Povećajte plodnost prirodnim putem

Povećajte plodnost prirodnim putem

Povećajte plodnost prirodnim putem
  • Objavljeno: Utorak, 15.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako povećati plodnost?

Mnogi parovi imaju problema sa začećem djeteta. Parovi koji već neko vrijeme ne uspijevaju na svijet donijeti bebu, često postaju frustrirani i depresivni jer koliko se god trudili i kakve god savjete isprobali ništa im ne pomaže. Ipak, ima dosta prirodnih stvari koje mogu pomoći proces začeća. Za ove savjete nije medicinski dokazano da pomažu svima, no možda će baš vama pomoći.

Kao prvo, vi i vaš partner prestanite pušiti. Studije su dokazale da muškarci pušači imaju 17 posto manje spermija od nepušača. Pušenje ne smanjuje samo broj spermija, već i njihovu kvalitetu. I u žena je pušenje štetno, ono produljuje vrijeme začeća, ali povećava i šanse za potpunu neplodnost. Dokazano je da pušači za vrijeme liječenja neplodnosti moraju primati veće doze lijekova od nepušača. I pasivno je pušenje štetno za žene koje pokušavaju zatrudnjeti. Ako godinama pušite, ipak nije sve izgubljeno. Istraživanja su pokazala da se muškarcima koji prestanu pušiti količina sperme povećala za osam puta. Prestanite pušiti i izbjegavajte dim cigarete i lakše ćete zatrudnjeti.

Još jedan važan faktor koji negativno utječe na plodnost je stres. Mnogo je studija pokazalo kako metode rješavanja stresa povećavaju plodnost. Mnogo je žena lakše zanijelo samo zato što su naučile kako se pravilno opustiti. Iako je neplodnost vrlo stresna, probajte to vrijeme u kojem pokušavate začeti plod vaše ljubavi, doživljavati kao radosno iskustvo za koje treba vremena. Naučite kako se nositi sa svakodnevnim stresom jer je to možda put do vaše trudnoće.

Prehrana je također vrlo važna. Mnogi parovi koji imaju teškoća sa začećem se ne hrane pravilno. Važno je shvatiti, da iako se vi osjećate zdravo, možda to zapravo nije tako. Istraživanja su pokazala da čak 79 posto neplodnih parova ne dobivaju dovoljno antioksidanata. Jedite više svježeg voća i povrća jer bi to moglo dovesti do najsretnijeg trenutka vašeg života. Muškarci bi trebali povećati unos vitamina C i E jer pomažu povećati broj spremija i njihovu pokretljivost. Dokazano je kako živa ima štetan utjecaj na kvalitetu sperme, zato bi bilo dobro da vaš partner smanji unos morskih plodova. Ženama je debljina velika prepreka kod začeća i to je u stvari najčešći uzrok nepolodnosti kod žena. Ako izgubite i samo 5 posto vaše težine, već će to povećati vašu plodnost.

Još nekoliko savjeta

Posjetite svog liječnika i ginekologa prije nego se odlučite na trudnoću. Skrivene spolne bolesti i infekcije mogu otežati začeće.

Imajte seksualne odnose barem tri puta tjedno. Nema svatko menstrualni ciklus koji traje 28 dana, pa je teško predvidjeti ovulaciju. Zato trebate spolne odnose imati barem tri puta tjedno kako ne bi preskočili savršen trenutak za začeće.

Odreknite se kofeina jer konzumiranje više od jedne šalice kave na dan može odgađati vašu trudnoću.

Neka vaš partner nosi široko donje rublje. Široko donje rublje i udobne hlače ne zagrijavaju testise i ne pritišću ih uz tijelo, a to pomaže kvaliteti sperme.

Provjerite lijekove koje uzimate. Prema svjetski poznatoj Mayo klinici neki lijekovi uzrokuju neplodnost kod žena. U mnogo slučajeva plodnost ćete povećati ako ih prestanete uzimati ili ih zamijenite nekim drugim lijekovima.

Istraživanja su ustanovila da povećavanje unosa kombinacije cinka, folne kiseline i preparata Proxeed mogu povećati kvalitetu i pokretljivost spermija. Kod mnogih se muškaraca broj spermija može povećati i do 74 posto ako samo povećaju unos folne kiseline i cinka. L-carnitin i L-acetyl carnitin također mogu pomoći kvaliteti sperme. Folna kiselina, vitamini E, B-6, i B-12, željezo, magnezij, cink, L-arginin, selen, konopljika (Vitex agnus-castus) i zeleni čaj mogu ženama pomoći u rješavanju problema neplodnosti.

Pesticidi smanjuju i žensku i mušku plodnost, zato pokušajte izbjegavati doticaj s njima.

Više sna može povećati fertilitet.

Jedna je studija pokazala kako mnoge žene koje pate od pomanjkanja sna imanju manje hormona leptina u organizmu, koji igra važnu ulogu kod plodnosti. Pokušajte se što bolje naspavati, jer ćete time djelomično riješiti i druge probleme tijelo će biti odmornije, a snizit će se i razina stresa. Prestanite koristiti lubrikante jer većina njih uništava spermije.

Vodite računa o menstrualnom ciklusu svakog mjeseca, jer ćete tako najlakše moći izračunati svoje plodne dane.

Počnite voditi kalendar u kojem ćete bilježiti bazalnu temperaturu. Kad vam se temperatura lagano podigne, tada ovulirate. Temperaturu je najbolje mjeriti svakog jutra, prije nego ustanete iz kreveta.

Ovo je samo nekoliko jednostavnih savjeta kako prirodno povećati plodnost. To su jednostavne stvari koje morate dodati ili izbaciti iz svojih dosadašnjih životnih rutina, a rezultati bi mogli biti čudesni. Samo nemojte gubiti nadu...

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop