ako ste u monogamnoj vezi odaberite pilulu. Pilula može smanjiti rizike od upalne bolesti zdjelice, endometrioze i raka endometrija; i zato što žene na piluli ne ovuliraju, njihov rizik od ciste jajnika i raka jajnika je također smanjen. Mnoge žene zatrudne već sljedeći ciklus nakon prestanka uzimanja pilula.

Redovito odlazite na preglede

Odlazite redovito ginekologu, ali što je s ostatkom anatomije? Glavni uzrok neplodnosti su nedijagnosticirani ili neliječeni zdravstveni problemi, kao što je dijabetes, bolesti štitnjače, ili policistični jajnici što utječe na vaš hormonalni balans. Obavite sistematski pregled svake dvije godine.

Preskočite skalpel

Nitko ne želi provesti mjesečnicu u fetalnom položaju bolujući od endometrioze ili ciste jajnika. Ali ako doktor želi operacijom riješiti problem, učiniti sve što možete da izbjegnete odlazak pod nož. Vaše tijelo stavlja sva jajašca u supertanki vanjski sloj [korteks] - tako da rezanje skalpelom ili laserom ima očite posljedice. Pitajte da li možete pokušati neinvazivnu opciju prvo, kao što je pilula. Ako morate na operaciju, recite svom liječniku da ne odstranjuje bilo koji dio korteksa.

Izbrojite svoja jajašca

Tijekom sljedećeg pregleda raspitajte se o vaginalnom ultrazvuku kako bi se procijenilo koliko jajašaca još imate. Ženska plodnosti je igra brojeva: rođeni ste sa svim jajašcima koja ćete ikada imati i uz jedan ili dva koja se oslobađaju za vrijeme ovulacije, drugi umiru od starosti. Neke žene imaju dovoljno dobrih jajašaca i u četrdesetima. Ako je vaš broj nizak, mogli biste razmisliti o zamrzavanju jajašaca.

Vitashop