Što je potrebno za trudnoću?

Što je potrebno za trudnoću?

Što je potrebno za trudnoću?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava tjelesna težina

Trudnoća, porođaj i zahtjevi novorođenčeta su fizički izazovi, tako da ima smisla da ste u formi prije nego što počnete s planiranjem trudnoće. Dodatni kilogrami mogu utjecati na proizvodnju estrogena i inzulina, a to može utjecati na ovulaciju, menstruaciju i šanse za začeće.

A ako ste pretili, imate veći rizik od gestacijskog dijabetesa, preeklampsije i komplikacija prilikom porođaja.

No, važno je da ste zdrave tjelesne težine. Plodnost može biti manja kod žena koje imaju BMI 18 ili manji, i ako izgube previše masnog tkiva mjesečnice mogu postati neredovite ili čak i prestati. BMI između 20 i 25 je najbolji. Isprobajte BMI kalkulator!

Tjelovježba

Redovita tjelovježba je važna za održavanje zdravog tijela i uma, čak i kada je trudnoća u pitanju.

Zbog premalo tjelovježbe ćete biti tromiji, a previše tjelovježbe može uzrokovati hormonalne promjene koje utječu na ovulaciju i menstruaciju.

Trideset minuta vježbanja tri ili četiri puta tjedno će vam pomoći da zadržite težinu pod kontrolom, smanjite stresa i osnažite imunološki sustav. Hodanje, vožnja biciklom, plivanje ili joga su lagane aktivnosti koje će vas potaknuti da ustrajete u njima.

Prestanite pušiti

Pušenje može imati drastičan utjecaj na vašu sposobnost da zatrudnite, a neka istraživanja smatraju da pušenje može smanjiti šanse za začeće i do 40 posto svakog ciklusa.

Cigarete mogu uzrokovati oštećenja jajašaca, negativno utječu na razinu hormona i menstruaciju, smanjuju šanse za uspješan IVF tretman i povećavaju rizik od raka vrata maternice. Osim toga, žene koje puše imaju veću vjerojatnost da će ući u ranu menopauzu.

Ako to nije dovoljan razlog da prestanete, pušenje također povećava rizik od ektopične trudnoće, pobačaja i mrtvorođenčadi, dok kod muškaraca može utjecati na broj spermija i njihovu mobilnost, i smanjenje razine testosterona.

Saznajte kako godine utječu na trudnoću!

Alkohol

Može li čaša vina uz večeru stvarno utjecati na vaše šanse da zatrudnite? Neki stručnjaci misle da može. Sve veći broj istraživanja povezuje alkohol s problemima plodnosti, i tvrde da što više pijete, to je manja vjerojatnost da ćete zatrudnjeti.

Dansko istraživanje je pokazalo da će žene koje piju manje od 5 pića tjedno dvaput vjerojatnije zatrudnjeti nego one koje piju 10 ili više pića tjedno.

Za muškarce, prekomjerno konzumiranje alkohola može utjecati na broj spermija i njihovu mobilnost, te smanjiti libido.

Kofein

Neke studije su pokazale snažnu vezu između konzumacije kofeina i mogućnosti začeća, no potrebna su daljnja istraživanja kako bi se to potvrdilo.

Većina stručnjaka se slaže da umjerene razine kofeina vjerojatno neće utjecati na plodnost, ali ako pokušavate zatrudnjeti savjetujemo vam da budete oprezni i pijete maksimalno 2 šalice kave dnevno.

Ne trebate paziti samo na unos kave jer se kofein nalazi i u čaju, bezalkoholnim pićima, čokoladi i nekim biljnim lijekovima.

Provjerite simptome rane trudnoće!

Upoznajte svoj menstrualni ciklus

Seks kada ste najplodniji je još uvijek najbolji način da poboljšate šanse za začeće. Žene će najvjerojatnije začeti nekoliko dana prije i za vrijeme ovulacije, a ako znate kada je pravo vrijeme to vam može pomoći da planirate unaprijed.

Ako imate redovit ciklus od 28 dana to ne znači da ćete uvijek ovulirati 14. dan. Koristite naš Kalendar mjesečnice kako bi saznali kada je najveća vjerojatnost da ćete zatrudnjeti.

Izbjegavajte prekomjeran stres

Sigurno ste čuli za one parove koji godinama pokušavaju zatrudnjeti i kad su već odustali to se napokon dogodilo.

Neki stručnjaci vjeruju da postoji veza između stresa i neplodnosti, no nije jasno da li stres uzrokuje probleme s plodnošću ili problemi s plodnošću uzrokuju stres. Za svaki slučaj izbjegavajte stres kada god je to moguće.

Češće se upuštajte u seksualne odnose

Zdrav seksualni život je ključan ako želite dijete. Neki parovi se brinu o problemima s plodnošću, a zapravo se ne vode ljubav dovoljno često. Seks svakih 48 sati tijekom plodnih dana će povećati vjerojatnost za zatrudnjivanje.

Međutim, pritisak očekivanja će vjerojatno samo povećati razinu stresa, stoga se opustite i uživajte u vođenju ljubavi svaka dva ili tri dana tijekom mjeseca.

Saznajte koje su istine i zablude o trudnoći i trudnicama!

Biljni lijekovi

Postoji niz biljaka za koje se misli da potiču plodnost, uključujući list maline koji navodno povećava protok krvi u reproduktivne organe.

Često se spominje i sibirski ginseng, crvena djetelina i ulje jaglaca. Ako se odlučite za neki od biljnih lijekova, uvijek prvo provjerite sa svojim liječnikom prije uzimanja bilo kojeg bilja.

Akupunktura

Akupunktura se odavno koristi u istočnoj medicini za liječenje neplodnosti kod muškaraca i žena, a sada je jedan od najpopularnijih alternativnih tretmana za neplodnost.

Temelji se na načelu da su bol ili bolest rezultat blokiranih protoka energija. Njen cilj je vratiti ravnotežu i potaknuti tijelo da pronađe prirodan ljekovit odgovor.

Akupunktura se koristi i kod sindroma policističnih jajnika i endometrioze, za regulaciju menstrualnog ciklusa, povećanje broja spermija i smanjenje razine hormona stresa.

Vitashop