Testovi za utvrđivanje neplodnosti

Testovi za utvrđivanje neplodnosti

Testovi za utvrđivanje neplodnosti
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su testovi neplodnosti?

Testovi za utvrđivanje neplodnosti se rade kako bi saznali zašto ne može doći do začeća. Testovi pomažu pronaći je li problem s muškarcu, ženi ili oboma. Testovi obično uključuju pregled, analizu sjemena, krvi i posebne postupke.

Trebam li se testirati?

Prije nego što se odlučite za testove za utvrđivanje neplodnosti, pokušajte metode prirodnog začeća. Žena je najplodnija u vrijeme ovulacije i 1 do 2 dana prije ovulacije. Žena bi trebala voditi evidenciju svog menstrualnog ciklusa, kada ovulira.

Razmotrite testove za utvrđivanje neplodnosti ako:

  • postoji fizički problem, kao što je nemogućnost ejakulacije ili nemogućnost ovulacije ili nepravilni menstrualni ciklusi
  • vi ste u srednjim tridesetima ili ste stariji, ne koristite kontracepciju 6 mjeseci, a niste u mogućnosti zatrudnjeti
  • u dvadesetima ste ili ranim tridesetima, niste koristili kontracepciju godinu dana ili više, a ne možete zatrudnjeti

Koji su rizici testova za utvrđivanje neplodnosti?

Jednostavni testovi, kao što je analiza sjemena, krvi ili ultrazvuk, obično ne uzrokuju nikakve probleme. Ostali testovi koji su medicinski postupci, kao što je histeroskopija ili laparoskopija, imaju veće šanse stvaranja problema nakon testa.

Koje su prednosti testova za utvrđivanje neplodnosti?

Testovi za utvrđivanje neplodnosti mogu pronaći uzrok problema.

Ponekad testovi ne mogu pronaći uzrok neplodnosti, a ne mogu se svi problemi neplodnosti izliječiti. Neplodnost u muškaraca se često manje uspješno liječi od neplodnosti u žena.

Koji testovi se obavljaju prvi?

Testiranje obaju partnera

Povijest bolesti

Vaš liječnik će postaviti pitanja o vašem seksualnom životu, koje metode kontrole rađanja koristite, spolne bolesti koje ste imali, konzumirate li kofein, duhan, alkohol ili droge. Pitat će o vašem menstrualnom ciklusu i da li i koliko ste fizički aktivni. Ako se sumnja na spolno prenosive bolesti, bit ćete dodatno testirani.

Fizički pregled

Potpuni fizički pregled vas i partnera kako bi provjerili zdravstveno stanje.

Pregled za žene obično uključuje ginekološki pregled i PAPA test
Pregled kod muškaraca obično uključuje pregled testisa.

Krv ili urin

Testovi luteinizirajućeg hormona (LH) i progesterona mogu biti učinjeni tijekom menstrualnog ciklusa žene kako bi vidjeli da li ona ovulira. LH smože biti provjeren u muškarca da se vidi da li on ima problema s hipofizom.

Hormoni štitnjače se provjeravaju kako bi se otkrilo da li postoje problemi koji bi mogli blokirati ovulaciju.

Prolaktin je hormon hipofize. On se provjerava ako žena ima problema s menstrualnim ciklusom i probleme s ovulacijom.

U nekim slučajevima, folikularni stimulirajući hormon (FSH) može se koristiti za provjeru jajašaca. FSH testiranje može isto tako biti korišteno kod muškarca s vrlo malim brojem spermija kako bi se saznao izvor problema.

Testosteron test može se koristiti kako bi vidjeli je li problem s testisima ili hipofizom sprječava muškarca da postane otac. Niska količina testosterona može dovesti do malog broja spermija.

Mogući su i testovi za spolno prenosive bolesti.

Muškarac

Analiza sjemena

Provjerava broj spermija, broj spermija koji izgledaju normalno, broj spermija koji se mogu normalno kretati, broj bijelih krvnih stanica u sjemenu i koliko sjemena nastaje.

Žena

Postkoitalni test

Između 2 i 8 sati nakon spolnog odnosa cervikalna sluz se ocjenjuje makroskopski i mikroskopski. Testom ispitujemo kvalitetu cervikalne sluzi i sposobnost spermatozoida da dospiju u cervikalnu sluz i u njoj prežive. Test se radi neposredno pred očekivanu ovulaciju tj. oko 13.-14. dana normalnog menstrualnog ciklusa žene.

Lh test

Određivanje razine LH u urinu pomoću LH traka. Ponekad se prati i bazalna tjelesna temperatura u isto vrijeme.

Što ako je prvi testovi ne pronalaze uzrok?

Ako prvi testovi ne pronalaze razloge za neplodnost, žena može imati jedan ili više sljedećih testova.

Ultrazvuk zdjelice

Ginekološki ultrazvuk gleda na veličinu i strukturu maternice i oba jajnika. Također se može provjeriti stanje i veličina jajnika za vrijeme tretmana neplodnosti.

Histerosalpingogram

Histerosalpingogram je rendgenski test koji gleda unutrašnjost maternice i jajovoda. Slike mogu prikazati začepljenja jajovoda. Ovaj test također može vidjeti probleme unutar maternice koji bi mogli spriječiti oplođena jaja da se pričvrste.

Sonohisterogram

Sonohisterogram je ultrazvučni test koji pogledava na ženske reproduktivne organe.

Biopsija endometrija

Biopsija endometrija se radi tako da se uzme mali komad endometrija kako bi se vidjele normalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa.

Laparoskopija

Laparoskopija je direktno promatranje trbušne šupljine, jajnika, vanjske strane jajovoda, maternice (a i svih ostalih organa u trbušnoj šupljini ukoliko se laparoskopija radi u ne-ginekološke svrhe) uporabom laparoskopa. Tijekom ovog zahvata u rodnicu se umetne instrument koji pomiče maternicu. Ugljik dioksid (CO2) se upuhuje u trbušnu šupljinu kroz posebnu iglu. Ovaj plin pomaže odvajanju organa u trbušnoj šupljini čime se olakšava njihovo promatranje. Na kraju zahvata plin se ukloni.

Koji još testovi mogu biti učinjeni?

Ako histerosalpingogram, laparoskopija ili biopsija endometrija ne nalaze razloge za neplodnost, ili ako je liječenje neuspješno, jedan ili više od sljedećih testova se ponekad koriste.

Oboje

Antitijela u krvi

Antitijela se mogu testirati kako bi pronašli antispermalna antitijela u krvi, sjemenu ili vaginalnim tekućinama.

Kromosomske analize ili genetski test

Kromosom analiza je test krvi koji traži probleme u genetskom materijalu (kromosomima) u stanicama. Neki genetski problemi mogu dovesti do poteškoća sa zatrudnjivanjem ili uzrokovati pobačaje.

Muškarac

Ultrazvuk

Ultrazvuk koristi zvučne valove kako bi dao sliku strukture unutar tijela. Može se učiniti kako bi vidjeli je li problem u testisima uzrokuje probleme sa spermom.

Biopsija testisa

U rijetkim slučajevima, kada muškarac nema spermije u sjemenu, biopsijom testisa može se provjeriti sperma u testisima.

Žena

Histeroskopija

Histeroskopija je postupak koji gleda sluznicu maternice pomoću. Histeroskop se uvodi kroz grlić maternice (cerviks), u samu materničnu šupljinu. Histeroskopija se koristi za pronalaženje problema u endometriju.

Vitashop